Έρευνα Flash.gr: Πιο ακριβός ο καφές στην Ελλάδα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Στο Ντουμπάι πληρώνουν περίπου 40 ευρώ λιγότερα το κιλό, σε σχέση με τον Άλιμο!

Μια ακόμη έρευνα του Flash.gr, με το ίδιο απίστευτο αποτέλεσμα. Πόσο κοστίζει ο στιγμιαίος καφές που αγοράζει ο Έλληνας καταναλωτής για μια μικρή, πρωινή απόλαυση στο σπίτι του και πόσο τον πουλάνε άραγε στα ράφια του εξωτερικού; Ακόμη και στα «χρυσά» ράφια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ); Αυτή ήταν η αρχική απορία. Το αρνητικό πρόσημο που καταγράψαμε για το ελληνικό πορτοφόλι ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ξάφνιασε. Το είχαμε διαπιστώσει άλλωστε στην ανάλογη έρευνα και για το βρεφικό γάλα. Αγοράζουμε τον καφέ πιο ακριβά κι απ’ το Dubai!
Η σύγκριση που έγινε ήταν ακριβώς για το ίδιο προϊόν. Ίδια μάρκα, ίδια ποικιλία, ίδια ποσότητα. Και μπορεί να ακούγεται ακραίο, ότι δηλαδή πληρώνουμε πιο ακριβά ακόμα και από τα ΗΑΕ που κατέχουν τα έκτα σε παγκόσμιο επίπεδο γνωστά αποθέματα πετρελαίου, εξασφαλίζοντας στους Εμιρατινούς υψηλό επίπεδο διαβίωσης, ωστόσο οι τιμές όμως που εντοπίσαμε, ενδεικτικά σε Αθήνα, Εμιράτα, Αγγλία, Κύπρο και Αίγυπτο, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας.
Συγκεκριμένα:
Στα ράφια των super markets της Αθήνας, τον βρήκαμε να πωλείται στα 6,75 ευρώ τα 95 γρ. δηλαδή 71,05 το κιλό.

Σε άλλο κατάστημα προσφέρεται στον καταναλωτή προς 6,27 ευρώ, ενώ σε κατάστημα του Αλίμου η τιμή εκτοξεύεται στα 8,34 ευρώ, δηλαδή το κιλό αγγίζει τα 87,79 ευρώ!

87,79 ευρώ το κιλό στον Άλιμο, 50,53 στα Εμιράτα!
Την ίδια ώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πάντα ο ίδιος καφές των 95 γραμμαρίων, πωλείται προς 19,95 AED (ντιράμ), δηλαδή 4,80 ευρώ, ενώ το κιλό στον Εμιρατινό καταναλωτή κοστίζει 50,53 ευρώ! Δηλαδή φθηνότερα κατά 37,26 ευρώ, σε σχέση με τον Άλιμο!
Σε δεύτερη μεγάλη αλυσίδα, επίσης των Εμιράτων, πωλείται στους καταναλωτές προς 26,49 ντιράμ, δηλαδή 6,38 ευρώ, με το κιλό να φτάνει τα 67,16 ευρώ.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι αυτήν την κατάσταση δηλώνει στο Flash.gr ο κύριος Απόστολος Ραυτόπουλος, Προέδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος…
«Δεν δικαιολογείται αυτό το πράγμα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Το ότι αυξήθηκε ο καφές παγκοσμίως, αυξήθηκε σε όλα τα κράτη, δεν αυξήθηκε μόνο στη χώρα μας ή μόνο στην Κύπρο ή στη Μεγάλη Βρετανία ή στη Γερμανία ή στην Ολλανδία ή στη Γαλλία. Αυξήθηκε σε όλα τα κράτη, αλλά βλέπουμε δυσανάλογες αυξήσεις, υπέρογκες αυξήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται.
Αυτό είναι που είχε πει και ο Πρωθυπουργός, ότι θα πρέπει να καταλάβουν οι πολυεθνικές ότι η χώρα μας δεν είναι χώρα «μπανανία». Ναι, αλλά εδώ πέρα αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο. Κάνουν ό,τι θέλουν, τιμολογούν όσο θέλουν με τριγωνικές συναλλαγές που κάνουν και τελικά (το πρόβλημα) καταλήγει στον καταναλωτή. Να αγοράζει πολύ ακριβότερα το ίδιο προϊόν σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αλλά και ευρύτερα.
-Εμείς, στην έρευνα που κάναμε, βρήκαμε το ίδιο προϊόν να πωλείται στην Ελλάδα πιο ακριβά κι από το Ντουμπάι κύριε Ραυτόπουλε. Όχι μόνο στην Ευρώπη που εσείς αναφέρετε…
Ναι, είμαστε πιο πάνω κι από το Ντουμπάι. Βεβαίως αν αναλογιστείτε τους μισθούς στο Ντουμπάι και τους μισθούς της Ελλάδας, τότε δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης!»
Πιο φθηνός ο ίδιος καφές στο ράφι, σε Αγγλία και Αίγυπτο, σε σχέση με τη χώρα μας
Ας δούμε όμως τι ισχύει και σε άλλες χώρες. Εντοπίσαμε το ίδιο προϊόν σε Αγγλία αλλά και Αίγυπτο. Στην πρώτη χώρα πωλείται σε γνωστή πλατφόρμα προς 3,65 λίρες, δηλαδή 4,32 ευρώ τα 95 γραμμάρια με το κιλό να φτάνει τα 45,47 ευρώ! Στη δεύτερη, τα ίδια πάντα γραμμάρια φτάνουν τις 264,95 λίρες Αιγύπτου, οι οποίες ισούνται με 4,70 ευρώ!

Κι αν η οικονομική πραγματικότητα καταγράφεται με μελανά χρώματα για τους Έλληνες καταναλωτές, αυτή αναμένεται να επιβαρυνθεί μας λέει ο κ. Ραυτόπουλος, ακόμα περισσότερο μετά τις 30 Ιουνίου, καθώς καταργείται το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο του κέδρους…
«Το ίδιο πράγμα συμβαίνει όσον αφορά στον καφέ που βγαίνει σε δύο ποικιλίες, τον arabica και τον robusta. Ο ένας είναι από τη Δυτική Αφρική, Ισημερινό, Ακτή Ελεφαντοστού κι ο άλλος είναι από τη Βραζιλία. Βλέπουμε όμως παρόλο αυτά, παρά την κλιματική αλλαγή και τη μειωμένη παραγωγή την οποία έχουν, οι αυξήσεις οι οποίες υπάρχουν στη χώρα μας είναι δυσανάλογες με τις χώρες τις υπόλοιπες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και γενικότερα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας και δεν υπάρχει έλεγχος, είναι ασυδοσία.
Και να σημειώσουμε εδώ πέρα, ότι ακόμα τώρα που μιλάμε, υπάρχει πλαφόν στο μεικτό περιθώριο του κέρδους που αυτό καταργείται στις 30 Ιουνίου. Δηλαδή δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερο κέρδος από αυτό που είχαν την 1η Σεπτεμβρίου του 2021. Όμως αυτός ο νόμος, το πλαφόν του μεικτού περιθωρίου του κέρδους καταργείται -επαναλαμβάνω- στις 30 Ιουνίου.»

Πολύ πιο φθηνός ο ίδιος καφές στην Κύπρο που δεν επιβαρύνεται με ειδικό φόρο κατανάλωσης
Όσο για την Κύπρο, οι τιμές πάντα στο ίδιο προϊόν, εμφανίζονται εξαιρετικά πιο χαμηλές, αφού ο καφές δεν επιβαρύνεται με ειδικό φόρο κατανάλωσης -κάτι που ισχύει για τη χώρα μας- ενώ και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), φτάνει μόλις το 5%.
Έτσι στο πρώτο κατάστημα εντοπίσαμε το ίδιο ακριβώς προϊόν να πωλείται προς 3,99 ευρώ με το κιλό να αγγίζει μόλις τα 42 ευρώ, ενώ στη Λάρνακα, οι καταναλωτές το βρίσκουν προς 5,49 ευρώ, δηλαδή 57,79 ευρώ το κιλό.

Κι όλ’ αυτά, γιατί όπως δηλώνει στο Flash.gr o κ. Μάριος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, ο συντελεστής ΦΠΑ είναι ιδιαίτερα χαμηλός, σε σχέση με το 24% της Ελλάδας, ενώ απουσιάζει και ο ειδικός φόρος που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τελική τιμή…

«Στην Κύπρο δεν υπάρχει ειδική φορολογία του καφέ. Είναι στο 5% ο ΦΠΑ, κάτι που ισχύει για όλα τα προϊόντα. Δεν ισχύει κάτι διαφορετικό. Δεν υπάρχει δηλαδή οποιαδήποτε άλλη φορολογία πέραν του φόρου προστιθέμενης αξίας, ούτε υπάρχει αυτό που έχετε εσείς, δηλαδή ειδικός φόρος κατανάλωσης στα προϊόντα καφέ. Ισχύει το 5% όπως ισχύει άλλωστε για όλα τα τρόφιμα και τα ποτά».
Σημειώνεται ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης προϊόντων καφέ στη χώρα μας, ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά κιλό στο μη καβουρδισμένο, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ στον στιγμιαίο.