Ο καφές πρωταθλητής ανατιμήσεων: Ο Μάιος «φουσκώνει» το καλάθι του νοικοκυριού
Διψήφιες ανατιμήσεις σε καφέ και κακάο την ώρα που ανεβαίνουν οι τιμές σε εμφιαλωμένο νερό και μπύρες.

Ο Μάιος έφερε νέο κύμα αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά είδη, επιβεβαιώνοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει αισθητός στα ράφια των καταστημάτων. Πρωταθλητής και αυτόν τον μήνα στις ανατιμήσεις είναι ο καφές, με τις τιμές του να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Οι φρέσκοι τιμοκατάλογοι εμφανίζουν αυξήσεις από 10% έως 18%, ανάλογα με τη μάρκα και το είδος (φίλτρου, στιγμιαίος, εσπρέσο), όπως εξηγούν οι εταιρείες, επικαλούμενες την άνοδο των διεθνών τιμών.
Από την αρχή του έτους ο καφές έχει «τσιμπήσει» κατά 18,74%, ωστόσο τα μελλοντικά σενάρια παραμένουν αμφίρροπα. Η παραγωγή της Βραζιλίας για την περίοδο 2025/26 προβλέπεται σχεδόν 5% υψηλότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ενώ, παράλληλα, η Conab διατηρεί την πρόβλεψη για ετήσια πτώση 6,6%. Στην άλλη όχθη, η Ονδούρα, κορυφαία παραγωγός Arabica στην Κεντρική Αμερική, αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της κατά 5,1%.
Σημαντικές αυξήσεις, της τάξης του 10%–13%, παρατηρούνται και στη σοκολάτα, παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του κακάο έχει υποχωρήσει κατά 14,14% από τις αρχές του 2025. Η τιμή του κακάο είχε φτάσει σε ιστορικό υψηλό, στα 12.906 δολάρια ανά τόνο, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Μικρότερες, αλλά ουσιαστικές, αυξήσεις μέσα στον Μάιο καταγράφηκαν και σε άλλα προϊόντα:
- Στα εμφιαλωμένα νερά (+4%–5%), λόγω των νέων τελών ανακύκλωσης.
- Στις μαργαρίνες και στις τροφές για κατοικίδια (+5%).
- Στην μπύρα (+6%), πλήττοντας τόσο τις ευρείας κατανάλωσης μάρκες όσο και τις πιο εξειδικευμένες επιλογές.
- Στις κατεψυγμένες πίτες (+3%).
Δεν ανησυχούν οι έμποροι
Παρότι οι τιμές ανεβαίνουν, το οργανωμένο λιανεμπόριο εμφανίζει αντοχή και ανάπτυξη σε αξία και όγκο. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι «μετά από πάνω από τρία χρόνια συνεχών ανατιμήσεων, οι αυξήσεις πλέον περνούν σχεδόν απαρατήρητες , όχι γιατί είναι μικρές, αλλά γιατί δεν εκπλήσσουν πλέον τον καταναλωτή».
Στο πρώτο τρίμηνο του 2025, οι συνολικές δαπάνες στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, η αξία αγοράς έφτασε τα 3,27 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 6,4%. Ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 4%, ενώ η μέση τιμή ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε 1,8%. Αναλυτικότερα, η τιμή των τροφίμων ανέβηκε κατά 2,8%, ενώ στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής υπήρξε μείωση 2,3% και στα καθαριστικά 0,9%.