Ακρίβεια: Κεράσια 16,80 στο μανάβικο και 7 ευρώ στη λαϊκή - Η εκτίμηση για τα θερινά φρούτα
Αντιπαράθεση παραγωγών και ΙΝΚΑ για τις τιμές από το χωράφι στο ράφι την ώρα που εντείνεται ο προβληματισμός για την ακρίβεια στους καταναλωτές.

Η ακρίβεια φαίνεται να χτυπάει και τα κεράσια που αν και μόλις εμφανίστηκαν στην αγορά, οι τιμές τους παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση. Στη λαϊκή τα πρώτα κεράσια της χρονιάς πωλούνται μεταξύ 6-7 ευρώ ενώ στα τοπικά μανάβικα οι καταναλωτές τα αγοράζουν έως 16,80 ευρώ το κιλό.
Μιλώντας στην κάμερα του Action24 μια παραγωγός στη λαϊκή στα Κάτω Πατήσια επιχείρησε να δικαιολογήσει τις υψηλές τιμές στα κεράσια στις δυσκολίες της παραγωγής του προϊόντος. Μίλησε για τα ακριβά εργατικά χέρια, τα ακριβά εφόδια, τις ακριβές μεταφορές και τις καιρικές δυσκολίες που μειώνουν την παραγωγή: «Όταν μια κερασιά έβγαζε 100 κιλά και τώρα βγάζει 15 κιλά, το κεράσι δεν είναι ακριβό».
«Ο καιρός φέτος μας τα έχει κάνει μαντάρα. Ο παγετός του Μαρτίου κατέστρεψε 60-70% της παραγωγής» είπε από την πλευρά του ο κερασοπαραγωγός Βαγγέλης Σμυρλής πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Ανάβρας Αγιάς Λάρισας. Επιδιώκουμε το ίσα βάρκα, ίσα πανιά και να δούμε αν θα τα καταφέρουμε είπε ενώ τόνισε ότι το προϊόν φεύγει από το ράφι στα 4 ευρώ.
«Όλοι έχουν δίκιο, άδικο έχουν οι καταναλωτές που δεν μπορούν να τα αγοράσουν αλλά 400% αύξηση στην τιμή από το χωράφι στο μανάβικο είναι υπερβολικά υψηλή. Το κεράσι δεν είναι τώρα η εποχή του» είπε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης.
Ακολούθησε αντιπαράθεση της παραγωγού με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ σχετικά με τις πρώιμες ποικιλίες.
Δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις τιμές στα θερινά φρούτα
Ο κ. Σμυρλής εκτίμησε ότι σε λίγες μέρες θα ομαλοποιηθούν οι τιμές ενώ τόνισε ότι «ο καταναλωτής έχει πολλές επιλογές αφού μπορεί να περιμένει να πέσει η τιμή στα τέλη του μήνα ενώ μπορεί να πάει στη λαϊκή να ψωνίσει φθηνότερα. Δεν χρειάζεται να το αγοράσει από το τοπικό μανάβικο ή τα σούπερ μάρκετ».
Πρόσθεσε δε ερωτηθείς για τα καλοκαιρινά φρούτα ότι στα πυρηνόκαρπα, η παραγωγή έχει καταστραφεί έως 80% λόγω καιρικών συνθηκών. Συνεπώς εκτίμησε ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη και οι τιμές πιο ακριβές.
Καμπανάκι για παράνομες ελληνοποιήσεις
Για κίνδυνο εισαγωγών και ελληνοποιήσεων μίλησε ο Γ. Λεχουρίτης που υποστήριξε: «Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί λόγω μειωμένης παραγωγής θα γίνουν εισαγωγές και ελληνοποιήσεις. Να γίνονται εισαγωγές αλλά να ξέρουμε τι τρώμε. Μην πληρώνουμε τα εισαγόμενα για ελληνικά».