Παγωτά «από χρυσό» λόγω ακρίβειας - Στα ύψη οι τιμές τους
Ποιοι παράγοντες έχουν οδηγήσει στις αυξήσεις των τιμών τόσο στα συσκευασμένα παγωτά όσο και στα χύμα.

Στα ύψη έχουν σκαρφαλώσει οι τιμές και των παγωτών λόγω της ακρίβειας, ενώ παρατηρείται και η συρρίκνωση των συσκευασμένων παγωτών. Χωνάκια, πύραυλοι, ξυλάκια και οικογενειακά παγωτά είναι must, ειδικά όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, οι τιμές τους όμως δεν είναι και τόσο «νόστιμες», καθώς έχουν ανέβει κατακόρυφα με αυξήσεις ακόμα και κατά ένα ευρώ.
Η άνοδος των τιμών έχει επέλθει λόγω των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών (σοκολάτα, ζάχαρη, γάλα κλπ). Η τιμή της σοκολάτας για παράδειγμα έχει χτυπήσει «κόκκινο» με αυξήσεις 80%. Παράλληλα, έχει αυξηθεί και το συνολικό λειτουργικό κόστος που σχετίζεται με τα ενοίκια, την ενέργεια και την συντήρηση του εξοπλισμού.
Στο ζήτημα του shrinkflation (της μείωσης της ποσότητας του προϊόντος, αλλά της διατήρησης των υψηλών τιμών) έρχεται να προστεθεί και η απομίμηση σοκολάτας αντί της αυθεντικής.
Οι αυξήσεις στις τιμές δεν αφορούν, βέβαια, μόνο τα συσκευασμένα παγωτά, αλλά και τα χύμα. Μια μπάλα σε κυπελάκι από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς μπορεί να κοστίζει από δύο έως τέσσερα ευρώ για τις απλές γεύσεις, ενώ στις πιο σύνθετες που περιέχονται ξηροί καρποί, φρούτα και κομμάτια σοκολάτας, υπάρχει πρόσθετη χρέωση. Σημειώνεται ότι το 2024 το παγωτό κόστιζε από 15 έως 18,50 ευρώ το κιλό, ενώ το 2025 η τιμή αυτή έχει φτάσει από 16,50 έως 20 ευρώ το κιλό.
Υπενθυμίζεται ότι έρευνα του ΙΕΛΚΑ έδειξε ότι τα μπισκότα, οι σοκολάτες και τα ζαχαρώδη ανήκουν στις κατηγορίες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο 12μηνο (14,45%).