Ανατροπή στις διεθνείς τιμές τροφίμων: Αυξήσεις με πρωταγωνιστές δημητριακά, κρέας και γαλακτοκομικά
«Οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρέασαν τις τιμές στις διεθνείς αγορές, ενώ οι αλλαγές στην εμπορική πολιτική, ιδίως όσον αφορά τους δασμούς, ενέτειναν την αβεβαιότητα», τόνισε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων σκαρφάλωσαν τον Απρίλιο στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αστάθεια που προκαλούν οι δασμοί αρχίζει να επηρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, που αποτελεί βαρόμετρο των μηνιαίων μεταβολών στις τιμές ενός αντιπροσωπευτικού καλαθιού διεθνώς εμπορεύσιμων τροφίμων, ανήλθε κατά μέσο όρο στις 128,3 μονάδες τον Απρίλιο. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση κατά 1% σε σύγκριση με την αναθεωρημένη τιμή του Μαρτίου, που ήταν 127,1 μονάδες.
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης του Απριλίου ήταν 7,6% υψηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, παραμένοντας ωστόσο 19,9% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2022, αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αν και η επίδραση στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα φανεί με καθυστέρηση, η τρέχουσα τάση προμηνύει πιθανές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, έπειτα από μια περίοδο σχετικής σταθεροποίησης του πληθωρισμού στα είδη διατροφής.
«Οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρέασαν τις τιμές στις διεθνείς αγορές, ενώ οι αλλαγές στην εμπορική πολιτική, ιδίως όσον αφορά τους δασμούς, ενέτειναν την αβεβαιότητα», τόνισε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Επιπλέον, η άνοδος των τιμών στα σιτηρά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνέβαλε στην ενίσχυση του συνολικού δείκτη.
Βεβαίως η μεταβλητότητα των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, που αποδίδεται σε κινήσεις όπως οι δασμοί του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τα αντίποινα από εμπορικούς εταίρους, είχε ήδη επισημανθεί από τις αρχές του έτους. Παρά την 90ήμερη αναστολή κάποιων επιβαρύνσεων, οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να πλήττονται από τις αλλεπάλληλες μεταβολές της εμπορικής πολιτικής τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα τρόφιμα στα οποία αυξήθηκαν οι τιμές
Ειδικότερα για τα δημητριακά, ο σχετικός δείκτης τιμών του FAO σημείωσε άνοδο 1,2% σε μηνιαία βάση. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην άνοδο των τιμών του σιταριού λόγω των περιορισμένων εξαγωγών από τη Ρωσία, στην ενίσχυση των τιμών του ρυζιού εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης και στην περιορισμένη διαθεσιμότητα αποθεμάτων καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο FAO στην ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι «οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρέασαν τις κινήσεις των τιμών στις παγκόσμιες αγορές, ενώ οι αλλαγές στη δασμολογική πολιτική ενέτειναν την αβεβαιότητα στην αγορά». Παρά την άνοδο του Απριλίου, ο δείκτης τιμών των δημητριακών παρέμεινε 0,5% χαμηλότερος από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.
Στην άνοδο του γενικού δείκτη συνέβαλε σημαντικά και ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO, ο οποίος αυξήθηκε κατά 3,2% τον Απρίλιο, με τις τιμές του χοιρινού να οδηγούν την αύξηση και τη ζήτηση για εισαγωγές βοδινού κρέατος να παραμένει σταθερή.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων ενισχύθηκε κατά 2,4% τον Απρίλιο, σημειώνοντας άλμα 22,9% σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην εκτίναξη των τιμών του βουτύρου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω της μείωσης των αποθεμάτων στην Ευρώπη.
Τα τρόφιμα στα οποία μειώθηκαν οι τιμές
Στον αντίποδα, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO κατέγραψε μείωση 2,3% τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του φοινικέλαιου. Παράλληλα, ο δείκτης τιμών της ζάχαρης υποχώρησε κατά 3,5%, αντανακλώντας τους φόβους για τις αβέβαιες παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.
Σε ξεχωριστή έκθεση για τα δημητριακά, ο FAO διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού για το 2025, στα 795 εκατομμύρια τόνους, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με την παραγωγή του 2024.