Η κλιματική αλλαγή καθορίζει το μενού του μέλλοντος
Οι παράξενες επιλογές που προβλέπουν οι επιστήμονες μαρτυρούν την ανάγκη ανθεκτικότητας στις κλιματικές συνθήκες.

Εν μέσω της προσπάθειας αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής, επιστήμονες προσπαθούν να προβλέψουν το μενού του μέλλοντος.
Σε συνεργασία τους με την HelloFresh, επιχειρούν να προβλέψουν τι θα τρώμε τα επόμενα δέκα χρόνια. Και βρήκαν κάποιες πολύ παράξενες επιλογές.
Υπάρχει ένα stir fry με ζυμαρικά φτιαγμένα από φύκια (ένα είδος καφέ φυκιών), καθώς και «κεφτεδάκια» φτιαγμένα από μανιτάρια σε ένα «κρεβάτι» από σόργο. Υπάρχει επίσης γαλέτα τεφ - μια γαλλική τάρτα από τεφ, ένα εξαιρετικά θρεπτικό αρχαίο σιτάρι - που σερβίρεται με σαλάτα πικραλίδα.
Τα σπαγγέτι θα σχηματίζονται από πρωτεΐνη σόγιας, ενώ τα ράμεν θα σερβίρονται με tempeh, μια εναλλακτική πρωτεΐνη από ζυμωμένα φασόλια σόγιας.
Οι ειδικοί λένε ότι θα δούμε αυτά τα πιάτα τα επόμενα 10 χρόνια περίπου, αλλά μέχρι το 2050 θα έχουν γίνει mainstream και θα τρώγονται συνήθως στα σπίτια.
Τροφές που «αντέχουν»
Όλα τα παραπάνω πιάτα δεν περιέχουν κρέας και πολύ λίγο τυρί, τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, αποτελούν μεγάλους παράγοντες εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, όπως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Πολλές από τις καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα πιάτα εκπέμπουν ελάχιστες εκπομπές κατά την καλλιέργειά τους.
Άλλες όμως είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στη θερμότητα, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για ανάπτυξη σε έναν κόσμο που μαστίζεται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
«Η διατροφή μας θα είναι πιθανότατα διαφορετική το 2050, αλλά ίσως όχι με τον τρόπο που οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν», δήλωσε ο Δρ Τζόζεφ Πουρ, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Η κλιματική αλλαγή θα σημαίνει ότι θα πρέπει να καλλιεργείται ένα ευρύτερο φάσμα καλλιεργειών ανθεκτικών στην ξηρασία και τη ζέστη, μερικές από τις οποίες θα καλλιεργούσαν οι πρόγονοί μας. Θα πρέπει επίσης να ακολουθούμε μια διατροφή με λιγότερα ζωικά προϊόντα για να αποτρέψουμε τη σοβαρή υπερθέρμανση του πλανήτη- οι τροφές αυτές θα είναι καλές για την υγεία μας και τον πλανήτη».
Οι κατηγορίες τροφίμων που θα κυριαρχήσουν
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα δημοφιλή τρόφιμα του μέλλοντος θα εντάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες - ντόπιες καλλιέργειες, απορροφητές αερίων του θερμοκηπίου, καλλιέργειες των Άνδεων και της Αφρικής και «εξωτικά» τρόφιμα που καλλιεργούνται τοπικά.
Οι οργανισμοί που απορροφούν τα αέρια του θερμοκηπίου περιλαμβάνουν δενδρώδεις καλλιέργειες όπως οι ξηροί καρποί, τα εσπεριδοειδή και οι ελιές, οι οποίες απομακρύνουν τα αέρια του θερμοκηπίου από τον αέρα, όπως και τα μύδια και τα στρείδια, τα οποία απορροφούν άνθρακα στο κέλυφός τους.
Άλλα συστατικά που απορροφούν τον άνθρακα και θα γίνουν πιο συνηθισμένα στη διατροφή μας περιλαμβάνουν τα φύκια, βασικό συστατικό σε πολλές ασιατικές κουζίνες, και τους βρώσιμους κάκτους, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα πάντα, από τάκος μέχρι μαρμελάδα.
Εν τω μεταξύ, οι καλλιέργειες των Άνδεων και της Αφρικής είναι σε μεγάλο βαθμό προσαρμοσμένες σε ένα απρόβλεπτο κλίμα και θα γίνουν τακτικοί πελάτες στα πιάτα μας τα επόμενα χρόνια.
Το kiwicha και το kañihua, δύο συγγενείς της κινόα από τις Άνδεις, και το teff και το fonio, δύο αφρικανικοί σπόροι κεχρί, είναι πιθανό να γίνουν τα νέα «υπερ-δημητριακά».
Εν τω μεταξύ, τα φασόλια bambara και marama θα μπορούσαν σύντομα να ανταγωνιστούν τις φακές, τα ρεβίθια και τα κοινά φασόλια για μια θέση στα μαγειρευτά μας.