Το ψυγείο σας μπορεί να ωφελεί την αναπαραγωγή βακτηρίων - Πώς να το αποφύγετε
Στο ψυγείο σας μπορεί να κρύβονται ακόμα και αόρατοι κίνδυνοι, ακόμα κι αν το διατηρείτε σωστά. Δείτε πώς να μειώσετε τον κίνδυνο.

Η κουζίνα είναι συχνά η καρδιά του σπιτιού - ένας χώρος όπου συγκεντρώνονται οι οικογένειες και ξεκινούν τα γεύματα. Και στην αρχή όλων αυτών; Το ψυγείο. Εκεί αποθηκεύουμε με ασφάλεια μεγάλο μέρος των τροφίμων μας και καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, τα ψυγεία γίνονται όλο και πιο έξυπνα: είναι σε θέση να παρακολουθούν τα αποθέματα, να προτείνουν συνταγές, ακόμη και να προβάλλουν τις ειδήσεις.
Αλλά από όλα τα χαρακτηριστικά τους, η θερμοκρασία παραμένει το πιο κρίσιμο. Βασιζόμαστε στα ψυγεία για να διατηρούν τα τρόφιμα φρέσκα, αλλά αν η θερμοκρασία δεν είναι σωστή, μπορεί να κάνουν το αντίθετο - ουσιαστικά να γίνουν άνετες θερμοκοιτίδες για βακτήρια.
Σε πολλά νοικοκυριά, η μέση θερμοκρασία στα ψυγεία είναι 5,3°C - λίγο πάνω από το συνιστώμενο ασφαλές εύρος 0 - 5°C. Περισσότερο ανησυχητικό είναι το πόσο συχνά οι θερμοκρασίες αυξομειώνονται. Πολλά ψυγεία περνούν πάνω από το μισό χρόνο τους πάνω από αυτό το ασφαλές όριο.
Ορισμένα έχουν βρεθεί να λειτουργούν ακόμη και σε θερμοκρασία 15°C, η οποία, σε ορισμένες περιοχές μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστικά σαν μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα, αυξάνοντας τον κίνδυνο αλλοίωσης των τροφίμων ή ακόμη και τροφιμογενών ασθενειών.
Τι πάει στραβά, λοιπόν;
Μέρος του προβλήματος είναι ότι πολλά ψυγεία δεν διαθέτουν έναν ακριβή και προσιτό τρόπο παρακολούθησης της εσωτερικής τους θερμοκρασίας. Ας το παραδεχτούμε: υπάρχουν πολλοί που δεν ξέρουν τι σημαίνουν στην πραγματικότητα οι ρυθμίσεις του καντράν.
Συν τοις άλλοις, κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα, ο ζεστός αέρας εισέρχεται με ορμή. Όσο περισσότερο μένει ανοιχτή η πόρτα, ειδικά αν καθυστερείτε ενώ επιλέγετε ένα σνακ, τόσο περισσότερο η εσωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει προς τη θερμοκρασία δωματίου, δημιουργώντας ένα πιο κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Κρατήστε τα βακτήρια μακριά
Παρακάτω θα βρείτε τρόπους για να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας πιο φρέσκα, αλλά και πιο ασφαλή:
- Ελαχιστοποιήστε τα ανοίγματα της πόρτας. Μην αφήνετε το ψυγείο ανοιχτό όσο αδειάζετε τα ψώνια.
- Χρησιμοποιήστε έναν περιστρεφόμενο οργανωτή. Ένας περιστρεφόμενος δίσκος μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την αναζήτηση σε ένα ράφι γεμάτο προϊόντα για το μισοχρησιμοποιημένο μπουκάλι σάλτσας.
- Καθαρίστε τις στεγανοποιήσεις της πόρτας σας. Κάθε λίγους μήνες, ελέγξτε για μούχλα ή βρωμιά και βεβαιωθείτε ότι οι στεγανοποιήσεις κλείνουν καλά.
Η θερμοκρασία ποικίλλει επίσης στο εσωτερικό του ψυγείου σας. Το πιο κρύο σημείο είναι συνήθως στο πίσω μέρος, ενώ το πιο ζεστό είναι στην πόρτα. Αυτό σημαίνει ότι αντικείμενα όπως το γάλα ή το ωμό κρέας είναι καλύτερο να αποθηκεύονται κοντά στο πίσω μέρος - όχι στην πόρτα. Η πόρτα είναι μια χαρά για το βούτυρο ή τα ανθρακούχα ποτά.
Παρόλο που πολλά σύγχρονα ψυγεία διαθέτουν ενσωματωμένο αισθητήρα, αυτός συχνά αντικατοπτρίζει τη θερμοκρασία μόνο σε ένα σημείο. Στην πραγματικότητα, το 68% των νοικοκυριών δεν προσαρμόζει ποτέ τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας.
Μια πρακτική συμβουλή; Τοποθετήστε μερικά αυτοκόλλητα θερμόμετρα σε διάφορα σημεία του ψυγείου σας. Εάν κάποιο από αυτά είναι τακτικά πάνω από 5°C ήρθε η ώρα να το προσαρμόσετε. Αλλά να θυμάστε: οι ενσωματωμένες ενδείξεις στο εσωτερικό του ψυγείου σας δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την πραγματική θερμοκρασία σε όλο το ψυγείο σας.
Επίσης, αποφύγετε να γεμίζετε ασφυκτικά το ψυγείο Επιδιώξτε να έχετε το ψυγείο σας γεμάτο κατά 75% περίπου, ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί σωστά ο κρύος αέρας. Μπορείτε να δημιουργήσετε χώρο αποθηκεύοντας είδη όπως τα οπωροφόρα φρούτα, τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις πατάτες και το μέλι σε ένα δροσερό, ξηρό ντουλάπι - αυτά δεν χρειάζονται ψύξη.
Η θερμοκρασία δεν είναι η μόνη ανησυχία
Ακόμη κι ένα καλά διατηρημένο ψυγείο μπορεί να κρύβει αόρατους κινδύνους. Μελέτες δείχνουν ότι τα ψυγεία μπορεί να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι πιθανότατα έχουν εισαχθεί προηγουμένως μέσω τροφίμων ή συσκευασιών που μπορεί να έχουν μολυνθεί.
Ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη πολλών βακτηρίων, ορισμένα - όπως η Listeria monocytogenes - μπορούν να επιβιώσουν και ακόμη και να πολλαπλασιαστούν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η λιστέρια, η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις εγκύους και τους ηλικιωμένους, μπορεί να βρεθεί σε μαλακά τυριά, παστά ή καπνιστά ψάρια, αλλαντικά, προσυσκευασμένα φρούτα, κατεψυγμένα λαχανικά και έτοιμα σάντουιτς.
Μειώστε τον κίνδυνο
Αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο για τον εαυτό σας και τους άλλους, μπορείτε να ακολουθήσετε τις συστάσεις των αρχών ασφάλειας τροφίμων:
- Διατηρείτε τα ωμά τρόφιμα -όπως το κρέας και τα ψάρια που χρειάζονται μαγείρεμα- χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση είδη, όπως τα φρούτα ή τα σάντουιτς.
- Αποθηκεύστε το ωμό κρέας και τα ωμά ψάρια στο κάτω ράφι του ψυγείου. Με αυτόν τον τρόπο, αν τυχόν υγρά διαρρεύσουν, δεν θα στάξουν πάνω σε άλλα τρόφιμα.
- Καταναλώστε τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα εντός τεσσάρων ωρών από την αφαίρεσή τους από το ψυγείο.
- Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του γεύματος.
- Ακολουθήστε τις οδηγίες μαγειρέματος που αναγράφονται στη συσκευασία, όταν υπάρχουν.