Ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσετε μόνοι σας τα χαλιά εύκολα και γρήγορα στο σπίτι
Έφτασε η εποχή που τα χαλιά δεν κοσμούν πλέον τα σαλόνια και τα δωμάτιά μας. Ο καθαρισμός τους συχνά αποτελεί πρόβλημα καθώς απαιτεί πολλή προσοχή.

«Του αγίου Κωνσταντίνου τα βγάζουμε» λέει μια παροιμία σηματοδοτώντας την εποχή που σηκώνουμε τα χαλιά στο σπίτι μας καθώς ο καιρός ζεσταίνει και το καλοκαίρι βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.
Ωστόσο, η διαδικασία του καθαρισμού τους μπορεί να φαίνεται πολύπλοκη και η εύκολη λύση είναι να τα δώσετε σε ένα ταπητοκαθαριστήριο, με το τίμημα να βαραίνει κάπως την τσέπη σας. Σε περίπτωση που διαθέτετε τον κατάλληλο χώρο για αποθήκευση των χαλιών σας, ίσως να ήρθε η στιγμή να τα περιποιηθείτε μόνοι σας, εύκολα, γρήγορα και με χαμηλό κόστος.
Πώς καθαρίζουμε τα χαλιά μας
Κάθε χαλί διαθέτει στην κάτω πλευρά του μια ειδική σήμανση στις οποίες αναγράφονται οι οδηγίες καθαρισμού. Θα πρέπει φυσικά να προσέξετε την ποιότητα, το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο αλλά και κατά πόσο είναι ευαίσθητο.
Αρχικά θα πρέπει να κάνετε ένα γρήγορο καθάρισμα με την ηλεκτρική σας σκούπα σε χαμηλή ισχύ (για να μην σπάσουν οι ίνες του χαλιού) προκειμένου να τραβήξετε τη σκόνη που υπάρχει στην επιφάνειά του. Περάστε και τις δύο πλευρές για καλύτερο αποτέλεσμα.
Σε περίπτωση που το χαλί σας δεν είναι πολύ βρώμικο, τότε χρησιμοποιείστε μαγειρική σόδα για να κάνετε στεγνό καθάρισμα.
Αρχικά θα ρίξετε μαγειρική σόδα σε όλη την επιφάνεια και θα την αφήσετε για όλη τη νύχτα (ιδανικά 8-10 ώρες). Το πρωί θα ρουφήξετε τη σόδα με την ηλεκτρική σας σκούπα. Τα χρώματα θα τονωθούν, και θα απομακρυνθούν ακάρεα και ρύποι.
Αν το χαλί είναι πολύ βρώμικο, η ιδανική λύση είναι να φτιάξετε ένα διάλυμα με βάση το ξύδι. Σε ένα μπουκάλι ψεκασμού θα ρίξετε τρία ποτήρια χλιαρό νερό, μισό ποτήρι λευκό ξύδι και ελάχιστο απορρυπαντικό πιάτων. Με μία μικρή βούρτσα τρίψε τοπικά τους λεκέδες με μία κατεύθυνση και με μαλακές κινήσεις για να μην καταστρέψετε τη σύνθεση του χαλιού.
Σημειώνεται πως κατά τη διαδικασία δεν θα πρέπει να μουλιάσει το χαλί. Επίσης, οι κινήσεις σας θα πρέπει να είναι χαλαρές και όχι να τρίβετε επιθετικά καθώς αυτό μπορεί να καταστρέψει την όψη του.
Στη συνέχεια θα αφήσετε το χαλί σας να στεγνώσει για 2 μέρες σε οριζόντια θέση στο μπαλκόνι. Μεγάλη προσοχή να μην είναι εκτεθειμένο στον ήλιο καθώς υπάρχει κίνδυνος να ξεθωριάσουν τα χρώματά του. Μόλις στεγνώσει, το βάζετε μέσα σε ειδικές σακούλες φύλαξης χαλιών μαζί με ειδικά σκευάσματα που θα αποτρέψουν τον σκόρο να πάει να το φάει.
Αν αγοράσετε σκοροαπωθητικά, τοποθετήστε τα με προσοχή ώστε να μην ακουμπάνε στο πάνω μέρος του χαλιού. Σε περίπτωση που δεν αντέχετε τη μυρωδιά της ναφθαλίνης ή φοβάστε τα χημικά, σε ένα υφασμάτινο σακουλάκι μπορείτε να βάλετε αποξηραμένη λεβάντα και μπαχαρικά, όπως γαρύφαλλο, δεντρολίβανο, σανταλόξυλο, κόκκους από πιπέρι τα οποία στη συνέχεια τοποθετείτε μέσα στη σακούλα.