Κεράσια: Πώς να τα πλένετε σωστά σύμφωνα με έναν ειδικό για να απομακρύνετε τα φυτοφάρμακα
Το πλύσιμο είναι απαραίτητο, γιατί μειώνει τον κίνδυνο από βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα.

Καλοκαίρι χωρίς κεράσια δεν γίνεται, ειδικά όταν τα βρίσκεις φρέσκα και λαχταριστά στη λαϊκή ή στο μανάβικο. Είναι όμως πολύ σημαντικό να συγκρατήσεις τον ενθουσιασμό σου και να μην τα φας πριν τα πλύνεις καλά.
Ο καθηγητής Changmou Xu από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι των ΗΠΑ προειδοποιεί: όσο δελεαστικά κι αν φαίνονται, τα κεράσια μπορεί να κρύβουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σκόνη, βακτήρια ή ακόμα και χημικούς ρύπους από τη μεταφορά τους. Και ναι, ακόμα και τα βιολογικά.
Το πλύσιμο είναι απαραίτητο, γιατί μειώνει τον κίνδυνο από βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα.
Πώς να πλύνεις σωστά τα κεράσια
Μην το κάνεις πολύπλοκο. Βάλε τα σε ένα σουρωτήρι και ξέπλυνέ τα καλά με κρύο τρεχούμενο νερό, ανακατεύοντάς τα απαλά με τα χέρια σου. Μην τα μουλιάζεις για ώρα, θα μαλακώσουν και θα χάσουν τη γεύση τους.
Δεν χρειάζονται ειδικά καθαριστικά ή σαπούνια. Αν θες κάτι παραπάνω, μπορείς να τα βουτήξεις για λίγο σε ένα διάλυμα με 1 κουταλάκι σόδα ανά 2 φλιτζάνια νερό και μετά να τα ξεπλύνεις.
Πότε να τα πλύνεις (και γιατί όχι από την αρχή)
Μην τα πλύνεις μόλις τα φέρεις στο σπίτι. Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας και τα κάνει να χαλάνε πιο γρήγορα. Κράτησέ τα άπλυτα στο ψυγείο και πλύνε μόνο την ποσότητα που θες να φας εκείνη τη στιγμή.
Αν τα πλύνεις από πριν, στέγνωσέ τα καλά με χαρτί κουζίνας ή σε σπίνερ για σαλάτες.
Και πώς τα αποθηκεύεις
Βάλε τα στο ψυγείο, σε δοχείο που αναπνέει (όχι αεροστεγές), ιδανικά με ένα χαρτί κουζίνας από πάνω. Άφησε τα κοτσάνια τους, βοηθάνε να διατηρηθούν περισσότερο.
Τι να κάνεις αν έχεις πολλά κεράσια
Πάγωσέ τα! Άπλωσέ τα σε ένα ταψάκι και βάλ’ τα στην κατάψυξη. Μετά φύλαξέ τα σε σακουλάκι και έχεις κεράσια για smoothies, μαρμελάδες ή γλυκά. Μπορείς επίσης να τα αποξηράνεις ή να τα κάνεις κομπόστα, ιδανικός τρόπος να μη πάνε χαμένα.
Τέλος, τσεκάρισε τα παλιά κεράσια στο συρτάρι του ψυγείου. Αν είναι μαλακά, ζαρωμένα ή μυρίζουν ξινίλα, πέταξέ τα. Μούχλα ή υγρά κεράσια είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι χάλασαν.