Εθνικό Απολυτήριο: Ποια μοντέλα του εξωτερικού εξετάζονται - Πότε θα εφαρμοστεί
Ανοίγει ο διάλογος για το πολυσυζητημένο Εθνικό Απολυτήριο, με την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη να ενημερώνει σχετικώς την αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής

Ανοίγει ο διάλογος για το πολυσυζητημένο Εθνικό Απολυτήριο, με την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη να ενημερώνει σχετικώς την αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικές αλλαγές.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Σοφίας Ζαχαράκη, οι αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα επηρεάσουν μαθητές που βρίσκονται ήδη εντός Λυκείου, καθώς θα υλοποιηθούν την περίοδο 2029 - 2030, με την παροχή σύγχρονων γνώσεων και δεξιοτήτων, οι οποίες θα πιστοποιούνται με έναν ενιαίο, αξιόπιστο και ισχυρό τίτλο σπουδών στο τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να αποτελεί βασικό στόχο του υπουργείου.
«Η σημερινή πρόταση για το Εθνικό Απολυτήριο δεν αποτελεί απλώς μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά μια αλλαγή φιλοσοφίας. Μετατοπίζουμε το βάρος από την εξετασιοκεντρική λογική προς μια λογική που δίνει έμφαση στη συνολική διαδρομή και πρόοδο του μαθητή. Ενισχύουμε τον μορφωτικό ρόλο του Λυκείου», τόνισε η υπουργός Παιδείας, εξηγώντας πως το εγχείρημα θα έχει ευρύ αποτύπωμα, μιας και αφορά περίπου 230.000 μαθητές Λυκείου κάθε χρόνο, τους 23.500 εκπαιδευτικούς, τις οικογένειές τους και φυσικά τα Πανεπιστήμια και την αγορά εργασίας.
Κατά την υπουργό, έχουν ήδη συγκροτηθεί δύο επιστημονικές επιτροπές, με τη συμμετοχή του ΙΕΠ και πανεπιστημιακών, οι οποίες επεξεργάζονται σενάρια για τον συνυπολογισμό των βαθμών στις τάξεις Β’ και Γ’ Λυκείου στον τελικό βαθμό απολυτηρίου (π.χ. 70% Γ’ και 30% Β’).
Ποια μοντέλα του εξωτερικού εξετάζονται
Αναφορικώς πάντως με τα μοντέλα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που ισχύουν στο εξωτερικό, η Σοφία Ζαχαράκη επεσήμανε πως οι περισσότερες χώρες οργανώνουν κεντρικές εξετάσεις στο τέλος του σχολείου, σε 3-4 βασικά μαθήματα (όπως η εθνική γλώσσα, τα μαθηματικά και μια ξένη γλώσσα) και ακολούθως τα ίδια τα Ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν συμπληρωματικά κριτήρια, όπως ειδικά μαθήματα ή ελάχιστες βάσεις εισαγωγής.
Η ίδια αναφέρθηκε και στο λεγόμενο μοντέλο της «Matura», που λειτουργεί ως ενιαίος τίτλος αποφοίτησης και πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε: Ουγγαρία, Πολωνία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λιχτενστάιν.
Όσον αφορά δε στην Εσθονία και τη Λετονία, εκεί η πρόσβαση στα πανεπιστήμια είναι ελεύθερη, με μόνο προαπαιτούμενο τον απολυτήριο τίτλο.