Eurovision: «Έχω εξασκηθεί στα γιουχαΐσματα», λέει η εκπρόσωπος του Ισραήλ
Πέρυσι, η Ισραηλινή Eden Golan αποδοκιμάστηκε την ώρα που τραγουδούσε στη σκηνή.
Η Yuval Raphael δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα συμμετείχε στη Eurovision. Πόσω μάλλον ότι θα την αποδοκιμάζουν κατά τη διάρκεια της ερμηνείας της. Όμως, μετά και την εμπειρία της περσινής εκπροσώπου του Ισραήλ στον διαγωνισμό, η Raphael είναι προετοιμασμένη για τα γιουχαΐσματα που ενδεχομένως να ακούσει.
Τώρα ετοιμάζεται να ανέβει στη σκηνή του μεγαλύτερου μουσικού γεγονότος στον κόσμο. «Είναι κάτι που αντιμετωπίζω καθημερινά», δήλωσε στο BBC. «Αισθάνομαι σαν μια προσωπική νίκη, μόνο και μόνο που έχω αυτή την εμπειρία και εκπροσωπώ τη χώρα μου και το κάνω με τόση υπερηφάνεια».
«Μπαμπά στείλε την αστυνομία»
Εκείνη την ημέρα - πριν από ενάμιση χρόνο - η Raphael συμμετείχε στο πρώτο της υπαίθριο rave. Καθώς εκτοξεύονταν ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ και ένοπλοι της Χαμάς άρχισαν να πυροβολούν τους παρευρισκόμενους, προσπάθησε να διαφύγει από το μακελειό.
Αυτή και οι φίλοι της κατέφυγαν σε ένα τσιμεντένιο κρησφύγετο στην άκρη ενός δρόμου. Περίπου 50 άνθρωποι ήταν στριμωγμένοι μέσα, ξαπλωμένοι ο ένας πάνω στον άλλο. Αλλά δεν υπήρχε διαφυγή καθώς οι ένοπλοι πυροβολούσαν επανειλημμένα μέσα στη μάζα των σωμάτων στο καταφύγιο και στη συνέχεια έριχναν χειροβομβίδες.
Η Raphael κατάφερε να καλέσει τον πατέρα της κλαίγοντας, όπως ακούγεται σε μια ηχογράφηση που παίζεται σε ένα ισραηλινό ντοκιμαντέρ. «Μπαμπά, πολλοί άνθρωποι είναι νεκροί. Στείλε την αστυνομία εδώ. Σε παρακαλώ μπαμπά, στείλε την αστυνομία, είναι επείγον... με συνθλίβουν», είπε. «Κάνε ησυχία», απάντησε εκείνος. «Yuvali, κόρη μου. Yuvali, πάρε βαθιά ανάσα. Κρύψου. Κάνε τη νεκρή». «Αντίο», είπε, νομίζοντας ότι αυτό ήταν το τέλος.
Η Raphael ήταν ένα από τα 11 άτομα που επέζησαν στο καταφύγιο. Κρύφτηκε κάτω από ένα σωρό από πτώματα για οκτώ ώρες μέχρι να διασωθούν. Εκείνη την ημέρα, περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ενόπλους υπό την ηγεσία της Χαμάς και 251 κρατήθηκαν όμηροι.
Η Raphael ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια μετά την επίθεση. «Ευχήθηκα για τον εαυτό μου να είμαι ευτυχισμένη και να καταλάβω πραγματικά το δώρο που μου είχε δοθεί, και αυτό είναι να ζω», λέει. «Να έχω περισσότερες εμπειρίες, να είμαι ευτυχισμένη και να ζω πλήρως».
Την Πέμπτη, η 24χρονη θα τραγουδήσει το τραγούδι της, New Day Will Rise, στον ημιτελικό της Eurovision με θραύσματα ακόμα στο πόδι της.
Οι κανόνες της EBU - η οποία είναι υπεύθυνη για τη Eurovision - σημαίνουν ότι δεν μπορούν να γίνουν πολιτικές δηλώσεις. Η τραγουδίστρια δεν θα περιγράψει τι της συνέβη στη Nova κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του διαγωνισμού. Προηγουμένως έδωσε μαρτυρία για την εμπειρία της στα Ηνωμένα Έθνη.
Διαμαρτυρίες για τη συμμετοχή του Ισραήλ στο διαγωνισμό
Η Ισραηλινή συμμετέχουσα είχε να αντιμετωπίσει διαμαρτυρίες για τη συμμετοχή της χώρας της στον διαγωνισμό τραγουδιού.
Ο ιρλανδικός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας RTÉ ζήτησε από την EBU να συζητήσει για τη συμμετοχή του Ισραήλ. Ο γενικός διευθυντής της, Kevin Bakhurst, δήλωσε ότι είναι «συγκλονισμένος από τα συνεχιζόμενα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και από τις φρικτές επιπτώσεις στους αμάχους στη Γάζα, καθώς και από την τύχη των ισραηλινών ομήρων». Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ισπανίας και της Σλοβενίας ζήτησαν επίσης να συζητηθεί το θέμα.
Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 70 πρώην διαγωνιζόμενοι της Eurovision υπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούσαν τους διοργανωτές να απαγορεύσουν το Ισραήλ από τον διαγωνισμό.
Περισσότεροι από 52.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, εκ των οποίων 2.700 από την επανέναρξη της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής.
Τα προηγούμενα χρόνια, άλλες χώρες είχαν αποκλειστεί από τον διαγωνισμό. Η Λευκορωσία ανεστάλη το 2021 μετά την υποβολή μιας ανοιχτά πολιτικής συμμετοχής και ένα χρόνο αργότερα η Ρωσία αποκλείστηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Ήταν τρομακτικό μερικές φορές»
Η Raphael δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες και τις απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά επέμεινε ότι τα μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι η Eurovision θα παραμείνει ένα «παγκόσμιο γεγονός που προωθεί τους δεσμούς, την ποικιλομορφία και την ένταξη μέσω της μουσικής».
Παρ' όλα αυτά, οι Ισραηλινοί οπαδοί έχουν προειδοποιηθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας τους να μην φορούν εβραϊκά ή ισραηλινά σύμβολα κατά την προσέλευσή τους στη Eurovision.
Την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας παρέλασης της Eurovision στην ελβετική διοργανώτρια πόλη της Βασιλείας, η ισραηλινή ραδιοτηλεοπτική αντιπροσωπεία έκανε καταγγελία στην αστυνομία και την EBU, αφού κατηγόρησε έναν φιλοπαλαιστινιακό διαδηλωτή ότι έκανε χειρονομία με κόψιμο του λαιμού και έφτυσε την αντιπροσωπεία.
«Ήταν τρομακτικό μερικές φορές, ακόμη και άβολο, αλλά με κάνει να υπενθυμίζω συνεχώς στον εαυτό μου γιατί βρίσκομαι εδώ και στην ατζέντα μου, η οποία είναι να διαδώσω όσο περισσότερη αγάπη μπορώ και να φέρω υπερηφάνεια στη χώρα μου», δήλωσε η Raphael.
Πρόβα με γιουχαΐσματα
Πέρυσι, η Ισραηλινή τραγουδίστρια Eden Golan, η οποία δήλωσε ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της, αποδοκιμάστηκε καθώς τραγουδούσε. «Νομίζω ότι το περιμένω», παραδέχτηκε η κ. Ραφαέλ, όταν ρωτήθηκε αν περίμενε και εκείνη να την γιουχάρουν. «Αλλά είμαστε εδώ για να τραγουδήσουμε και θα τραγουδήσω με την καρδιά μου για όλους».
Είπε ότι είχαν κάνει μερικές πρόβες με ήχους στο παρασκήνιο, ώστε να μπορεί να εξασκείται χωρίς περισπασμούς. Ερωτηθείσα αν αυτό την αναστάτωσε, είπε στο BBC ότι είχε πολλά συναισθήματα που παραμέριζε για να μείνει συγκεντρωμένη.
«Πραγματικά πιστεύω ότι έχω πολύ βάρος στους ώμους μου, έχω μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Έχω πολλούς ανθρώπους στο σπίτι μου που περιμένουν κάτι».