Φωτιές στον Καναδά: 25.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν στα σπίτια τους - Φόβοι για την ποιότητα του αέρα
Περισσότεροι από 25.000 κάτοικοι σε τρεις επαρχίες του Καναδά αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους καθώς δεκάδες φωτιές παραμένουν ενεργές, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για την ποιότητα του αέρα, ακόμη και στις ΗΠΑ.
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που εκκένωσαν τα σπίτια τους προέρχονταν από τη Μανιτόμπα, η οποία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα. Περίπου 17.000 άνθρωποι είχαν φύγει από τα σπίτια τους μέχρι το Σάββατο (31/05), μαζί με 1.300 στην Αλμπέρτα. Περίπου 8.000 άνθρωποι στο Σασκάτσουαν είχαν εκκενώσει, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί.
Ο καπνός επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και μειώνει την ορατότητα στον Καναδά και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ κατά μήκος των συνόρων.
«Η ποιότητα του αέρα και η ορατότητα λόγω του καπνού από τις πυρκαγιές μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις σε μικρές αποστάσεις και να διαφέρουν σημαντικά από ώρα σε ώρα», προειδοποίησε την Κυριακή (01/06) η Υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας του Σασκάτσουαν. «Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα καπνού, αυξάνονται και οι κίνδυνοι για την υγεία».
Ο πρωθυπουργός του Σασκάτσουαν, Σκοτ Μο, δήλωσε ότι πυροσβέστες, συνεργεία έκτακτης ανάγκης και αεροσκάφη από άλλες επαρχίες και πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Αλάσκα, του Όρεγκον και της Αριζόνα, αποστέλλονται για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
«Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες και στεκόμαστε πιο δυνατοί χάρη σε εσάς», δήλωσε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Είπε ότι ο συνεχιζόμενος ζεστός και ξηρός καιρός επιτρέπει σε ορισμένες πυρκαγιές να εξαπλωθούν και να απειλήσουν τις κοινότητες, και ότι οι πόροι για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και την υποστήριξη των εκτοπισμένων είναι περιορισμένοι.
«Οι επόμενες τέσσερις έως επτά ημέρες είναι απολύτως κρίσιμες μέχρι να βρούμε τον δρόμο μας προς τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και τελικά μια καταρρακτώδη βροχή σε όλο τον βορρά», συμπλήρωσε.
Σε ορισμένα μέρη των ΗΠΑ, η ποιότητα του αέρα έφτασε σε «ανθυγιεινά» επίπεδα, όπως στη Βόρεια Ντακότα και σε μικρές εκτάσεις της Μοντάνα, της Μινεσότα και της Νότιας Ντακότα, σύμφωνα με τη σελίδα AirNow της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.