Φωτοβολταϊκά στις ταράτσες με μισές υπογραφές: Τι αλλάζει στις πολυκατοικίες
Η αλλαγή αυτή ξεπερνά και έναν ακόμα «πονοκέφαλο» για τις πολυκατοικίες: τους παλιούς Κανονισμούς που συντάχθηκαν σε εποχές χωρίς φωτοβολταϊκά.

Με μόλις το 51% της Γενικής Συνέλευσης θα μπορούν στο εξής οι πολυκατοικίες να «ντύνουν» τις ταράτσες τους με φωτοβολταϊκά . Η νέα ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίστηκε από τη Βουλή και βάζει τέλος στο αδιέξοδο της ομοφωνίας.
Η διάταξη – που χαιρετίζουν ιδιοκτήτες και αγορά – «ξεκλειδώνει» ουσιαστικά την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στους κοινόχρηστους χώρους, καταργώντας το ανυπέρβλητο εμπόδιο της ομοφωνίας. Μέχρι σήμερα απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών (100%), κάτι που στην πράξη σπάνια ήταν εφικτό.
Σύμφωνα με το άρθρο 58 του νέου νομοσχεδίου για το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, αρκεί η πλειοψηφία του 51% των συνιδιοκτητών για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης στις ταράτσες, αρκεί να συμμετέχουν τουλάχιστον δύο ένοικοι και να μην καλύπτεται πάνω από το 40% της κοινόχρηστης επιφάνειας.
Τι προβλέπει η αλλαγή
- Μέχρι τώρα: Χρειαζόταν σύμφωνη γνώμη του 100% των συνιδιοκτητών – σχεδόν αδύνατο.
- Πλέον: Αρκεί πλειοψηφία 51% και συμμετοχή τουλάχιστον δύο ενοίκων.
- Περιορισμός: Η εγκατάσταση να μην καλύπτει πάνω από το 40% της ταράτσας.
Τι σημαίνει στην πράξη
Για την τσέπη: Οι ένοικοι θα μπορούν να μειώνουν τον λογαριασμό ρεύματος, μοιράζοντας το κόστος και τα οφέλη της «πράσινης» ενέργειας. Πρακτικά, το ρεύμα που παράγεται καλύπτει κοινόχρηστα ή και ατομική κατανάλωση, μειώνοντας τους λογαριασμούς.
Πότε ξεκινά: Η ρύθμιση βρίσκεται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι. Από τη στιγμή που θα γίνει νόμος, θα χρειαστούν υπουργικές αποφάσεις για τις λεπτομέρειες και οι πρώτες άδειες μπορεί να εκδοθούν προς το τέλος του έτους.
Τι να προσέξετε: Παρά την ευκολία, οι συνιδιοκτήτες πρέπει να ελέγξουν αν ο Κανονισμός της πολυκατοικίας χρειάζεται τροποποίηση, να υπολογίσουν το κόστος εγκατάστασης και να συμφωνήσουν ποιοι θα συμμετάσχουν. Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή αξιόπιστου εγκαταστάτη, καθώς και συντήρηση για να αποδώσει η επένδυση.
Με λίγα λόγια, λιγότερες υπογραφές, περισσότερη «πράσινη» ενέργεια ,αλλά με σωστή συνεννόηση και προγραμματισμό.