Γιάννης Οικονόμου: Οι διοικήσεις των ΑΕΙ οφείλουν πρωτίστως να εφαρμόσουν το νόμο περί ασφάλειας
Και μετά να εγείρουν απαιτήσεις για άλλα ζητήματα, τονίζει ο πρώην υπουργός.

Ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ και πρώην υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε σε συνέντευξή του ότι «οι διοικήσεις των ΑΕΙ οφείλουν πρώτα να εφαρμόσουν το νόμο περί ασφάλειας και μετά να εγείρουν απαιτήσεις για άλλα ζητήματα».
Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Οικονόμου:
«Στο βαθμό που δεν έχουν υλοποιηθεί τα πράγματα, έτσι όπως ενδεχομένως σχεδιάζαμε και η κοινωνία περιμένει, είναι δικαιολογημένη η κριτική. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να ακυρώνει τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει. Καταργήθηκε ουσιαστικά το άσυλο, που επιτρέπει σε όσους θέλουν να φωνάξουν την Αστυνομία. Αναβαθμίστηκε ποινικά σε κακούργημα να μεταφέρει κάποιος μολότοφ. Έγιναν διάφορα πράγματα ώστε να έχουμε μια εικόνα καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν στα Πανεπιστήμια, αλλά σε απόσταση από αυτό που θέλουμε.
«Δεν απαιτείται μόνο κυβερνητική βούληση»
»Για να γίνει ένα πράγμα δεν απαιτείται μόνο κυβερνητική βούληση, χρειάζεται αυτή να βρει υποστήριξη και συνέργειες και στις αντίστοιχες κοινότητες, όπως την πανεπιστημιακή. Χρειάζεται ακόμη ευρύτερη συναίνεση χωρίς αντιπολιτευτικές κορώνες, τεχνάσματα και στερεότυπα και από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στην πανεπιστημιακή κοινότητα να συνεργαστεί ακόμη καλύτερα και το Κράτος όταν σχεδιάζει διάφορες παρεμβάσεις οφείλει να τις μελετάει καλύτερα σε ό,τι αφορά στο πεδίο εφαρμογής τους.
»Το ζήτημα δεν είναι να καταθέσουν τα Πανεπιστήμια ένα οποιοδήποτε σχέδιο ασφαλείας. Στους μήνες που ήμουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είδα σχέδια ασφαλείας, δεν θέλω να τα χαρακτηρίσω, σε ό,τι αφορά στη σοβαρότητά τους. Εδώ, ανοίγει άλλη μία τεράστια κουβέντα. Λένε τα Πανεπιστήμια "ναι, αλλά εμείς θέλουμε και περισσότερα χρήματα για προσλήψεις καθηγητών, για χώρους και υποδομές". Πρέπει να αποφασίσουμε να αντιμετωπίσουμε μία παθογένεια μέχρι τέλους, αν θεωρούμε ότι είναι προσβλητικά τέτοια περιστατικά για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η κοινωνία, όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό, πηγαίνει προς αυτή τη στάση της κοινής λογικής. Πρέπει να έρθουν και άλλοι αρμόδιοι προς αυτή την κατεύθυνση.
«Τι θα γίνει από δω και πέρα;»
»Είπατε για τη σύλληψη. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής. Η Αστυνομία ορθώς συλλαμβάνει, τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Αν θέλουμε κάτι να το αντιμετωπίσουμε, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Χρειάζεται από τη μία να πάρουμε μία οριστική απόφαση ότι με αυτό πρέπει να ξεμπερδεύουμε. Δεύτερον, χρειάζεται να μην δίνουμε το παραμικρό άλλοθι σε αυτή την υπόθεση. Δεν έχει σημασία τι είσαι, γιατί το κάνεις. Δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα σήμερα να μπαίνεις μέσα και να τραμπουκίζεις για κανένα λόγο. Τρίτον, να το αποσυνδέσουμε και από άλλες παρενέργειες της εκπαίδευσης. Ναι, τα Πανεπιστήμιά μας στην Ελλάδα χρειάζονται περισσότερους πόρους, καθηγητές. Αλλά, δεν τραμπουκίζει από αυτούς κάποιος γιατί η αναλογία καθηγητών/φοιτητών είναι χειρότερη από αυτή που θα έπρεπε να ήταν.
«Σημαντικό να είσαι και μέσα για να αποτρέψεις τέτοιες συμπεριφορές»
»Για να ελεχθούν οι πύλες των Πανεπιστημίων, πρέπει εκεί για ένα ικανό χρονικό διάστημα, να βρούμε ένα τρόπο πώς η οργανωμένη πολιτεία θα έχει παρουσία. Δεν αρκεί να συλλαμβάνεις, πρέπει να γίνεται και η δικαστική διαδικασία. Το σημαντικό είναι να είσαι και μέσα για να αποτρέψεις αυτές τις συμπεριφορές την ώρα που θα εκδηλωθούν. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ούτε ο σεκιούριτι, ούτε ο επιστάτης, δεν είναι ο ρόλος του να το κάνει ούτε ο καθηγητής, ούτε ο φοιτητής. Παλιότερα, με ένα φοιτητικό κίνημα πιο οργανωμένο, με ισχυρές φοιτητικές παρατάξεις είχαμε άλλα ζητήματα, αλλά δεν ήταν τόσο εύκολο για όλους αυτούς να κάνουν αυτές τις τραμπούκικες ενέργειες.
»Το Κράτος μπορεί να ελέγξει τα πάντα. Το Κράτος, όμως, δεν είναι μόνο η Κυβέρνηση. Δεν είναι ανάγκη να φτάσουμε σε κάποιο τραγικό γεγονός, όλοι πρέπει να αναλογιστούμε με αυτοκριτική διάθεση τι μπορούμε να κάνουμε, τι λιγότερο έχουμε κάνει για να φθάσουμε στο αποτέλεσμα που έπρεπε».