Γιατί αυτοκτονούν οι Γάλλοι εφοριακοί;
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας επεσήμανε ότι είναι μια κατάσταση που παρακολουθούν και εκτιμούν ότι δεν συνδέεται ούτε με λόγους οργάνωσης, ούτε όγκου δουλειάς.

Δεκατρείς υπάλληλοι της γαλλικής Φορολογικής Αρχής έθεσαν τέλος στη ζωή τους και άλλοι οκτώ αποπειράθηκαν να το κάνουν από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν χθες δύο πηγές από τα αρμόδια συνδικάτα, απολογισμός που επιβεβαιώθηκε και από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιων Οικονομικών που συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη σήμερα. «Είναι μία κατάσταση που παρακολουθούμε και η οποία εκτιμώ πως δεν συνδέεται ούτε με λόγους οργάνωσης, ούτε όγκου δουλειάς, ούτε διαχείρισης», απάντησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ στον οποίο ζητήθηκε να τοποθετηθεί για το θέμα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιων Οικονομικών που επιβεβαίωσε τα τραγικά συμβάντα διευκρίνισε πως μετά την έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή τεσσάρων συνδικάτων εργαζομένων θα ανακοινωθούν μέτρα χωρίς να διευκρινίζει χρονικά. Σύμφωνα με την Σαντρά Ντεμάρκ και τον Ολιβιέ Βιλουά, γενικούς γραμματείς των δύο ισχυρότερων συνδικάτων εργαζομένων στη φορολογική διοίκηση, 2 από τις 13 αυτοκτονίες και 2 από τις 8 απόπειρες αυτοκτονίας έλαβαν χώρα στον χώρο εργασίας. Διευκρινίζεται πως οι 13 αυτοκτονίες καταγράφηκαν στο σύνολο της επικράτειας της χώρας.
Η Ντεμάρκ δήλωσε «εξοργισμένη και αποφασισμένη» καταγγέλλοντας παράλληλα «υποβάθμιση» των γεγονότων από την Διεύθυνση Δημόσιων Οικονομικών. Ο Βιλουά από την πλευρά του δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος και μίλησε για «τεράστιες προσδοκίες» από την πλευρά των εργαζομένων καταγγέλλοντας πως αναβάλλεται εδώ και μήνες η σύσκεψη για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που εξελίσσεται σε «ένα αρνητικό σπιράλ».
«Υψηλό επίπεδο κρουσμάτων σε σύντομη περίοδο»
Τον περασμένο Απρίλιο, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιων Οικονομικών της Γαλλίας είχε επιβεβαιώσει 5 αυτοκτονίες υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης από τον Ιανουάριο: στις 10 Ιανουαρίου η μία αυτοκτονία έλαβε χώρα στον χώρο εργασίας ενώ στον χώρο εργασίας έλαβαν χώρα και δύο απόπειρες. «Αυτά τα δράματα απαιτούν την μέγιστη προσοχή μας, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες που τα περιβάλλουν. Είναι ένα υψηλό επίπεδο κρουσμάτων σε μια τόσο σύντομη περίοδο», έλεγε, μεταξύ άλλων, η γενική διευθύντρια Δημόσιων Οικονομικών Αμελί Βερντιέ σε εσωτερικό έγγραφο που εστάλη στους εργαζομένους και το οποίο τέθηκε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιων Οικονομικών στη Γαλλία περιλαμβάνει στους κόλπους της 95.000 υπαλλήλους. Σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών, το ποσοστό θανάτων από αυτοκτονία αντιστοιχούσε σε 13,07 ανά 100.000 κατοίκους το 2019.
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου