“Εγώ θα ψηφίσω τη συμφωνία, αν είναι μια συμφωνία, όπως περιμένω, θετική”, δηλώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ -μια μέρα μετά την ολοκλήρωση του 10ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – προτείνει την “αναγέννηση” του κόμματος σε ένα νέο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων.

“Είναι μια δύσκολη περίοδος. Πιστεύω ότι η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα, δεν έχει η κυβέρνηση εθνική στρατηγική και είναι κρίμα αυτό”, υπογραμμίζει και προσθέτει: “Παρ΄όλα αυτά, αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να σταθούμε με υπευθυνότητα και εύχομαι να έρθει μια πραγματικά συμφέρουσα για την Ελλάδα συμφωνία. Μια συμφωνία την οποία εγώ θα ψηφίσω, αν είναι μια συμφωνία, όπως περιμένω, θετική” δηλώνει.

“Η μάχη πρέπει να είναι πολύ σκληρή και ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός έβαλε λίγο μυαλό σε ό,τι αφορά την προηγούμενη πρακτική του, που είχε σαν στόχο να πολώσει τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας ενάντια στην αντιπολίτευση. Η ελληνική πολιτική ζωή χρειάζεται μια εθνική συναίνεση, χρειάζεται κάτι καινούριο και σε αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι”, σημειώνει.

“Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ξαναγεννηθεί ως το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε. Θα ξαναγεννηθεί σαν ένας νέος φορέας, ένα νέο μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων”, σημειώνει για την επόμενη μέρα στο κόμμα. “Το ΠΑΣΟΚ έφτασε. εδώ που έφτασε, στο ναδίρ, κι έχει τη δύναμη να ξαναγεννηθεί” τονίζει εξάλλου.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο τονίζει: “Θα ήταν παράλογο να αποχωρήσει από την πολιτική, είναι ένας άνθρωπος, σε μια ηλικία, που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά πράγματα“.

“Θεωρώ ότι η ιστορία τον αδίκησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σε ότι αφορά την πορεία του στο ΠΑΣΟΚ. Πρώτο διότι το παρέλαβε σε μια στιγμή της κατάρρευσης, ουσιαστικά. Δεύτερο. Διότι του ανέθεσε, πριν το παραλάβει, μια αποστολή την οποία δεν την προκάλεσε ο ίδιος, αλλά την αποδέχθηκε, μια αποστολή δύσβατη, όπως ήταν το υπουργείο Οικονομικών και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Τρίτο, γιατί δικαιώνεται, εκ των υστέρων, σε πάρα πολλά πράγματα από αυτά που έλεγε. Είναι ένας πολιτικός που φεύγει με ψηλά το κεφάλι και με συναίσθηση ευθύνης και με ευαισθησία απέναντι στην παράταξη που τον εξέλεξε”, αναφέρει.

Τι θα έλεγε σήμερα ο Κώστας Σκανδαλίδης στον Ανδρέα Παπανδρέου; “Θα του έλεγα κατ΄αρχήν τον πόνο μου, γιατί δίπλα του μεγάλωσα πολιτικά, έμαθα πολιτική και είχα και το θάρρος της επικοινωνίας στα πιο βαθιά ζητήματα. ”, απαντά.

“Θα του έλεγα ότι προδώσαμε, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, τις ιδέες του, φερθήκαμε σαν άνθρωποι που ξεχάσαμε από που προήλθαμε. Καταντήσαμε να κυβερνάμε με έναν τρόπο που δεν αρμόζει σε αυτά που ο ίδιος επαγγελλόταν. Θα του έλεγα ότι πονέσαμε τον ελληνικό λαό, για τον οποίο η δική του αγάπη ήταν συγκλονιστική, με τις πολιτικές που ασκήσαμε αναγκαστικά και από εθνική ανάγκη με τα Μνημόνια και όλα αυτά.

Και ότι το ΠΑΣΟΚ με κάποια στελέχη σήμερα να είναι στη φυλακή, άλλα να κατηγορούνται για διάφορα πράγματα, αλλά και με την πλειάδα των στελεχών, το ίδιο το Κίνημα είναι αυτό που με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης έδωσε τη μάχη του και τα τελευταία χρόνια έδωσε τη μάχη για να σταθεί όρθια η Ελλάδα”.

Και τι ενδεχομένως θα του απαντούσε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ;

“Εκείνος θα μου έλεγε κάτι πολύ απλό: Δεν είναι ούτε τα σύμβολα, ούτε το όνομα, αν θέλετε, αυτά τα ταμπού, ας πούμε, ή τα φετίχ. Όταν ήρθα, θα έλεγε, στην Ελλάδα το 1974 δεν πήγα με τον παλιό πολιτικό κόσμο, έκανα κάτι καινούριο. Αυτό το καινούριο πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ τώρα”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις