«Τρίτο μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει όσο κι αν ελπίζει η αντιπολίτευση» επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος επιμένει σε πολιτική λύση του ελληνικού ζητήματος και προσθέτει ότι «αν διασφαλίσουμε το περιεχόμενο, η τεχνική μορφή που θα πάρει η συμφωνία είναι αντικείμενο συζήτησης».

Τονίζει ότι «χωρίς απομείωση του χρέους ,χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και αναπτυξιακό πακέτο δεν πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία».

Ο κ.Σακελλαρίδης αναφέρει ότι «οι βουλευτές μας θα ψηφίσουν στο σύνολο τους τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση, γιατί θα είναι μια καλή συμφωνία. Αν δεν είναι, δεν θα τη φέρει. Από το 2012 ο ελληνικός λαός έχει χορτάσει υποσχέσεις για το χρέος. Τώρα είναι ώρα για να δοθεί λύση μακράς πνοής».

Απαντώντας ο κ.Σακελλαρίδης σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ελπίζει σε μια λύση έστω και την ύστατη στιγμή ή εκτιμά ότι είμαστε κοντά σε ρήξη υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει μια λύση που θα προβλέπει απομείωση του χρέους, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμιά περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Θέλουμε μια συμφωνία που να προβλέπει φορολογικά μέτρα με αναδιανεμητικό χαρακτήρα καθώς και την επαναφορά της ρύθμισης στη αγορά εργασίας. Μια συμφωνία που θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα για τα επόμενα χρόνια και θα επιτρέψει στην κοινωνία να αναπνεύσει. Αν διασφαλίσουμε το περιεχόμενο που προανέφερα, η τεχνική μορφή που θα πάρει η συμφωνία, είναι αντικείμενο συζήτησης. Το βασικό όμως είναι το περιεχόμενο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι «οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να έχει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά. Πρώτον να μην ενισχύει τον κύκλο της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης, δηλαδή να μην εμπεριέχει νέα μέτρα λιτότητας που μεταφέρουν τα βάρη σε αυτούς που εδώ και χρόνια πληρώνουν το μάρμαρο. Δεύτερον να διασφαλίζει το τέλος της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, ώστε από την επόμενη να σηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Σε ερώτηση αν θα αρκούσε για να κλείσει η συμφωνία μια απλή αναφορά-υπόσχεση των εταίρων για το ζήτημα του χρέους ή πρέπει να υπάρχει δεσμευτική πρόταση χρονικά προσδιορισμένη τονίζει ότι «από το 2012 ο ελληνικός λαός έχει χορτάσει υποσχέσεις για το χρέος. Τώρα είναι ώρα για να δοθεί λύση μακράς πνοής. Η απομείωση του χρέους δεν είναι ούτε ιδεολογική εμμονή ούτε κίνηση συμβολική. Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανακούφιση της κοινωνίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Με το βρόχο των υπέρογκων τοκοχρεολυσίων να πνίγει τα δημόσια οικονομικά, θα είμαστε αναγκασμένοι στο διηνεκές να παίρνουμε εισπρακτικά μέτρα, διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο χρέος-λιτότητα-περισσότερο χρέος. Αυτή η κατάσταση δεν θα κρατάει όμηρο μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρωζώνη. Η διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι προς το συμφέρον και των δανειστών, αφού τους διασφαλίζει την ομαλή αποπληρωμή από την ελληνική κυβέρνηση».

Εξάλλου, σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός έκλεισε στην Πολιτική Γραμματεία τη συζήτηση για τις εκλογές και αν αυτό ισχύει είτε ναυαγήσει είτε κλείσει η συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι «η λαϊκή εντολή είναι νωπή και σαφής. Η κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από μια συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κινείται εντός του πλαισίου αυτής της λαϊκής εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη.

Όσο μας στηρίζει η κοινωνία, όσο ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο πλευρό μας, η διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης παραμένει ισχυρή. Η κυβέρνηση είναι νομιμοποιημένη να διαπραγματεύεται σκληρά για να αποφύγει την επανάληψη των μνημονιακών επιλογών του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου. Και πρέπει να γίνει σαφές. Τρίτο μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο κι αν ελπίζει η αντιπολίτευση. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τέτοια εντολή».

Σε ερώτηση αν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας ή οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση αναφέρει ότι «ο πλουραλισμός και η εσωκομματική δημοκρατία συνιστούν ταυτοτικά στοιχεία για τη δικιά μας Αριστερά. Εξίσου μέρους της πολιτικής ταυτότητας μας είναι η συλλογική λειτουργία και ο σεβασμός στις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων. Οι βουλευτές μας θα ψηφίσουν στο σύνολο τους τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση, γιατί θα είναι μια καλή συμφωνία. Αν δεν είναι, δεν θα τη φέρει».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις