Λάρισα Τσιόδρας Χαρδαλιάς Στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα βρέθηκαν την Παρασκευή ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να ελέγξουν εκ του σύνεγγυς τι συμβαίνει στην περιοχή μετά τα πολλά κρούσματα του κορονοϊού. Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, κάποιοι Ρομά, απευθυνόμενοι στον Νίκο Χαρδαλιά, ζήτησαν επιτακτικώς το λόγο που τέθηκε ο οικισμός σε καραντίνα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να αναφέρει εμφατικά: «Να μείνετε σπίτι και να μην κάνετε τίποτα άλλο».

Χαρδαλιάς και Τσιόδρας έφτασαν με ελικόπτερο σούπερ πούμα της Πυροσβεστικής για να λάβουν μέρος σε σύσκεψη για την κατάσταση που προκλήθηκε στον οικισμό των Ρομά Νέας Σμύρνης Λάρισας, μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων κορονοϊού.


Λάρισα επεισόδιο με Χαρδαλια Ρομά 10/4

Διαμαρτυρίες κατοίκων στη Λάρισα στον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά πριν λίγο

Gepostet von Flash.gr am Freitag, 10. April 2020

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτης Σερέτης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας κ. Aστέριος Μαντζιώκας, ο Διοικητής στο ΓΝΛ κ. Απόστολος Κομνός και ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύσκεψη αποφάσισε το κλείσιμο των λαϊκών, καθώς τα άτομα που βρέθηκαν θετικά εργάζονταν στις τοπικές λαϊκές. Παράλληλα θα αποσταλούν κλιμάκια προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους του καταυλισμού προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν από τον ιό.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι βρίσκονται σε συντονισμό με την Περιφέρεια και τους δήμους σχετικά με τις ενέργειες που θα προβούν, ενώ για ακόμη μία φορά έστειλε το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι».

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης ο γγ Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης και ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ Φοίβος Θεοδώρου, ενώ τους συνόδευσε κι ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος.

Συναγερμός στη Λάρισα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική προστασία και στους τοπικούς φορείς στη Λάρισα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του Covid 19 σε οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη, στον οποίο διαβιούν περίπου 5.000 άνθρωποι καθώς η κατάσταση που διαμορφώνεται δημιουργεί φόβους επιδημικής έξαρσης.

«Κρούσμα μηδέν» θεωρείται 32χρονος Ρομά, που βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό , ενώ η ιχνηλάτηση των επαφών που είχε ο 32χρονος, αποδεικνύει το υψηλότατο ποσοστό μετάδοσης του Covid 19.

Από τις 29 δειγματοληψίες τα 20 είναι θετικά, το πρόβλημα είναι μεγάλο δήλωσε στον Ant1 ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός για τον οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισα που μπήκε σε καραντίνα. Πρόσθεσε ότι έχει βρεθεί ένας χώρος, η πολυκλινική «Αρωγή» που λειτουργούσε ως κέντρο αποκατάστασης και είχε κλείσει πρόσφατα λόγω οικονομικών προβλημάτων. Όπως είπε το κτήριο είναι σε καλή κατάσταση και παραχωρήθηκε στην Πολιτική Προστασία από την τράπεζα Πειραιώς για να μεταφερθούν εκεί οι θετικοί στον κορονοϊό από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο πρόεδρος Ρομά Λάρισας, Νίκος Παϊτέρης κατήγγειλε πως στην κοινότητα των Ρομά υπάρχουν πολλοί που αρνούνται να πιστέψουν ότι υπάρχει ο κορoνοϊός, ενώ παράλληλα ζήτησε την άμεση παρέμβαση της αστυνομίας, αλλά και καλύτερη ενημέρωση στους Ρομά σε όλη τη χώρα.


Σε καραντίνα η περιοχή

Μετά τη διαπίστωση του προβλήματος αποφασίστηκε η άμεση κήρυξη σε καραντίνα του οικισμού, η απαγόρευση μετακίνησης των κατοίκων ενώ τέθηκαν σε αυστηρή απομόνωση όλοι οι θετικοί. Από το πρωί της Παρασκευής 10 Απριλίου 2020 απομακρύνονται όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο με μέριμνα της ΓΓΠΠ, ενώ θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις επαφές του 32χρονου.

Η καραντίνα ισχύει έως και τι 23 Απριλίου 2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της, ενώ η Περιφέρεια και ο δήμος ανέλαβαν την τροφοδοσία και ό, τι άλλο χρειαστεί για τους κατοίκους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΠΠ στην απόφαση που ελήφθη αναφέρεται:

  • Η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας του ανωτέρω οικισμού για λόγους δημόσιας υγείας.
  • Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησης τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα και αφορά οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή (με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη) που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης.
  • Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον δήμο Λάρισας για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων του οικισμού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Η λήψη μέριμνας της περιφερειακής διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού.


Απαγόρευση μετακίνησης

Την απαγόρευση μετακίνησης των Ρομά της Λάρισας προς τον Βόλο και τις άλλους θεσσαλικές πόλεις, διότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού, ζητά η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, που απέστειλε σήμερα έγγραφο στις αστυνομικές Αρχές και στην Γ.Γ. Πολιτικής Γραμματείας.

Στο έγγραφό της η κ.Κολυνδρίνη ζητά από την Πολιτεία «όπως προχωρήσετε σε αυστηρούς ελέγχους για τη μη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων σε άλλους νομούς της Θεσσαλίας. Η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, στη συγκεκριμένη περιοχή της Λάρισας, αποτελεί υγειονομική βόμβα για τη Θεσσαλία, με δεδομένες τις άδειες πλανόδιου εμπορίου που διαθέτουν και θα πρέπει κατόπιν αυστηρών ελέγχων σας, να περιοριστούν στην περιοχή τους, ή ακόμη και στα σπίτια τους, με τον αυστηρότερο τρόπο προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία στην περιφέρειά μας».

Παράλληλα με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, εξέφρασε την πολύ μεγάλη ανησυχία του και μεταξύ άλλων ζητά από τις Αρχές «μετά την εμφάνιση περιστατικών κορονοϊού στον οικισμό Ρομά της Λάρισας, πιστεύουμε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα δειγματοληπτικός έλεγχος για κορονοϊό σε όλους τους οικισμούς Ρομά της περιοχής του Βόλου (Αλιβερίου, Αγίας Παρασκευής και Νεάπολης), προκειμένου να έχουμε σαφή εικόνα για την πιθανότητα το πρόβλημα να έχει επεκταθεί και στην περιοχή μας».