Κορονοϊός εκκλησίες: Παρά τα περιοριστικά μέτρα για τέλεση της Θείας Λειτουργίας κεκλεισμένων των θυρών, ιερείς σε Κουκάκι και Κέρκυρα, προσέφεραν τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά, αδιαφορώντας για τον κορονοϊό.

Τα περιστατικά της Κυριακής, προκάλεσαν την οργή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά. “Αυτά που συνέβησαν σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα, συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ζωή πολιτών και την δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις εισαγγελικές Αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες”, είπε χαρακτηριστικά.

Για τα κυριακάτικα περιστατικά, επιλήφθηκαν οι αρμόδιοι κατά τόπους εισαγγελικοί λειτουργοί και έχουν σχηματιστεί σχετικές δικογραφίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης σχημάτισαν δικογραφία μέσω της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό στο Κουκάκι, όπως έχει σχηματίσει και ο Εισαγγελέας Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης.

Άμεσα κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου με τους αστυνομικούς να αναζητούν το απόγευμα τον ιερέα στο Κουκάκι. Επίσης, ο εισαγγελέας πρωτοδικών Κέρκυρας Δημήτρης Λαμπρίδης σύμφωνα με το kerkyrasimera.gr σχημάτισε κοινή δικογραφία εναντίον όσων ήταν μέσα στην εκκλησίας, δηλαδή τόσο εναντίον του Μητροπολίτη και των ιερέων όσο και εναντίον της Δημάρχου Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Δημήτρη Μεταλληνού.

Με ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τόνισε πως θα ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό στο Κουκάκι. Τονίζει μάλιστα πως θα προχωρήσει και στις απαραίτητες ενέργειες, καθώς οι εντολές για κλειστές εκκλησίες είναι σαφείς.

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά όλο το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού» αναφέρει η Αρχιεπισκοπή.

Ανησυχία για τη Μεγάλη Εβδομάδα – Το έκτακτο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Τα δύο περιστατικά έχουν προβληματίσει τις αρχές για το τι θα ακολουθήσει τη Μεγάλη Εβδομάδα και κυρίως τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, ενώ ο κίνδυνος συνωστισμού έξω από τις εκκλησίες, με τα παραθυράκια που αφήνουν τα SMS, είναι υπαρκτός.

Οι αρχές σχεδιάζουν άμεσες παρεμβάσεις όπου χρειαστεί για να αποφευχθεί η δημιουργία υγειονομικών βομβών, την ώρα που η Ελλάδα έχει καταφέρει με μεγάλο κόπο να παραμείνει στο “καλό σενάριο” στη μάχη με τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων έχει καταρτιστεί ειδικό σχέδιο που προβλέπει ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα διέρχονται πρωτίστως μοτοσικλετιστές της Ομάδας ΔΙΑΣ και δευτερευόντως περιπολικά έξω από τις εκκλησίες, ιδίως τις ώρες που θα πραγματοποιούνται οι Θείες Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Παρά το γεγονός ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκαθάρισε από το μεσημέρι της Πέμπτης με ανακοίνωσή της ότι οι ναοί δεν θα είναι ανοικτοί για τους πιστούς, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξουν άτομα -κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας- που θα παρακούσουν τις αποφάσεις.

Ως οι πλέον επικίνδυνες μέρες θεωρούνται η Μεγάλη Πέμπτη, η Μεγάλη Παρασκευή και κυρίως το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για το οποίο όπως επισημαίνουν από την Ελληνική Αστυνομία θα αυξηθούν οι δυνάμεις επιτήρησης.

Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα αντίστοιχες περιπολίες θα υπάρχουν προκειμένου να μην επιτραπεί το ψήσιμο του οβελία σε δημόσιους χώρους και πιλοτές ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός ατόμων που θα θελήσουν να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο το Πάσχα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις