Κορονοϊός Σύψας: «Για να αρθούν τα περισσότερα μέτρα για τον κορονοϊό ενδεχομένως να φτάσουμε και τα μέσα Ιουνίου», επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, με αφορμή και την επανάκαμψη του ιού στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Ο κ. Σύψας διευκρίνισε επίσης ότι ακόμα και με σταδιακή άρση των μέτρων, «μέχρι να βρούμε εμβόλιο για την εξάλειψη της επιδημίας θα ζούμε λίγο διαφορετικά μέχρι τον επόμενο χρόνο τουλάχιστον. Θα πρέπει να ζούμε με κανόνες που θα τηρούμε για την παραλία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα εστιατόρια… Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες για τον συγχρωτισμό να μην υπάρχει αναζωπύρωση γιατί τότε θα εφαρμοστούν και πάλι μέτρα».

Όπως ανέφερε, για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα χρειαστούν 12 έως 18 μήνες. «Σε καμία περίπτωση πριν το ’21», δήλωσε χαρακτηριστικά. Για την απαγόρευση κυκλοφορίας Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή, ο λοιμωξιολόγος σχολίασε ότι «είναι επιλογή της πολιτείας που είναι πάνω στο τραπέζι και νομίζω ότι αν χρειαστεί θα εφαρμοστεί».

«Ίσως είναι πολύ πιο δύσκολο να βάλουμε τα μέτρα παρά να τα άρουμε… Είναι πολύ πιο επικίνδυνο αν βιαστούμε να πάρουμε το λάθος μέτρο τη λάθος στιγμή θα έχουμε το φαινόμενο της Ιαπωνίας στο Χοκάιντο, δηλαδή να επανέλθει η επιδημία εκεί που ήταν», παρατήρησε ο Νίκος Σύψας. «Η άρση σε εμάς θα γίνει πολύ αργά, πολύ σταδιακά με πολλή περίσκεψη και βέβαια θα είμαστε πάντα σε επιφυλακή ότι όλα βαίνουν κάλως… Θα είναι διαδικασία μακρόχρονη, χρειάζεται πολλή υπομονή και κυλιόμενη, δεν θέλουμε να κάνουμε λάθη στη διαδικασία αυτή.

Μακρόχρονη γιατί για να αρθούν τα περισσότερα μέτρα ενδεχομένως θα φτάσουμε και τα μέσα Ιουνίου και κυλιόμενη γιατί αν υπάρχει κίνδυνος επανάκαμψης της πανδημίας θα επανερχόμαστε πίσω σε κάποια μέτρα… Η άρση δε θα είναι μόνιμη, άλλα θα επανεκτιμάται κάθε στιγμή», τόνισε. Όπως ανέφερε ο κ. Σύψας, ανησυχούμε πάρα πολύ για έξαρση το Πάσχα, αν έχουμε μεγάλο συγχρωτισμό θα έχουμε διασπορά, αν το συνδυάσουμε αυτό με εστίες όπως οι καταυλισμοί Ρομά, γηροκομεία, τα στρατόπεδα, ενδεχομένως να έχουμε μια ανατροπή της κατάστασης».

Για το φάρμακο Remdesivir για τον Έμπολα είπε ότι σε μια κλινική μελέτη στην Κίνα, τα αποτελέσματα είναι καλά και για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού. «Χορηγείται σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσηση και φαίνεται ότι αποτρέπει τη νόσο να προχωρήσει. Αν τα αποτελέσματα είναι καλά, η εταιρεία θα πάρει άδεια μαζικής παράγωγης και θα είναι διαθέσιμο μέσα στο καλοκαίρι για όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα», εξήγησε. Ο Νίκος Σύψας πρόσθεσε ότι η  χλωροκίνη ήδη χορηγείται σε Έλληνες ασθενείς, είναι πολύ φθηνή ουσία και η εταιρεία που την παρασκευάζει στην Ελλάδα την παραχωρεί δωρεάν. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται πάνω από 100 ουσίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις