Κορονοϊός Χαράλαμπος Γώγος: Ο ιός θα παραμείνει τουλάχιστον για το 2022 και ίσως και μετά εκτίμησε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κ. Γώγος, που είναι μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, εκτιμά ότι είναι πιθανόν ο κορονοϊός να επιστρέψει ως μια δεύτερη μικρότερης έκτασης επιδημία

«Θα εξαρτηθεί από την αντοχή του, το πώς θα αλλάζει. Μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη μέχρι το 2022» είπε. «Πιθανόν να είναι ο κορονοϊός ως μια δεύτερη μικρότερης έκτασης επιδημία για την οποία θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν αποκλείεται καθόλου να περπατάνε μαζί με τη γρίπη» συμπλήρωσε. «Έχουμε ένα κενό μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Θέλουμε να βγούμε να λειτουργήσουμε στην κοινωνία αλλά να μην μπούμε στο ίδιο λούκι» σημείωσε.

Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ανέφερε πως στόχος είναι να μειωθεί στο ελάχιστο ο επιπολασμός του ιού διευκρινίζοντας ότι συλλογική ανοσία με τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι δύσκολο να έχουμε: «Από αυτά που σκεφτόμαστε και υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να είναι πάνω από 5% η συλλογική ανοσία» πρόσθεσε συμπληρώνοντας ότι «αυτο που επιθυμούμε είναι 20% έως 30% του πληθυσμού να έχει ανοσία».

Σχετικά με τα μέτρα εκτίμησε ότι «από τα πρώτα θα είναι η άρση περιορισμών των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας» και θα ακολουθήσουν «τα πιο μικρά και μετά τα πιο μεγάλα καταστήματα». «Με την απόκτηση ανοσίας μπορεί να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων ή να τροποποιούνται και να έχουμε περισσότερα κρούσματα γαστρεντερολογικής φύσεως» είπε ακόμα.

Τέλος, αναφερόμενος στο καλοκαίρι είπε ότι θα πρέπει «να φροντίσουμε να έχουμε τις αποστάσεις. Θα είναι ένα μέτρο που θα παραμείνει» ενώ για τις μάσκες απάντησε ότι «θα χρειαστεί να φοράμε όταν έχουμε στενές επαφές όχι στην παραλία αλλά θα το ξαναδούμε και ως επιτροπή του υπ. Υγείας».

Χθεσινή συνέντευξη στο Kontra:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις