Μεγάλη Παρασκευή νεκροταφεία: Αυτές τις ημέρες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τα νεκροταφεία παραμένουν κλειστά. Αυτή η απόφαση, ειδικά σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, βαραίνει ιδιαιτέρως όσους έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα και δεν θα μπορέσουν να τιμήσουν τη μνήμη τους, όπως έκαναν κάθε χρόνο, τέτοια μέρα. Ορισμένοι δήμοι αναλαμβάνουν συμβολικές πρωτοβουλίες, με μεγάλη σημασία.

Ο Δήμος Ξάνθης, ανήμερα της κορύφωσης του Θείου Πάθους, θα τιμήσει τη μνήμη όλων των αγαπημένων προσώπων που είναι θαμμένοι στα κοιμητήρια της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων, στα οποία δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν οι δημότες λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν. Με τη συνδρομή ενός χορηγού και τη συμβολή των δημοτικών υπαλλήλων, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, ο Δήμος Ξάνθης θα ανάψει σε όλα τα κοιμητήρια των διοικητικών του ορίων, τα καντήλια με 6.000 κεριά διαρκείας, όπως θα έκαναν αυτή την ημέρα δεκάδες άνθρωποι που θα προσέρχονταν στα μνήματα.

Δήμαρχος Ξάνθης: Προσευχόμαστε για τους κεκοιμημένους

Ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία αυτή, τονίζει σε μήνυμά του ότι «έτσι τιμούμε και θυμόμαστε τους αγαπημένους μας κι όλοι μαζί προσευχόμαστε από τα σπίτια μας, αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες. Ο συμβολισμός της αποκαθήλωσης του Ιησού Χριστού και της ταφής του, η μεγάλη θυσία που έγινε αιτία και μέσο απολύτρωσης του ανθρώπινου γένους, να μας δείχνουν τον δρόμο του αυτοπεριορισμού, της στέρησης, την κοινωνικής αποστασιοποίησης, του “Μένουμε σπίτι”, για να φτάσουμε προς τη χαρά, την αποδέσμευση, τη λύτρωση, την Ανάσταση».«Μένουμε σπίτι. Προσευχόμαστε για τους κεκοιμημένους. Το βλέμμα μας στρέφεται προς την επόμενη ημέρα, τη χαρά, την ελπίδα, την Ανάσταση της κοινωνίας μας», καταλήγει το μήνυμα του δημάρχου Ξάνθης.

Τρισάγιο κεκλεισμένων των θυρών στην Καβάλα

Στο Δήμο Καβάλας, το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, την ώρα που κάθε χρόνο γινόταν η καθιερωμένη περιφορά του επιταφίου ανάμεσα στα μνήματα με τη συμμετοχή εκατοντάδων κόσμου, ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος θα τελέσει, κεκλεισμένων των θυρών, τρισάγιο στον κοιμητηριακό ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων για την ανάπαυση των ψυχών των ανθρώπων που είναι θαμμένοι στο δημοτικό κοιμητήριο της πόλης.

Στις Σέρρες, ο δήμος καθησυχάζει τους κατοίκους, ενημερώνοντάς τους ότι τη Μεγάλη Παρασκευή θα ανάψει όλα τα καντηλάκια των κοιμητηρίων της πόλης και των χωριών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστρατεύτηκαν ακόμη και ντουντούκες ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι γι’ αυτή την πρωτοβουλία, με το μήνυμα «μην φοβάστε, εμείς θα ανάψουμε τα καντήλια» να ακούγεται στους δρόμους της πόλης.

Ο δήμος Βύρωνα στην Αττική βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα νεκροταφεία ειδικότερα τις μέρες του Πάσχα. «Τα καντήλια στο κοιμητήριο πρόκειται να ανάβει με ένα τηλεφώνημα ο δήμος Βύρωνα», έκανε γνωστό ο δήμαρχος της πόλης, Γρηγόρης Κατωπόδης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο δήμαρχος σημείωσε ότι έχουν δοθεί δύο τηλέφωνα, με υπαλλήλους του δήμου να γράφουν τα ονόματα και να πηγαίνουν εν συνεχεία στο μνήμα, ανάβοντας το καντηλάκι.

Όπως είπε, πρόκειται για υπηρεσία που γίνεται χωρίς την καταβολή κάποιο αντιτίμου. Σημείωσε, δε, πως τα σχετικά αιτήματα κατατίθενται μόνο τηλεφωνικά. Ο δήμαρχος Βύρωνα έκανε λόγο για μέτρο προστασίας των συγγενών των νεκρών, προκειμένου να μην μετακινούνται και να μένουν ασφαλείς στο σπίτι. Τόνισε επιπλέον ότι κατανοεί την ανάγκη των συγγενών και φίλων των νεκρών να επισκέπτονται τα κοιμητήρια αυτές τις ημέρες, ωστόσο σημείωσε πως θα υπήρχε πρόβλημα αν τη Μεγάλη Παρασκευή συγκεντρωνόταν κόσμος στα νεκροταφεία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις