Μόρια – Πρόσφυγες: Οι πρόσφυγες του καταυλισμού της Μόριας ζητούν τη σύλληψη του 20 χρονου άνδρα που κατηγορείται για τη δολοφονία του 16 χρονου αγοριού που μαχαιρώθηκε στις 8 Απριλίου 2020. Ζητούν δικαιοσύνη για όλα τα υπόλοιπα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μόρια.

Αυτό τον καιρό της πανδημία ένα άλλο όμως έγκλημα διαπράττεται στη Μόρια: Ο συνωστισμός και τα επακόλουθά του. Πάνω από 20.000 άνθρωποι ζούνε ο ένας δίπλα στον άλλο στον ελαιώνα της Μόριας, σε πρόχειρα καταλύματα χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτες. Δεν υπάρχει δυνατότητα απομόνωσης μέσα στον καταυλισμό. Δεν υπάρχει δυνατότητα προστασίας. Δεν υπάρχει έλεος.

ΣΥΡΙΖΑ: Δειγματοληπτικά τεστ σε όλες τις δομές φιλοξενίας
Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου απέστειλε η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με μέτρα προστασίας του πληθυσμού των αιτούντων Άσυλο σε δομές φιλοξενίας, κέντρα υποδοχής, ξενοδοχεία, κέντρα κράτησης, αλλά και σε εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εν λόγω επιστολή έρχεται σε συνέχεια σειράς κοινοβουλευτικών και θεσμικών παρεμβάσεων για το ίδιο θέμα. Παράλληλα, με την επιστολή αυτή η ΕΠΕΚΕ Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα σε μια σειρά μέτρων έστω και τώρα, έστω και αργά:

  1. Να γίνουν δειγματοληπτικά τεστ, ακόμα και με κινητές μονάδες, σε όλες τις δομές φιλοξενίας, τα ξενοδοχεία, τα ΠΡΟΚΕΚΑ και τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε διαμένοντες και προσωπικό.
  2. Να αποσυμφορηθούν οι δομές των νησιών με προτεραιότητα σε εκείνες που επικρατούν κακές συνθήκες διαβίωσης και έχουν σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού.
  3. Να δημιουργηθούν κατάλληλοι και επαρκείς χώροι απομόνωσης και νοσηλείας σε όλες τις δομές για την πρόληψη της πανδημίας.
  4. Να υπάρξει άμεσα μετακίνηση αυτών που νοσούν ή είναι θετικοί στον κορωνοϊό σε ξενοδοχεία και καταλύματα εκτός δομών, όπου μπορούν να τηρηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία της υγείας τους
  5. Να ενισχυθεί άμεσα το υγειονομικό προσωπικό των δομών και να παρασχεθούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής σε όλους τους διαμένοντες και εργαζόμενους.

«Έστω και τώρα, είναι η ώρα η κυβέρνηση να δείξει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη και να αποτρέψει τον σοβαρό κίνδυνο για την υγεία όσων συνδέονται με τις δομές φιλοξενίας παρέχοντας το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται τόσο οι ίδιοι όσο και οι τοπικές κοινωνίες, μέσα από μια οργανωμένη και αποτελεσματική κρατική παρέμβαση χωρίς εκπτώσεις και περιθώρια για φαινόμενα «ανοσίας της αγέλης», τονίζει η ΕΠΕΚΕ Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις