Ωράριο εργασίας στο Δημόσιο: Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σημείωσε (Σκάι) ότι, μετά από σχετική πρόταση, εξετάζεται πολύ σοβαρά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το ενδεχόμενο “να μεταβληθούν οι ώρες πρωινής προσέλευσης στην εργασία, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός τις ώρες αιχμής”. Η πρόταση του υπουργείου είναι, εάν χρειαστεί να σπάσει η προσέλευση σε τρεις διακριτές φάσεις, αντί να έχουμε το μεγάλο κύμα από τις 7:30 έως τις 8:30 το πρωί.

“Στήνεται ένα πολύ συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Κερδίσαμε το πρώτο στοίχημα, να μην διαδοθεί ο ιός. Τώρα, λοιπόν, πρέπει σιγά-σιγά να μπούμε σε μια διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας και αυτό σημαίνει ότι κάποιος κόσμος και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να αρχίσει να δραστηριοποιείται για να ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία”, ανέφερε.  Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι εξετάζεται εάν θα πρέπει όλοι όσοι θα επιβιβάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό. Δηλαδή, μάσκες. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Οι ώρες της κλιμακωτής προσέλευσης και αποχώρησης

Η εισήγηση προς τον πρωθυπουργός σύμφωνα με διαρροές στα ΜΜΕ, προβλέπει το μέτρο της κλιμακωτής προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στους χώρους εργασίας τους, στο διάστημα από τις 8 έως τις 10 το πρωί , ενώ αντιστοίχως κλιμακωτή θα είναι και η αποχώρηση των εργαζομένων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», βασικός στόχος του μέτρου αυτού είναι η καθιέρωση τριών «κυμάτων» προσέλευσης στις δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή στις 8, στις 9 και στις 10 το πρωί, προκειμένου να αποφεύγεται, κατά το δυνατό, ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας (μετρό – ηλεκτρικός, αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ).

Επίσης, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, θα υπάρξει ανάλογη αποσυμφόρηση και κατά την αποχώρηση των υπαλλήλων από τη δουλειά τους. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στα «ΝΕΑ» ότι θα επιδιωχθεί το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε τομείς που έχουν σταθερό ωράριο λειτουργίας (τράπεζες, γραφεία, υπηρεσίες κ.λπ.), παρόμοιο με αυτό του Δημοσίου.

Ορόσημο το άνοιγμα των σχολείων

Τη λύση της σταδιακής προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους σε δύο ή τρεις φάσεις, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μελετά το υπουργείο Εσωτερικών, επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ 1.

Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών αναμένει τις οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα των σχολείων, γιατί αυτές θα συμπαρασύρουν και τις αποφάσεις για τις άδειες ειδικού σκοπού, οι οποίες δίνονται στους γονείς που εργάζονται στο Δημόσιο και έχουν παιδιά έως 15 ετών.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «το Δημόσιο θα λειτουργήσει όπως λειτουργεί μέχρι τώρα, χωρίς μεγάλες μεταβολές, γιατί έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας η τηλεργασία» και ανακοίνωσε πως μέσα στον Μάιο θα γίνει πράξη η ψηφιακή υπογραφή σε όλη την ιεραρχία του Δημοσίου, που θα αντιμετωπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία.