Σχολεία πότε ανοίγουν: «Θολό»  παραμένει το τοπίο για τις περισσότερες κυβερνήσεις σχεδόν σε όλο τον κόσμο, αναφορικά με τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, στο πλαίσιο των σχεδίων για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2020 στο Open Tv, για τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, της ύλης, των πανελληνίων και των άλλων θεμάτων που αφορούν στην Παιδεία.

Ειδικότερα, όπως είπε η υφυπουργός Παιδείας, είναι θέμα ωρών η ανακοίνωση των ημερομηνιών για τη διεξαγωγή των φετινών πανελληνίων εξετάσεων. Όπως δήλωσε, θα πρέπει να περιμένουμε τις γενικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο αυριανό διάγγελμά του για την επιστροφή στη νέα πραγματικότητα, προκειμένου να υπάρξουν και πιο ειδικές που αφορούν την εκπαίδευση.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους μαθητές της Γ’ λυκείου. Η υφυπουργός τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία επιστροφής στα θρανία των μαθητών της Γ’ λυκείου ή της έναρξης των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι πολύ σημαντικό ότι οι μαθητές γνωρίζουν την ύλη στην οποία θα εξεταστούν, καθώς και περίπου το διάστημα το οποίο θα ξεκινήσουν οι πανελλήνιες. «Είναι πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά μας γνωρίζουν την ύλη τους. Ξέρουν επίσης ότι η πρόθεση είναι να ξεκινήσουν μέσα Ιουνίου και ιδανικά να έχουν τελειώσει 15 Ιουλίου. Ξέρουν περίπου το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο θα γίνουν οι εξετάσεις».

Όσον αφορά στην απογευματινή λειτουργία των σχολείων η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι «εξετάσαμε διάφορα σενάρια, είδαμε και τι σημαίνει βάρδιες και μειωμένη ώρα. Όλα τα σενάρια που έχουμε δουλέψει έχουν δοθεί προς αξιολόγηση». Την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά δημοτικού μέχρι τα τέλη Ιουνίου. «Για τα μικρότερα παιδιά θα μπορούσε να δοθεί απώτατο όριο στα τέλη Ιουνίου. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν τον περιορισμό των Πανελλαδικών που αφορά και έναν ευρύτερο προγραμματισμό» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Παιδείας. Σημείωσε, επίσης, ότι «υπάρχει πρόνοια σε περίπτωση που νοσήσει υποψήφιος κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών να έχει τη δυνατότητα να δώσει εξετάσεις τον Σεπτέμβριο».

Αναπλήρωση της χαμένης ύλης

Για την κάλυψη της χαμένης ύλης η Σοφία Ζαχαράκη εξήγησε ότι «σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής επεξεργαζόμαστε τους μαθησιακούς στόχους κάθε χρονιάς» ξεκαθάρισε ότι μολονότι ένα κομμάτι της ύλης μπορεί να καλυφθεί τώρα «αυτό θα πρέπει να διδαχθεί και μέσα στην τάξη» ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες. Εξήγησε, μάλιστα, ότι «κομμάτι της ύλης μπορεί να μετακυληθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς» υπογραμμίζοντας ότι οι πιο απαιτητικές τάξεις είναι η Έκτη Δημοτικού και η Τρίτη Γυμνασίου. «Δεν υπάρχει τελική απόφαση πότε θα ανοίξουν τα σχολεία για την επόμενη σχολική χρονιά αλλά υπάρχει πρόθεση και είναι σενάριο που εξετάζουμε η πιθανή έναρξη νωρίτερα (σ.σ. ακόμα και μέσα στον Αύγουστο) για να καλυφθεί η ύλη». «Το σημαντικό για τα παιδιά είναι να συνεχίσουν την προσπάθειά τους» κατέληξε η κυρία Ζαχαράκη.

Η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές χώρες από τη μία δείχνουν να διστάζουν να ανοίξουν τα σχολεία και από την άλλη εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος των παιδιών στην εξάπλωση του ιού στη μετά καραντίνα εποχή θα είναι μικρός, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα τα οποία κατέρριψαν προηγούμενα ευρήματα που ήθελαν τα παιδιά να είναι «υπερ-μεταδότες» του κορονοϊού. Στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας πάντως, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, τα παιδιά επέστρεψαν πριν από περίπου 3 εβδομάδες στα σχολεία με μάσκες, αυστηρά μέτρα υγιεινής και μεγάλες αποστάσεις στην τάξη.

Ιταλία: Επιστροφή στα θρανία… τον Σεπτέμβρη. Η Ιταλία είναι η χώρα που πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα στη Γηραιά Ήπειρο. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι τα μαθήματα θα επαναληφθούν τον Σεπτέμβρη.

Ισπανία: Μαθήματα εν μέσω θέρους εξετάζουν οι Ισπανοί, που ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει σχετικό πλάνο για τις βαθμίδες του σχολείου και τις εξετάσεις.

Γαλλία: Στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία με μέγιστο αριθμό 15 μαθητών ανά τάξη. Τα παιδιά του γυμνασίου και λυκείου, που θα επιστρέψουν μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου, καθώς και οι καθηγητές τους θα πρέπει να φορούν μάσκα σύμφωνα με την πρόταση της υγειονομικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Γερμανία: Οι αποφάσεις λαμβάνονται ξεχωριστά από κάθε τοπική κυβέρνηση των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας. Μαθητές που προετοιμάζονται για εξετάσεις έχουν ήδη επιστρέψει σε κάποια κρατίδια και στα υπόλοιπα ξεκινά κλιμακωτά η έναρξη των μαθημάτων (αύριο και την ερχόμενη Δευτέρα).

Αυστρία: Μαθητές του δημοτικού και της μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 18 Μαΐου. Τα σχολεία θα λειτουργούν με βάρδιες (οι μισοί Δευτέρα ως Τετάρτη, οι υπόλοιποι τις άλλες μέρες, και την επόμενη εβδομάδα το αντίστροφο). Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και οι αυστηροί κανόνες υγιεινής. Δεν θα γίνονται τα μαθήματα της γυμναστικής και της μουσικής. Οι υπόλοιπες τάξεις θα επαναλειτουργήσουν στις 3 Ιουνίου.

Βρετανία: Δεν σχεδιάζεται επαναλειτουργία σχολείων έως την 1η Ιουνίου. Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλες τις αποφάσεις της μετά την αποθεραπεία και επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Δανία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις 15 Απριλίου. Τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου (με εξαίρεση τους μαθητές της Α’ γυμνασίου και της Γ’ λυκείου) θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία στις 10 Μαΐου.

Βέλγιο: Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 18 Μαΐου, αλλά σε κάθε τάξη θα επιτρέπονται μόνο δέκα μαθητές.

Ολλανδία: Άνοιγμα δημοτικών σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών στις 11 Μαΐου με εναλλάξ βάρδιες. Τα λύκεια ετοιμάζονται να ξανανοίξουν τις πόρτες τους στις 2 Ιουνίου.

Σερβία: Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία έως τον Σεπτέμβριο και η βαθμολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των επιδόσεών τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κανονικά τον Ιούνιο οι εισαγωγικές εξετάσεις από τη βασική στη μέση εκπαίδευση.

Κροατία: 11 Μαΐου προβλέπεται η επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Σουηδία: Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέμειναν ανοικτά αφού η Σουηδία ακολούθησε άλλο μοντέλο απέναντι στην επιδημία. Τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις