Νίκος Χαρδαλιάς: Τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε στην πρώτη φάση με τη συμβολή όλων, μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε με πολύ προσεκτικά βήματα στο επόμενο στάδιο της προσπάθειας μας, που προβλέπει άρση περιορισμών ανά διαστήματα και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική υπευθυνότητα, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τόνισε πως η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο και υπενθύμισε ότι μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. «Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους, ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής» σημείωσε περαιτέρω. Επισήμανε ακόμα ότι μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι και σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί παράβαση θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Σημείωσε ότι θα υπάρχει αυστηρή τήρηση της απόστασης, αντισηπτικό και πλύσιμο χεριών, χρήση καλύμματος ή μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καταστήματα, ταξί, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής. «Τίποτα δεν τελείωσε μέχρι να υπάρξει εμβόλιο ή φάρμακο. Πιθανόν να χρειαστεί μέτρα, που αίρονται τώρα, να τα λάβουμε ξανά. Πρέπει να τηρούμε αυστηρά τις αποστάσεις και τους κανόνες υγιεινής. Σε περίπτωση παράβασης του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας (σε ΜΜΕ και κλειστούς χώρους) θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. Μένουμε σπίτι έως τη Δευτέρα και στη συνέχεια βγαίνουμε με προσοχή. Έως και τη Δευτέρα απαραίτητες οι βεβαιώσεις μετακινήσεις».

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. «Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέσο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό αν έχουμε συμπτώματα». «Τα δεδομένα τώρα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας, τότε όχι. Τότε το απαγορευτικό ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν», πρόσθεσε, κάνοντας εκ νέου λόγο για «ψευδαίσθηση ασφάλειας».

«Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός όπως στα ΜΜΕ είναι ένα σημαντικό μέτρο», είπε και συμπλήρωσε: «Λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας. Μιλάμε για πάνινη μάσκα που μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι. Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας». Διαβάστε αναλυτικά