Οδοντιατρεία – Άνοιγμα: Η σταδιακή επαναλειτουργία των οδοντιατρείων ξεκινά. Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), οι οδοντίατροι μπορούν να επανέλθουν στην πλήρη εκτέλεση των θεραπευτικών οδοντιατρικών πράξεων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού.

 Ραντεβού: Οι οδηγίες της ΕΟΟ προς τους οδοντιάτρους αναφέρουν ότι τα ραντεβού πρέπει να είναι τουλάχιστον ανά μία ώρα και η οδηγία αυτή θα πρέπει να τηρείται αυστηρά. Συγκεκριμένα: τα ραντεβού στα οδοντιατρεία θα είναι αραιά και έπειτα από κάθε ασθενή, θα γίνεται σχολαστική απολύμανση σε όλες τις επιφάνειες του οδοντιατρείου. Ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιεί όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, ποδονάρια) ανάλογα με την οδοντιατρική πράξη και θα τηρεί αυστηρά όλα τα μέτρα πρόληψης για τη μη διασπορά του ιού προς όφελος όλων.

Ασθενής: Ο ασθενής θα ερωτάται τηλεφωνικά πριν από το ραντεβού:

  • αν έχει κάνει πρόσφατα εξέταση για κορονοϊό και ποιο ήταν το αποτέλεσμα,
  • αν βρίσκεται σε καραντίνα ο ίδιος ή άλλα μέλη της οικογένειάς του και αν ναι, πριν από πόσο χρονικό διάστημα
  • αν έχει τις τελευταίες τρεις μέρες κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο ή φαρυγγαλγία.

Αν απαντηθεί «ναι» σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε το ραντεβού στον οδοντίατρο μετακινείται για μετά από δύο εβδομάδες τουλάχιστον.

Επίσκεψη: Η είσοδος στο οδοντιατρείο θα γίνεται χωρίς συνοδό, με εξαίρεση τα μικρά παιδιά όπου θα επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός, ενώ είναι υποχρεωτικό να φοράνε μάσκα μίας χρήσης όταν εισέρχονται στο χώρο αναμονής και να απολυμαίνουν τα χέρια τους με απολυμαντικό υγρό. Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να αποφεύγεται ο χαιρετισμός με σωματική επαφή.

Οι οδοντίατροι, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, «ζητάμε την άμεση παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη διασφάλιση των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας και ζητάμε από την κυβέρνηση να εξαγγείλει μέτρα στήριξης του οδοντιατρικού κλάδου, διότι η διακοπή παροχής υπηρεσιών από τους ιδιώτες οδοντιάτρους λόγω οικονομικής δυσπραγίας, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις