Χρήση μάσκαςΔιευκρινίσεις για τη χρήση μάσκας από τη Δευτέρα έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι τελικές προτάσεις των επιστημόνων έχουν αλλάξει για μάσκα και κάλυμμα προσώπου, λαμβάνοντας υπόψη και οικονομικά και πρακτικά ζητήματα.

Ειδικότερα, η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, ασανσέρ, νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, καθώς επίσης και σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λ.π, δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό, είπε ο υφυπουργός.

«Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, και οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως. Δεν μπορούν να υπάρχουν καθολικές απαντήσεις από την αρχή της κρίσης σε θέματα που όλος ο κόσμος ψάχνεται και αναζητεί λύσεις και που κρίνεται καθημερινά στο πεδίο της κοινότητας και με βάση τη συμπεριφορά του ιού και τις προτάσεις των επιστημόνων. Αυτό που κρίνει τις επιλογές κάθε χώρας είναι το αποτέλεσμα, και η Ελλάδα τα έχει πάει καλά και έχει γίνει θετικό παράδειγμα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα καθημερινότητα που ξεκινάει από Δευτέρα συνεχίζει να διαδραματίζει η υπευθυνότητα, «γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε το επόμενο βήμα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και να είναι υπεύθυνοι. «Είναι ο μόνος τρόπος για να μείνουμε ασφαλής», είπε τονίζοντας ότι «τη Δευτέρα περνάμε σε δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα. Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό, και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και παραμένουμε σε εγρήγορση και επιφυλακή».

Συγκεντρώσεις για Πρωτομαγιά

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, τονίζοντας ότι «η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να παραμείνει στο βασικό στόχο που είναι ο περιορισμός του ιού και να μην μεγεθύνει το πρόβλημα, κάτι που αναπόφευκτα θα συνέβαινε εάν αποφάσιζε να προχωρήσει δυναμικά στη διάλυση των συγκεντρώσεων». Όπως είπε, οι συγκεντρώσεις αυτές από τη στιγμή που ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προκάλεσαν ερωτήματα, αλλά και διαμαρτυρίες. «Είχαμε έγκαιρα καλέσει τα σωματεία των εργαζομένων και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν με τη στάση τους την κρισιμότητα των στιγμών και τους κινδύνους, όχι μόνο για τα μέλη τους αλλά και για τη δημόσια υγείας. Προτείναμε μάλιστα εναλλακτικές ημερομηνίες για τους συμβολικούς εορτασμούς της Πρωτομαγιάς. Κάποιοι επέλεξαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και να αγνοήσουν την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα και όλος ο κόσμος» προσέθεσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε, επίσης, ότι το δικαίωμα της πολιτικής διαμαρτυρίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και «η κυβέρνηση σέβεται απολύτως το Σύνταγμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες». Σημείωσε ότι είναι εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των κοινωνικών συναθροίσεων, για τις οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν περιορισμοί, όπως των 10 ατόμων, από τις πολιτικές διαμαρτυρίες. «Εκεί που κάποιοι κρίνουν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν συλλογικά για κάποιο ζήτημα, θέτοντας αυτό το δικαίωμα πάνω από την ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης, υπάρχει απαίτηση να τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Σε κάθε συγκέντρωση πολιτικής διαμαρτυρίας που θα γίνεται πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, πρώτα απ’ όλα για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων, αλλά και της κοινωνίας» σημείωσε.

Αναφερόμενος στους ελέγχους, είπε ότι συνεχίζονται. Χθες υποβλήθηκαν σε τεστ 210 άτομα που επέβαιναν σε τρεις πτήσεις εξωτερικού και ήταν όλοι αρνητικοί. Επιπλέον συνεχίζονται μέχρι και αύριο οι έλεγχοι των μετακινήσεων. Χθες βεβαιώθηκαν 59 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας, μόνιμης κατοικίας και 867 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση και επιβλήθησαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη μάσκα

Ένα βίντεο με αναλυτικές οδηγίες για την χρήση μάσκας που γίνεται πλέον υποχρεωτική σε πολλούς κλειστούς χώρους και επιχειρήσεις, ανάρτησε στο youtube ο ΕΟΔΥ.  Σωστή χρήση της μάσκας κατά του Covid-19  απαιτείται από όλες και όλους καθώς από την Δευτέρα 4 Μαΐου αυτή γίνεται υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους.

Τώρα που βγαίνουμε από το σπίτι, η μάσκα μπαίνει στη ζωή μας. H σωστή χρήση της μάσκας είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της.

Η αρμόδια υγεινομική επιτροπή, έδωσε  οδηγίες για τις μάσκες, την υγιεινή των χεριών, τις αποστάσεις που πρέπει να κρατάμε αλλά και το τι θα ισχύει για τα καταστήματα που ανοίγουν.

Οδηγίες κατασκευής υφασμάτινης μάσκας

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις