Παραβιάσεις στο Αιγαίο Την αερομαχία που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, τη στιγμή που τουρκικά μαχητικά επιχείρησαν να παρενοχλήσουν το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατέγραψε η κάμερα ελληνικού Mirage.

«Τον έχω» ακούγεται να λέει ο Έλληνας πιλότος του Mirage που καταδιώκει τον Τούρκο χειριστή του F-16. O Τούρκος προσπαθεί να ξεφύγει κάνοντας ελιγμούς. Ομως ο Έλληνας πιλότος του Mirage βάζει το τουρκικό F-16 σε παραμέτρους βολής και λοκάρει τον αντίπαλο. Είναι η εικονική αναχαίτιση του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους που μπήκε χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και στη συνέχεια παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Στο βίντεο ακούγεται ο εξής διάλογος:

ΠΙΛΟΤΟΣ 1: FOX 2 (ΒΟΛΗ AIM 2)

ΠΙΛΟΤΟΣ 2: Τον έχω

ΠΙΛΟΤΟΣ 2: Έρχεται κι o άλλος (…)

ΠΙΛΟΤΟΣ 2: Τον έγραψα και στην κασέτα

ΠΙΛΟΤΟΣ 1: Ωραίος

ΠΙΛΟΤΟΣ 2: Σταθερά στα GUNS

ΠΙΛΟΤΟΣ 1: SAME​

Νέες προκλήσεις

Την ίδια ώρα ακάθεκτοι συνεχίζουν οι Τούρκοι τις προκλήσεις στο Αιγαίο με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα το πρωί ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση, στις 10.27, πάνω από τις Οινούσσες στα 24.000 πόδια.

Εξάλλου και χθες στις 14:57 ζεύγος τουρκικών F-16, πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στα 27.000 πόδια και στις 14:58 δεύτερο ζευγάρι τουρκικών F-16, πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το νοτιοανατολικό άκρο της Χίου στα 24.000 πόδια.

Παραβιάσεις Αιγαίο: Και σήμερα υπερπτήσεις Τουρκικών μαχητικών [vid]

Ο Ακσόι μιλάει για ρουτίνα και «βλέπει» τα ΜΟΕ

Την ίδια στιγμή, για «κλιμάκωση της έντασης» και «δραματοποίηση» πτήσεων ρουτίνας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, ερωτηθείς για την παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από τουρκικά μαχητικά.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τα μαχητικά αεροσκάφη εκτέλεσαν πτήσεις ρουτίνας στο Αιγαίο και δεν έχει γίνει παρενόχληση ελικοπτέρου του κυρίου υπουργού Άμυνας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε όφελος δραματοποίησης των πτήσεων ρουτίνας. Αντιθέτως τα θέματα αυτά μπορούν να τεθούν στα πλαίσια ΜΟΕ που έχουν ξεκινήσει ανάμεσα στα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις