Άρση περιοριστικών μέτρων: Να επιτρέψει νωρίτερα τις ελεύθερες μετακινήσεις σε τρία μεγάλα νησιά της χώρας τα οποία έχουν από ελάχιστα έως καθόλου κρούσματα κορονοϊού, προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Τα νησιά αυτά είναι η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου, στο Mega.

Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση φέρεται να μελετάει το ενδεχόμενο να ανοίξει την επικοινωνία με τρία μεγάλα νησιά που δεν έχουν υγειονομικό πρόβλημα, την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα. Υπάρχει η πιθανότητα από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, η πρόσβαση σε αυτά τα νησιά για όλους. Στα νησιά αυτά υπάρχουν μεγάλα και εξοπλισμένα νοσοκομεία, σε σχέση με άλλα μικρότερα νησιά που δεν έχουν τόσο εξελιγμένες υγειονομικές μονάδες.


Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει σχετική εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων και αναμένεται να λάβει τις σχετικές απαντήσεις των ειδικών (το πολύ) μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μπορεί η γενική απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων να γίνει, όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον, από την 1η Ιουνίου ή ενδεχομένως και από τις 25 Μαΐου, με βάση τις αποφάσεις και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όμως στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου έχει τεθεί επί τάπητος ένα ακόμη σενάριο. Να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις του γενικού πληθυσμού προς κάποια νησιά από τις 18 Μαΐου, την ημερομηνία δηλαδή που με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα επιτραπούν μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα υπάρχουν και συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Δηλαδή, σε πρώτη φάση θα αφορά στα τρία μεγάλα νησιά και όχι τα μικρότερα που δεν διαθέτουν ισχυρές υγειονομικές μονάδες. Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, στις εξαιρέσεις, θα περιλαμβάνεται και η μετακίνηση σε ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικές χώρας, με βαρύ επιδημιολογικό ή ιικό φορτίο. Περιοχές δηλαδή που έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων επί του συνολικού πληθυσμού ενδέχεται να προστατευτούν μια ή δύο εβδομάδες ακόμη.

Ξεκινά πτήσεις η Lufthansa

Μετά από δυο μήνες πλήρους διακοπής της αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας – Γερμανίας, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι από τις 18 Μαΐου θα ξεκινήσουν πτήσεις από τη Φρανκφούρτη με προορισμό την Αθήνα, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, ο ανταποκριτής του καναλιού στο Βερολίνο Παντελής Βαλασσόπουλος.

Ο γερμανικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο θα αρχίσει να εξυπηρετεί 60 προορισμούς στην Ευρώπη. Μάλιστα μεταξύ των κορυφαίων προορισμών θα είναι η Κρήτη και η Μαγιόρκα. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Lufthansa «σε διάφορες χώρες ανοίγουν εστιατόρια αισθανόμαστε τη λαχτάρα των ανθρώπων που θέλουν να ταξιδέψουν». Την ίδια ώρα μέσα στα αεροσκάφη θα τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής ενώ η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για όλους.

Με δεδομένο ότι τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν διαπιστωθεί στη χώρα μας 414 παραβάσεις που αφορούν μη προβλεπόμενες μετακινήσεις, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, επανέλαβε ότι η κίνηση μεταξύ νομών στην ηπειρωτική Ελλάδα επιτρέπεται μόνο για τροφοδοσία, για λόγους υγείας και επαγγελματική απασχόληση. Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου, οπότε και αν όλα πάνε καλά, θα είναι δυνατή η μετακίνηση τους χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς και σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η διαμόρφωση της νέας καθημερινότητας είναι μια σταδιακή διαδικασία που μπορεί να φαντάζει αργή με δεδομένη την κόπωση των τελευταίων εβδομάδων, είναι όμως απαραίτητο «να λειτουργήσουμε με σύνεση με πειθαρχία, σταθμίζοντας και αξιολογώντας το κάθε μας βήμα», υπογράμμισε ο κ.Χαρδαλιάς. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει πολλά, «δεν πρέπει να αφήσουμε την ανυπομονησία μας τη βιασύνη μας να τα θέσουν σε κίνδυνο. Παραμένουμε πειθαρχημένοι, υπεύθυνοι, γιατί κανένας μας δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν εχθές».

Ο ίδιος τόνισε ότι τα πρώτα 24ωρα της δεύτερης φάσης δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται συντριπτικά την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη τήρησης των κανόνων. Κατανοεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξει όσα έχουμε πετύχει και να προχωρήσουμε με σιγουριά στο επόμενο βήμα, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. «Η ελληνική κοινωνία επιδεικνύει αξιέπαινη υπευθυνότητα και αντιμετωπίζει την πρωτόγνωρη συγκυρία με μοναδική σοβαρότητα, επιτυγχάνοντας ένα καλό αποτέλεσμα που έχει κάνει τη χώρα μας θετικό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Είναι χρέος όλων μας να το προστατεύσουμε», τόνισε.

Έξαλλος με Θεοχάρη ο Κυριάκης Μητσοτάκης

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη για τις τελικές αποφάσεις  στον τομέα του τουρισμού και σήμερα  αναμένονται στο γραφείο του πρωθυπουργού οι προτάσεις των θεσμικών φορέων του τουρισμού.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και πολιτικές στήριξης προς τις επιχειρήσεις δεν έχουν πλήρως καθοριστεί από το επιτελικό κράτος παρότι (λένε) ο υπουργός έσπευσε να μιλήσει με λεπτομέρειες για αυτά μέχρι και σε εκδήλωση με θέμα «Νέα εποχή για τον ελληνικό τουρισμό», στο πλαίσιο των διαδικτυακών συζητήσεων που διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ.

Στην κυβέρνηση υπάρχει δικαιολογημένη νευρικότητα με τα όσα συμβαίνουν από τις 4 Μαΐου και μετά ενώ υπάρχουν θέματα που έχουν άμεση συνάρτηση με τις τελικές αποφάσεις της Κομισιόν, η οποία επεξεργάζεται ένα συνολικό σχέδιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης  και για τις μεταφορές από τις οποίες εξαρτάται εν πολλοίς και ο τουρισμός.

Το επιτελείο του Μαξίμου καταλογίζει βιασύνη υπουργών, οι οποίοι ανακοινώνουν ή δίνουν πληροφορίες για σχέδια που δεν έχουν πάρει την τελική έγκριση του Πρωθυπουργού για λόγους προσωπικής προβολής. Και ο Υπουργός Τουρισμού δεν είναι ο μόνος. Να δούμε την επικοινωνιακή τακτική και άλλων υπουργών αυτή την εβδομάδα. Πάντως από την πλευρά τους οι υπουργοί μιλούν για «σταδιακό συγκεντρωτισμό του Μαξίμου» και τα δύσκολα είναι μπροστά.