Δικαστήρια: Τροπολογία, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, που αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των πινακίων-εκθεμάτων των ποινικών δικαστηρίων. Παράλληλα, ήταν αίτημα της ηγεσίας των δικαστηρίων αλλά και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για την αποσυμφόρηση των πινακίων-εκθεμάτων των ποινικών δικαστηρίων, τα οποία έχουν υπερφορτωθεί με δεδομένο ότι τα ακροατήρια δεν λειτουργούσαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου.

Όμως, από την παραγραφή και την παύση ποινικής δίωξης εξαιρούνται τα αδικήματα που αφορούν τη διάδοση του κορονοϊού (285 Ποινικού Κώδικα) και άλλα αδικήματα που σχετίζονται με απόδραση κρατουμένου, με διατάραξη πλειστηριασμών (πράξεις κατά συμβολαιογράφου), ψευδή καταγγελία στην Αρχή (230 ΠΚ), προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας (337 ΠΚ) κ.λπ.

(EUROKINISSI)

Πριν παρουσιάσουμε την τροπολογία να αναφέρουμε το γεγονός ότι κάθε αποφυλάκιση για την οποία υπάρχει κάποια κοινωνική αντίδραση, χρεώνεται στον πρώην υπουργό δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου. Γεγονός που προκάλεσε πρόσφατα την αντίδρασή του, λέγοντας ότι ενώ η ΝΔ κατήργησε και θεωρεί καταργημένο τον νόμο Παρασκευόπουλου, μέσα μαζικής ενημέρωσης φιλικά σε αυτήν, χρεώνουν καταδίκες που ακολούθησαν της απόλυσης κρατουμένων στον εν λόγω νόμο.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «22 Απριλίου 2020: Απολύεται ένας κρατούμενος τα εγκλήματα του οποίου είναι λογικό να έχουν προκαλέσει αντίδραση και φόβο στον κόσμο. Μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην κυβέρνηση χρεώνουν την απόλυση στον νόμο Παρασκευόπουλου. Ποια είναι η αλήθεια; Αφού η Ν.Δ. στήριξε την προεκλογική της εκστρατεία σε ψεύδη για το «νόμο Παρασκευόπουλου», από τον Σεπτέμβριο του 2019, ανήγγειλε πανηγυρικά ότι πλέον τον κατήργησε και ενώ η ίδια τον θεωρεί κατηργημένο, ο φιλικός της τύπος χρεώνει καταδίκες που ακολούθησαν στη συνέχεια στον νόμο που δηλώνεται και είναι κατηργημένος»,

Η νέα τροπολογία έχει ως εξής:

«Άρθρο 63 Παραγραφή και παύση ποινικής δίωξης

  1. Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των πλημμελημάτων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και την 30ή.04.2020, κατά των οποίων ο νόμος, ως κύρια ποινή, απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας ή σωρευτικά κάποιες από τις παραπάνω ποινές.Εάν, στην περίπτωση των πλημμελημάτων της παρ . 1, ο υπαίτιος υποπέσει μέσα σε δύο (2) έτη από τη δημοσίευση του παρόντος σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6) μηνών, συνεχίζεται η κατ’ αυτού παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης ο διανυθείς χρόνος από την παύση της δίωξης μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη.

Άρθρο 64 Παραγραφή και μη εκτέλεση ποινών υπό όρο

  1. Κύριες ποινές α) Φυλάκισης διάρκειας μέχρι έξι (5) μηνών ή β) χρηματικές ποινές ή γ) ποινές παροχής κοινωφελούς εργασίας, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, εφόσον οι αποφάσεις δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, παραγράφονται και δεν εκτελούνται υπό τον όρο ότι ο καταδικασθείς δεν θα τελέσει μέσα σε δύο (2) έτη από τη δημοσίευση του παρόντος νέα αξιόποινη πράξη από δόλο, για την οποία θα καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6) μηνών.

Σε περίπτωση νέας καταδίκης, ο καταδικασθείς εκτίει αθροιστικά μετά την έκτιση της νέας ποινής και τη μη εκτιθείσα και δεν υπολογίζεται στον χρόνο παραγραφής της μη εκτιθείσας ποινής ο διανυθείς χρόνος από τη δημοσίευση του νόμου αυτού μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη για τη νέα πράξη. Το πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται για χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί σωρευτικά με ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι (6) μηνών».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις