Κορονοϊός Ρομά Λάρισα: Για τις εξελίξεις στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και την συνοικία Ρομά της περιοχής, όπου το μεσημέρι ομάδα κατοίκων προχώρησε σε επεισόδια, αμφισβητώντας την δειγματοληψία που έγινε σε κάποιους ανθρώπους, αναφέρθηκε σε δήλωση του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι «η συμπεριφορά της ομάδας των Ρομά δεν ήταν η πρέπουσα», ενώ απαντώντας σε όλους αυτούς που αμφισβητούν την δειγματοληψία τόνισε ότι «το τεστ για τον έλεγχο του κορονοϊού είναι το PCR, το οποίο πραγματοποιείται από τον ΕΟΔΥ και από τα πιστοποιημένα ιδιωτικά κέντρα και όχι το τεστ αντισωμάτων το οποίο είναι για επιδημιολογική μελέτη».

Μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα σημερινά γεγονότα, τονίζοντας ότι «προκαλεί υποψίες η προσπάθεια ανθρώπων της συνοικίας που επιχείρησαν να αμφισβητήσουν την δειγματοληψία, πραγματοποιώντας τεστ αντισωμάτων». Μιλώντας για το επιχειρησιακό σχέδιο ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι με βάση τις αποφάσεις της Πολιτικής Προστασίας, θα υπάρξει αυστηρή επιτήρηση στις 22:00 με 6 το πρωί, στην συγκεκριμένη περιοχή υποστηρίζοντας ότι θα συνεχιστεί και η δειγματοληψία τις επόμενες ημέρες. Αναφορικά με την προσπάθεια για την μεταφορά των 35 κρουσμάτων από την περιοχή της Νέας Σμύρνης στο Κέντρο Αποκατάστασης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια και αύριο, ώστε να οδηγηθούν στο Κέντρο για την προστασία αυτών των ανθρώπων.

«Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι οικισμοί Ρομά στη Λάρισα και αλλού, χώροι φιλοξενίας προσφύγων, οι φυλακές, οι οίκοι ευγηρίας απαιτούν ειδικές στρατηγικές και συνεχή επαγρύπνηση, επιτήρηση, παρακολούθηση και άμεση παρέμβαση σε επείγουσες καταστάσεις» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ξέρετε πόσο καιρό θα πάρει να μειώσουμε μία επιδημία που αφορά 1000 άτομα σε μια περιοχή και να την φθάσουμε σε μονοψήφιους αριθμούς, διερωτήθηκε.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε και στα όσα συμβαίνουν στην συνοικία στη Νέα Σμύρνη στη Λάρισα, όπου βρέθηκαν 35 θετικά κρούσματα από τα 637 συνολικά δείγματα, γεγονός που οδήγησε να τεθεί η περιοχή σε ενισχυμένη επιτήρηση, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να προστατευτεί η υγεία της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» και εκτεταμένη ιχνηλάτηση των στενών επαφών των κρουσμάτων. Επίσης αποφασίστηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από ώρα 22.00 έως 06.00 η οποία θα ισχύει για 14 ημέρες . Απαγόρευση συνάθροισης άνω των δέκα ατόμων και αυστηρή επιτήρηση του μέτρου.

Οι πλανόδιοι μικροπωλητές και οι εργαζόμενοι σε λαϊκές θα μπορούν να βγαίνουν από την περιοχή της Νέας Σμύρνης για εργασία εφόσον έχουν δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ, τα οποία θα επαναλαμβάνονται κάθε πέντε ημέρες. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διανεμηθούν μάσκες υφασμάτινες (1.500 τεμ.) σε όλους και αντισηπτικά σε κάθε οικογένεια. Την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020 ξεκίνησαν οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) από τον Ε.Ο.Δ.Υ, για να πραγματοποιήσουν επιπλέον δειγματοληψίες στους μικροπωλητές και στους υπόλοιπους που απουσίαζαν από την οικία τους τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και ιχνηλατήσεις θετικών κρουσμάτων.

«Υπήρξαν αντιδράσεις στην εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι «τα μέτρα αποσκοπούν στην προστασία της τοπικής κοινωνίας. Σταθερός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, δηλαδή η προστασία όλων. Με αυτό το γνώμονα προχωρήσαμε και σε αυτή την περίπτωση. Το να μην εξαπλωθεί ο ιός είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και για να το καταφέρουμε αυτό απαιτείται η συνεργασία της. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα πράξουμε ότι είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.