Άνοιγμα δημοτικών σχολείων: Οι μαθητές των τάξεων του γυμνασίου και του λυκείου έχουν ήδη επιστρέψει στα θρανία, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων και εξετάζει δυο σενάρια. Είτε στο άνοιγμα των δημοτικών την 1η Ιουνίου, είτε την 1η Σεπτεμβρίου, που θα γίνει και η έναρξη του σχολικού έτους, όπως έχει πει σε δηλώσεις της η Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι οι αρμόδιοι αναμένουν το «πράσινο φως» από τους λοιμωξιολόγους, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σημείωσε πως μετά τις 20 Μαΐου θα είναι η κρίσιμη εβδομάδα για να ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων ή όχι. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σενάριο για άνοιγμα μόνο για την Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού». «Η πορεία του ιού δείχνει θετικά στοιχεία για να γυρίσουμε όλοι σταδιακά στην καθημερινότητα. Μετά λοιπόν και την προσεχτική αποτίμηση των οδηγιών από τους ειδικούς, θα αποφασίσουμε», ανέφερε η ίδια σε συνέντευξή της στην πρωινή εκπομπή του Ant1. Για τη νέα σχολική χρονιά και σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου, η υφυπουργός Παιδείας τόνισε ότι: «υπάρχει πρόθεση να ξεκινήσει νωρίτερα η νέα σχολική χρονιά και συγκεκριμένα τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Ας περιμένουμε τους ειδικούς και εμείς θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τις οδηγίες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στη δέσμευση του πρωθυπουργού να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, όπως είναι προγραμματισμένο, την 1η Ιουνίου εφόσον είναι καθοδική η πορεία της πανδημίας. «Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες. Θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα από το άνοιγμα της Γ’ λυκείου και των Γυμνασίων και των υπολοίπων τάξεων του λυκείου. Η Επιτροπή των ειδικών θα εισηγηθεί ανάλογα στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση θα αποφασίσει. Δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να σας πω τι θα γίνει. Το μόνο που κρατάμε είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, όπως είναι προγραμματισμένο, την 1η Ιουνίου, εφόσον είναι καθοδική η πορεία της πανδημίας. Αυτό περιμένουμε να το δούμε».

Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, είπε πως δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, για να υπάρχει απολύτως σαφής εικόνα. «Ακούω σήμερα, μα πως είναι δυνατόν να βγάζουμε αποφάσεις την Παρασκευή για τη Δευτέρα, ή πως είναι δυνατόν να αφήνουμε για τελευταία στιγμή το ζήτημα του αν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία ή όχι», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και εξήγησε: «Η στάθμιση που γίνεται, είναι μία στάθμιση η οποία οφείλει να είναι επίκαιρη. Ακόμη σήμερα, για το θέμα του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων, δεν έχουμε επαρκή δεδομένα, για να μπορέσουμε να έχουμε μία απολύτως σαφή εικόνα».

Τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί φαίνεται πως είναι διχασμένοι με το ζήτημα αυτό. «Δεν υπάρχει απόφαση για το τι θα γίνει με τα παιδιά του δημοτικού και γενικά η διεθνής κοινότητα είναι διχασμένη για τις μικρότερες ηλικίες. Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα, δεν πρόκειται για εξίσωση που έχει μια λύση και η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει αντικρουόμενες απόψεις, δεν είναι μόνο η Επιτροπή», δήλωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι «δεν μας βοηθούν αυτή τη στιγμή τα στοιχεία για να αποφασίσουμε. Καταρχήν πρέπει να δούμε πώς κινείται η επιδημία και αν η επιδημία κινείται σε χαμηλά επίπεδα, να διαπιστώσουμε κατά πόσο τα παιδιά βρίσκονται όντως στα σπίτια τους και όχι έξω. Γιατί μπορεί να κυκλοφορούν μεταξύ τους οπότε τι να πάνε σχολείο τι να πάνε παιδική χαρά. Όλα αυτά πρέπει να μπουν στη ζυγαριά», πρόσθεσε και συνέχισε: «Δεν υπάρχει 100% απάντηση πάνω στην ασφάλεια των παιδιών αυτή τη στιγμή».

Για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. «Έχουμε θετικά δείγματα. Αν συνεχίσουν τα δείγματα αυτά, υγειονομικά τουλάχιστον, υπάρχει ασφάλεια για την επάνοδο των παιδιών στα σχολεία», είπε ο κ. Γώγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και θα ανακοινωθούν αμέσως, ώστε οι μαθητές να βρεθούν ξανά στις τάξεις, μετά από απουσία μεγαλύτερη των δύο μηνών, αφού τα σχολεία είχαν κλείσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στις 10 Μαρτίου. Πάντως,οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων της Γλώσσας, των Μαθηματικών και των Φυσικών στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων κατά το σχολικό έτος 2019-2020, για αξιοποίηση σε πιθανή περιορισμένης διάρκειας διδασκαλία πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2019-2020, απέστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις