Την Πρωταπριλιά ένας προβεβλημένος Έλληνας λοιμωξιολόγος απέστειλε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ένα δελτίο τύπου κάνοντας λόγο για ένα «νέο βαρύ όπλο στη μάχη για την ανάσχεση της εξέλιξης της λοίμωξης Covid-19».

Έκανε λόγο για «θεραπευτική αγωγή» για «λύση» του προβλήματος για «αποτροπή» για «ίαση». Έσπασα τα τηλέφωνα εκείνο το βράδυ για να σιγουρευτώ ότι δεν ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο. Δεν ήταν και μάλιστα η είδηση αναπαράχθηκε και στη συνέχεια ξεφούσκωσε καθώς άλλοι λοιμωξιολόγοι «γείωσαν» τα στοιχεία που πανηγυρικά παρουσιάζονταν.

Λίγο αργότερα ακούσαμε ότι η νικοτίνη κάνει καλό κατά του κορονοϊού. Πιο μετά για την υδροχλωροκίνη, την ρεμδεσιβίρη ή τα αντικαρκινικά σκευάσματα. Δεν τα κρίνω, δεν είμαι και ειδικός αλλά φάρμακο ή θεραπεία δεν έχουμε. Το δικό μου ρεπορτάζ λέει δε πώς μόνο κάποια από τα υπάρχοντα φάρμακα για αυτοάνοσα νοσήματα έχουν δοκιμαστεί πραγματικά και έχουν κάποια καλά αλλά όχι εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πολλά από αυτά που ακούγονται έχουν πίσω τους μεγάλες εταιρίες που κοιτάνε τις παραγγελίες και το ξεστοκάρισμα. όχι την αλήθεια.

Σημασία βέβαια δεν έχει τι λέω εγώ αλλά οι ειδικοί και χτες η επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής  κ. Παρασκευή Κατσαούνου έβαλε το το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων.

Η κ. Κατσαούνου αποδόμησε τις μελέτες για τη νικοτίνη

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης που διοργάνωσε η ελληνική πνευμονολογική εταιρεία αφού επανέλαβε τα στοιχεία που καθιστούν βλαπτικό το κάπνισμα για τους πνεύμονες και τον οργανισμό είπε επί λέξει πως «δεν υπάρχουν έγκυρες επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν θετική επίδραση της νικοτίνης στη νόσο. Οι υπάρχουσες προς το παρόν μελέτες έχουν σημαντικά μεθοδολογικά ελλείμματα  ενώ ορισμένες χρηματοδοτούνται από την καπνοβιομηχανία. Είναι δηλαδή πληρωμένες και μάλιστα δεν χρειάζεται να καλέσει κάποιος εισαγγελέας την κ. Κατσαούνου για να δώσει στοιχεία καθώς αυτά υπάρχουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Οι φαρμακευτικές το Lobbying και η μικροβιακή αντοχή που παράλληλα σκοτώνει

Και μη νομίζετε πως η διαφθορά στον αγώνα δρόμου για το φάρμακο ή το εμβόλιο του κορονοϊού είναι κάτι αφορά τις ξένες χώρες και δεν έχει εδώ πλοκάμια.

Οι φαρμακευτικές είναι πολυεθνικές και δεν μιλάω μόνο για τις μεγάλες και γνωστές. Αν μπορούν να συνομιλήσουν για να το πω κομψά με τον Τραμπ σκεφτείτε τι γίνεται παρακάτω.

Συνυπολογίστε και την κοινωνική πίεση που ασκείται στις κυβέρνησης αλλά και μέσω των ΜΜΕ  για να βρεθεί το φάρμακο του κορονοϊού και να περιοριστεί αν όχι να τελειώσει ο εφιάλτης, και έχετε ένα μείγμα εκρηκτικό.

Σε μία Ελλάδα όπου αρκετοί ασθενείς που νοσηλεύονται επί μακρόν με κορονοϊό ενίοτε καταλήγουν από νοσοκομειακά μικρόβια. Όπως συνέβη και με τον πρώην Υπουργό Υγείας και πολύ αγαπητό γιατρό Δημήτρη Κρεμαστινό στον Ευαγγελισμό.

Μικρόβια που θέριεψαν με με τα χρόνια, όχι γιατί ελληνικά νοσοκομεία είναι βρώμικα όπως νομίζει ο πολύς κόσμος αλλά λόγω της αλόγιστης παροχής αντιβιοτικών, φαρμάκων δηλαδή που χορηγούνται χρόνια ολόκληρα και στα οποία προσάρμοσαν την αντοχή τους οι πολυανθεκτικοί Gram –  αρνητικοί μικροοργανισμοί που σκοτώνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα πολύ περισσότερους από ότι ο κορονοϊός και κάνα δυο άλλες ασθένειες μαζί.

Μιλώντας με γιατρούς στη Νυρεμβέργη το Σαββατοκύριακο μου εξηγούσαν πόσο δύσκολο είναι να πάρει κάποιος αντιβίωση στα νοσοκομεία εκεί, προκειμένου να περιορίζονται οι νοσοκομειακές λοιμώξεις μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Προσωπικά δεν έχω ιδιαίτερη εμπιστοσύνη τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που λειτουργούν ως εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Υγείας. Ανέκαθεν λειτουργούσαν με διορισμένους κομματικούς, πιθανόν πολιτευτές, χωρίς να παραγνωρίζω  ή υποτιμώ την επιστημονική τους ιδιότητα. Μακάρι οι σημερινοί κατέχοντες τις θέσεις να είναι ανθεκτικοί στο λόμπινγκ των συμφερόντων γιατί το παιχνίδι είναι σκληρό και σε πλήρη εξέλιξη.