Ανατροπή δεδομένων στη δίκη που διεξήχθη την Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, καθώς αθώοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι στην πολύκροτη δίκη για το φορτίο με τους πάνω από έξι τόνους χασίς και τα περισσότερα από 3.127.000 χάπια captagon (γνωστά και ως «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών»), που είχαν εντοπιστεί, τον Δεκέμβριο του 2018, σε κοντέινερ στο πλοίο «ΝΟΚΑ». Αντιμετώπιζαν κατηγορίες για συγκρότηση – ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (όπως διαμετακόμισης, εισαγωγής, κατοχής, αγοράς, μεταφοράς και αποθήκευσης) – ιδιαιτέρως διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών από κοινού στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης.

Νωρίτερα, ο Εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, εκτός του καπετάνιου του επίμαχου πλοίου. Στις απολογίες τους, όλοι οι κατηγορούμενοι, πάντως, υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν για την ύπαρξη των ναρκωτικών. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι 11 ήταν πλήρωμα του «ΝΟΚΑ» συριακής σημαίας, μήκους 74 μέτρων και πλάτους 14 μέτρων, το οποίο απέπλευσε από τη Λαττάκεια της Συρίας και το οποίο φέρεται να είχε προορισμό τη Βεγγάζη της Λιβύης.

Το πλοίο εντοπίστηκε από το Λιμενικό στις 5 Δεκεμβρίου του 2018 στα ανοικτά των νότιων ακτών της Κρήτης και ομάδα της ΜΥΑ έκανε «ρεσάλτο» σ’ αυτό. Όπως διαπιστώθηκε, στο πλοίο υπήρχαν 18 κοντέινερ. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, ωστόσο, αποφασίστηκε το πλοίο να μεταφερθεί στον Αθερινόλακκο της Σητείας. Στις 8 Δεκεμβρίου το «ΝΟΚΑ» κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκειμένου να υποβληθεί σε εξονυχιστικό έλεγχο από τις Αρχές.

Το κόλπο για να μην εντοπιστούν τα ναρκωτικά

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι οκτώ από τα 18 κοντέινερ που βρίσκονταν στο πλοίο είχαν κρύπτες με διπλό πάτο, μέσα στις οποίες βρίσκονταν τα ναρκωτικά. Οι συσκευασίες όπου βρίσκονταν τα ναρκωτικά είχαν καλυφθεί με καφέ, μπαχαρικά και πριονίδι. Δύο μάλιστα από τα κοντέινερ είχαν καθαριστικά – απορρυπαντικά είδη με έντονη οσμή, προκειμένου οι Αρχές να μην μπορέσουν να εντοπίσουν τα ναρκωτικά. Όπως είχε γίνει γνωστό τότε, το φορτίο που βρισκόταν μέσα στα κοντέινερ ήταν ακατάστατο και δεν ήταν τοποθετημένο πάνω σε παλέτες, όπως συνηθίζεται. Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι στο δάπεδο των αμπαριών του πλοίου υπήρχαν ανθρωποθυρίδες που είχαν πρόσφατα καλυφθεί με τσιμέντο. Επίσης διαπιστώθηκε πως τα 8 μεγάλα κοντέινερ που μεταφέρονταν στο «ΝΟΚΑ» διέθεταν διαφορετικό πάτο από τα υπόλοιπα κοντέινερ. Δεν άργησε να διαπιστωθεί ότι οι πάτοι τους ήταν διπλοί.

Ειδικότερα, οι Αρχές έκαναν, αρχικά, με τη χρήση τρυπανιού μια μικρή τρύπα στη βάση ενός εκ των μεγάλων κοντέινερ, διαπιστώνοντας ότι το τρυπάνι έφερε υπολείμματα από διαφανές νάιλον. Ακολούθως, έκαναν μια δεύτερη μεγαλύτερη τρύπα και τότε αναδύθηκε μια έντονη μυρωδιά χασίς. Τελικά διαπιστώθηκε ότι στο κενό που υπήρχε βρισκόταν κρύπτη όπου είχαν επιμελώς κρυφτεί ναρκωτικά. Εκτός από το ότι οι νάιλον συσκευασίες που περιείχαν τα ναρκωτικά είχαν καλυφθεί με πριονίδι, μπαχαρικά και καφέ (μαζί με απορρυπαντικά, καθαριστικά και σοκολάτες), τα ξύλα των πατωμάτων των κοντέινερ είχαν κολληθεί επιπλέον με σιλικόνη, προκειμένου να συγκρατείται η έντονη μυρωδιά της κάνναβης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Δικαιοσύνη έκανε αγώνα δρόμου για να προλάβει τις διαδικασίες και προσδιόρισε την εκδίκαση της υπόθεσης λίγα 24ωρα πριν την συμπλήρωση του 18μηνου. Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί στις αρχές Απριλίου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά όμως υποβλήθηκε ένσταση κατά τόπον αναρμοδιότητας και έγινε δεκτή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις