Λάδι στη φωτιά της κόντρας που ανοίξει με τους κατοίκους του χωριού Σταγιάτες Πηλίου ρίχνει ο Αχιλλέας Μπέος. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν τον δήμαρχο Βόλου ότι θέλει να ιδιωτικοποιήσει το νερό της κοινοτικής πηγής, που είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, σε μια επίδειξη… «πολιτικού ήθους», ο Αχιλλέας Μπέος εισέβαλε στο χωριό και ειδικότερα στο σχολείο, συνοδεία αστυνομίας.

Ωστόσο η προκλητική του στάση δεν πέρασε χωρίς αντίδραση. Οι κάτοικοι του χωριού που διαχειρίζονται μόνοι το νερό τους, απάντησαν με γενναιότητα στις ύβρεις του Αχιλλέα Μπέου.  Απάντησαν σε ανάλογο ύφος και έδιωξαν τον δήμαρχο Βόλου κακήν κακώς. Ο ίδιος υποστηρίζει: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε μια χούφτα μπαχαλάκηδες να επιβάλλουν με το έτσι θέλω τις απόψεις τους. Τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές έχουν ημερομηνία λήξης και η Δημοτική Αρχή κι εγώ θα επιβάλλουμε τη νομιμότητα όχι μόνο στις Σταγιάτες, αλλά και όπου αλλού εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα από ακραία». Ωστόσο στα βίντεο αποτυπώνεται η υποδοχή που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι δεν ήταν η καλύτερη, με τον ίδιο να απαντά πολλές φορές με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η δημοτική αρχή με τη συνδρομή της αστυνομίας άλλαξαν τις κλειδαριές στο σχολείο που λειτουργούσε ως πολιτιστικό κέντρο, αφού προηγουμένως πέταξαν έξω πράγματα των κατοίκων. Ειδικότερα, αναφέρουν σε ανάρτησή τους: «Πριν λίγα λεπτά στο αυτοδιαχειριζόμενο από το χωριό, παλαιό δημοτικό σχολείο Σταγιατών, η δημοτική αρχή με την αστυνομία άλλαξαν τις κλειδαριές αφού προηγουμένως πέταξαν έξω πράγματα-περισουσία των κατοίκων! Οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται μέσα στον χώρο και έξω περιφρουρώντας το «σπίτι» τους. Η παρουσία όλο και περισσότερων ανθρώπων είναι απαραίτητη!».

Οι κάτοικοι αντέδρασαν στην προκλητική παρουσία του Μπέου λέγοντας του ότι είναι ανεπιθύμητος ενώ εκείνος τους έλεγε «κοπρίτες». «Είσαι άσχετος», φώναζαν στον δήμαρχο και του ζητούσαν να φύγει. «Αφήστε τον να εκτεθεί». «Όχι ο τσαμπουκάς στους Σταγιάτες, έξω ρε», του έλεγαν. «Άστε τις μαγκιές αυτές κοπρίτες», φώναζε ο δήμαρχος. «Δεν έχεις επιχειρήματα, πάρε δρόμο κοπρίτη. Άνθρωπε της νύχτας. Πάρε το σινάφι σου και φύγετε», του έλεγαν οι κάτοικοι. Το γεγονός κατέγραψαν και ανέβασαν στο διαδίκτυο κάτοικοι του χωριού.

Τελικά, στον δήμαρχο παραδόθηκε το κλειδί του κοινοτικού γραφείου και του μουσείου, πήγε στους χώρους και πέταξε μαύρες σημαίες που υπήρχαν εκεί. Ο Αχιλλέας Μπέος, αποχώρησε με τους συνεργάτες του, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αχιλλέας Μπέος έχει ανοίξει πόλεμο με το χωριό για το νερό κι έχει επιτεθεί με άθλιο τρόπο κατά του τραγουδοποιού, Αλκίνοου Ιωαννίδη ο οποίος στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων, κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της πηγής τους. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είχε δώσει τη δική του απάντηση στο υβρεολόγιο του δημάρχου Βόλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Με ένταση και αστυνομία δεν λύνονται τα προβλήματα

Έντονη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια του Αχιλλέα Μπέου να μεταβεί αστυνομικούς στο χωριό του Πηλίου. «Με έκπληξη παρακολουθήσαμε την επιλογή του Δημάρχου Βόλου να προκαλέσει ένταση στις Σταγιάτες στα πλαίσια μιας επικοινωνιακής τακτικής, που θεωρεί ότι τα προβλήματα με τις τοπικές κοινωνίες δεν λύνονται με διάλογο αλλά με επίδειξη δύναμης και προκλητικές ενέργειες, που είναι σίγουρο ότι μόνο αποτέλεσμά τους είναι η τροφοδότηση της σύγκρουσης.

Θεωρούμε δικαιολογημένη την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας για τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίον ο Δήμαρχος επιχειρεί να επιβάλλει τις επιλογές του. Επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά ότι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το θεσμικό ρόλο του Δημάρχου, καθήκον του οποίου είναι να διασφαλίσει το ήρεμο κλίμα και η προσπάθεια να εκφράσει την ενότητα όλων των δημοτών.

Για την επίλυση ιδιαίτερα, τέτοιων ζητημάτων, που αφορούν την χρήση ενός τόσο πολύτιμου αγαθού που είναι το νερό, απαιτείται διάλογος τις τοπικές κοινωνίες, προϋπόθεση του οποίου είναι η ύπαρξη ενός κλίματος στον αντίποδα τέτοιου τύπου επικοινωνιακών σόου, σαν αυτό που προσπάθησε να στήσει το πρωί στις Σταγιάτες ο Δήμαρχος».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις