Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Οι διαδηλωτές ζητούσαν, μεταξύ άλλων, την απόσυρση του νομοσχεδίου, την απόσυρση -κατάργηση της τροπολογίας για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων με κάμερες στα σχολεία, την αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη λήψη όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. «Απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση προχωράει στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Εμείς θα δώσουμε μάχη, όπως έχουμε κάνει κι άλλες φορές, αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά, να μην εφαρμοστεί στην πράξη διότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο και μέτρα που χειροτερεύουν την εκπαιδευτική διαδικασία, υποβαθμίζουν τους όρους με τους οποίους γίνεται το μάθημα και μορφώνονται τα παιδιά του ελληνικού λαού», επισήμανε το μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης.

Πρόσθεσε ότι «όλες αυτές τις μέρες με τις μαζικότατες κινητοποιήσεις μας φέραμε στο προσκήνιο τις μεγάλες ανάγκες του δημόσιου σχολείου, για μόνιμο προσωπικό, για κτιριακές υποδομές για χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Τις ανάγκες για να μορφώνονται τα παιδιά του λαού μας όπως τους αξίζει το 2020». Όπως ανέφερε, σε αυτό το μεγάλο αγώνα, βρέθηκαν από κοινού με τους γονείς και τους μαθητές, καθώς όλα αυτά τα ζητήματα δεν είναι ζητήματα που αφορούν στενά τους εκπαιδευτικούς και τον εκπαιδευτικό κλάδο.

«Μαζί λοιπόν με τους γονείς τους μαθητές και όλους τους εργαζόμενους, θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα όχι απλά να αφήσουμε το νομοσχέδιο στα χαρτιά, όχι απλά να επιβάλλουμε τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, την ουσιαστική αναβάθμιση του περιεχομένου των αναλυτικών προγραμμάτων, αλλά θα επιδιώξουμε να φέρουμε στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, οι οποίες δεν μπαίνουν σε κανένα ζύγι και δεν μπορεί ξανά το σχολείο, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να πληρώσουν τα σπασμένα», τόνισε ο κ. Μαρίνης. «Έχουμε πληρώσει πολλά, δεν θα πληρώσουμε άλλα. Αναλαμβάνουμε μεγάλη ευθύνη το επόμενο διάστημα να ξαναπάμε στο λαό και τους εργαζόμενους, να αναδείξουμε αυτά τα ζητήματα και να είναι σίγουρη η κυβέρνηση, η σημερινή και οι προηγούμενες, που κινούνται στην ίδια ρότα, ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους και ότι αυτή η σπίθα που άναψε τις προηγούμενες μέρες θα φουντώσει, θα δυναμώσει και θα βγει πιο δυναμικά στο προσκήνιο», κατέληξε.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, εκπαιδευτικοί σύλλογοι, το ΠΑΜΕ, φοιτητές και άλλα σωματεία.

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Στο Εθνικό Τυπογραφείο οδεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την «Αναβάθμιση του Σχολείου» μετά την υπερψήφισή του «κατά πλειοψηφία» από την Ολομέλεια της Βουλής. Με αυξημένη πλειοψηφία έγιναν δεκτά το άρθρο 5 του νομοσχεδίου, για την αναγραφή της διαγωγής και το άρθρο 9, για την Τράπεζα Θεμάτων στις εξετάσεις του Λυκείου. Η αρχή του νομοσχεδίου, αλλά και ορισμένα άρθρα αυτού, τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, μετά από σχετικά αιτήματα βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αποτελέσματα των ονομαστικών ψηφοφοριών έχουν ως εξής:

Επί της Αρχής: ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 124, ΠΑΡΩΝ 0, Σύνολο 282.

Επί του άρθρου 5 για την αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών στους τίτλους σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ): ΝΑΙ 168, ΟΧΙ 115, ΠΑΡΩΝ 0, Σύνολο 283.

Επί του άρθρου 9 με το οποίο συνιστάται στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) και καθορίζεται ότι τα θέματα των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις των Α ́ και Β ́ Λυκείου και τις απολυτήριες εξετάσεις της Γ ́ Λυκείου θα προέρχονται σε ποσοστό 50% από την ΤΘΔΔ (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ): ΝΑΙ 187, ΟΧΙ 96, ΠΑΡΩΝ 0, Σύνολο 283.

Επί του άρθρου 50 που τροποποιεί τις διατάξεις για τον μέγιστο και ελάχιστο αριθμό νηπίων, προνηπίων και μαθητών (μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ): ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 125, ΠΑΡΩΝ 0, Σύνολο 283.

Επί των άρθρων 68 και 70 (το 68 μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και το 70 μετά από αίτημα ΣΥΡΙΖΑ) με τα οποία «καθορίζεται η συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων για την ανάδειξη μονοπρόσωπων οργάνων Διοίκησης των πανεπιστημίων και ρυθμίζονται διαδικαστικά ζητήματα αναφορικώς με την προκήρυξη και τη διεξαγωγή των εκλογών». Στο άρθρο 68: ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 115, ΠΑΡΩΝ 10, Σύνολο 283. Στο άρθρο 70: ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 106, ΠΑΡΩΝ 19, Σύνολο 283.

Επί του άρθρου 73 που καθορίζει τους δικαιούχους μετεγγραφής (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ): ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 115, ΠΑΡΩΝ 10, Σύνολο 283.

Επί του άρθρου 82 με το οποίο ρυθμίζεται η διαδικασία ίδρυσης Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων σπουδών και ορίζεται ότι αυτά απευθύνονται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς πολίτες χωρών εντός ή εκτός ΕΕ (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ): ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 119, ΠΑΡΩΝ 6, Σύνολο 283.

Επί των άρθρων 96, 97, 98 που ρυθμίζουν εκ νέου τη διαδικασία εκλογής κοσμήτορα, προέδρου και αναπληρωτή προέδρου Τμήματος, και διευθυντή Τομέα, αντιστοίχως, επιφέροντας αλλαγές στη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος και ορίζοντας, για τις πρώτες δύο κατηγορίες, διεξαγωγή της εκλογής με ηλεκτρονική ψηφοφορία (μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ). Στο άρθρο 96: ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 115, ΠΑΡΩΝ 10, Σύνολο 283. Στο άρθρο 97: ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 125, ΠΑΡΩΝ 0, Σύνολο 283. Στο άρθρο 98: ΝΑΙ 158, ΟΧΙ 115, ΠΑΡΩΝ 10, Σύνολο 283.

Απουσίασαν από την ψηφοφορία, αλλά έστειλαν επιστολή με την οποία γνώρισαν την πρόθεση ψήφου τους, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κκ Αρβανιτίδης, Πάνας και Λιακούλη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ Αλ. Τσίπρας, Φάμελλος, Σκουρλέτης, Νοτοπούλου, Μουζάλας, Γιαννούλης, Αυγέρη, Αμανατίδης και Τριανταφυλλίδης. Σημειώνεται ότι οι επιστολές αυτές δεν συνυπολογίζονται αλλά καταχωρίζονται στα πρακτικά της συνεδρίασης.