Στην επόμενη φάση μπήκε από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου η χώρα μας με την άρση των των περιοριστικών μέτρων στα αεροδρόμια και στις πτήσεις. Έτσι, με το άνοιγμα του τουρισμού γεννιέται ένα ακόμα σημαντικό ερώτημα σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κροονοϊού σε κάποιο ξενοδοχείο.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως: «Κανένα ξενοδοχείο δεν θα τεθεί ολόκληρο σε καραντίνα». Σημείωσε πως θα υπάρξει ενημέρωση για το ποιο ξενοδοχείο είναι εκείνο που έχει κρούσμα. «Δεν μπορούμε να το αποκρύψουμε» επισήμανε.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κρουσμάτων, αν υπάρξει κρούσμα σε ξενοδοχείο θα ανιχνευθεί και ο ασθενής θα απομονωθεί. Στη συνέχεια θα γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του και οι στενές επαφές θα μπουν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο μέσα. Ωστόσο, το ξενοδοχείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά για τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή δεν μπορεί ακόμα να πει αν το επόμενο καλοκαίρι θα είναι κανονικό καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε το εμβόλιο μέχρι τότε. Τόνισε πως για να ξεκινήσει ένα εμβόλιο να χορηγείται θα πρέπει αποδεδειγμένα να είναι ασφαλές. «Αν βγει εμβόλιο που έχει παρενέργειες καταστραφήκαμε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πιθανόν ο κάθε άνθρωπος να χρειαστεί δύο δόσεις του εμβολίου.

Τέλος του μήνα οι πρώτες ενδείξεις από την άρση των μέτρων

Σχετικά με τα νέα κρούσματα και την καμπύλη της επιδημίας, ο καθηγητής είπε ότι ο δείκτης Ρ της μεταδοτικότητας του ιού δείχνει τι γινόταν πριν 15 μέρες. Τέλος του μήνα θα έχουμε πλήρη εικόνα για το ποια είναι η επίδραση του συνωστισμού στην καμπύλη της επιδημίας, επισήμανε.

«Το κακό σενάριο ότι θα έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα. Σίγουρα θα έχουμε νέα κρούσματα» ανέφερε και τόνισε ότι αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι κυρίως η διασπορά του ιού. Γι’ αυτό υπάρχει το επιχειρησιακό σχέδιο γρήγορης αντιμετώπισης, είπε. Εκτιμά δε ότι δεν θα έχουμε το δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι, αλλά ότι θα πάμε με το καλό σενάριο. «Θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Δεύτερο κύμα μάλλον το φθινόπωρο. Κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθεί ο ιός. Το δεύτερο κύμα θα είναι πολύ πιο ήπιο.»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις