Το δικαίωμα της σιωπής τήρησε ενώπιον του ανακριτή η 35χρονη γυναίκα που φέρεται να είναι η δράστρια της επίθεσης με βιτριόλι στην Ιωάννα, στην Καλλιθέα στις 20 Μαΐου, μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Όπως είπε ο συνήγορος της Σάκης Κεχαγιόγλου: «Η εντολέας μου λόγω της σωματικής και ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται δεν ήταν σε θέση να απολογηθεί. Έκανε χρήση του δικαιώματος της σιωπής και ζήτησε να απολογηθεί σε επόμενο χρόνο. Επιπλέον υπήρξαν νέα στοιχεία τα οποία θέλαμε να μελετήσουμε και με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα προφυλακίστηκε».
«Η σιωπή της δεν σημαίνει άρνηση της κατηγορίας, αλλά πλήρης αποστασιοποίηση, άρνηση να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της δικογραφίας και των συνεπειών της», συμπλήρωσε ο δικηγόρος της, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επιλογή της υπερασπιστική της γραμμής.

Γιατί όμως η 35χρονη προτίμησε να μη μιλήσει; Οι εκδοχές είναι πολλές. Μια από αυτές υποστηρίζει ότι η φερόμενη ως δράστρια της επίθεσης με βιτριόλι περιμένει κι άλλο τις έρευνες και τα καινούργια στοιχεία που ίσως προκύψουν, ώστε να έχει έναν καλύτερο έλεγχο σε όσα θα θελήσει κάποια στιγμή να πει στον ανακριτή, για την ζωή της, τον 40χρονο, την Ιωάννα και το βιτριόλι. Σε αυτό προστίθεται και το γεγονός ότι δεν έχει εμφανιστεί και το «όπλο του εγκλήματος», το θερμός με άλλα λόγια μέσα στο οποίο είχε τοποθετηθεί το βιτριόλι, που κατέστρεψε για πάντα την εμφάνιση της 34χρονης και μόνο εκείνη ξέρει την τύχη του.

Τι είναι όμως το δικαίωμα της Σιωπής που χρησιμοποίησε η 35χρονη

Το δικαίωμα της σιωπής σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος μπορεί να μην μιλήσει σε ότι αφορά την αξιόποινη πράξη για την οποία είναι ύποπτος ή διώκεται και έχει και το δικαίωμα της μη αυτοενοχοποίησης.
Το δικαίωμα σιωπής και το συναφές δικαίωμα σε μη αυτοενοχοποίηση κατοχυρώνονται στην γενική ρήτρα του άρθρου 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ.

Έτσι, κατά το ΕΔΔΑ τα εν λόγω δικαιώματα είναι αναγνωρισμένοι, διεθνείς κανόνες που βρίσκονται στην καρδιά της έννοιας της δίκαιης δίκης του άρθρου 6, και προστατεύουν τον κατηγορούμενο από αθέμιτες πιέσεις και εξαναγκασμούς εκ μέρους των διωκτικών αρχών και συμβάλλουν στην αποφυγή λαθών κατά την απονομή της δικαιοσύνης.

Η σιωπή του κατηγορούμενου κατά την ποινική διαδικασία αν και αποτελεί δικαίωμα κατοχυρωμένο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του, σε ορισμένες έννομες τάξεις και στην ποινική πρακτική αυτών, εκτιμάται ως ομολογία ή αποδοχή της κατηγορίας, πρακτική που θίγει καίρια τον πυρήνα των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του.

Για να προστατέψουν αυτό το ενδεχόμενο πρόσφατες αλλαγές και τροποποίησεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθιστούν, την αναγνώριση του τεκμηρίου της αθωότητας στους υπόπτους και τους κατηγορούμενους με τη μεταφορά στους δικαστές του «βάρους της απόδειξης» στις ποινικές δίκες, και την καθιέρωση του «δικαιώματος σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης» του υπόπτου. Έτσι με το άρθρο αυτό (103Α), σύμφωνα με οποίο κατοχυρώνεται το «δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης», προβλέπεται ρητά ότι ο ύποπτος και ο κατηγορούμενος απολαμβάνουν τα δικαιώματα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης.

Να σημειωθεί ότι η 35χρονη κατηγορουμένη της υπόθεσης με το βιτριόλι, αντιμετωπίζει το πλημμέλημα της απείθειας αλλά και το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και το δικαίωμα σιωπής μπορεί το χρησιμοποιήσει σε όλο όλο το φάσμα της διαδικασίας από την προανάκριση μέχρι και το ακροατήριο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις