Πλούσιο παρελθόν στις απάτες είχε ο γιατρός «μαϊμού» ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εμφανιζόταν με διάφορες ιδιότητες κατορθώνοντας να υφαρπάζει σημαντικά χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες. Μάλιστα, όταν οι Αρχές τον ταυτοποίησαν αντιλήφθηκαν πως ήταν το ίδιο άτομο που το 2004 είχε εξαπατήσει τον Δημήτρη Κοντομηνά, στον οποίο είχε παρουσιαστεί σαν πρώην πράκτορας της CIA, που ιδιώτευε πλέον και είχε ανοίξει μία εταιρεία δορυφορικού εξοπλισμού, καταφέρνοντας να του υπεξαιρέσει 55 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να του μεταβιβάσει τα αρχεία πρώην στελέχους της ΕΥΠ που ήθελε η… CIA, αλλά και προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ. Η υπόθεση μάλιστα αυτή εκκρεμεί ακόμη στα δικαστήρια. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο «μαϊμού»-γιατρός φέρεται να υποστήριζε ότι η σύζυγος του ήταν από την γνωστή εφοπλιστική οικογένεια των Αγούδημων, κάτι που δεν ισχύει.

Διάταξη για τη γνωστοποίηση των στοιχείων του 47χρονου αναμένεται να εκδώσει σύντομα η Εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά την δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του συλληφθέντα, ώστε να ενημερωθεί το κοινό και να προσέλθουν στις Αρχές πολίτες που απευθύνθηκαν σε αυτόν για ζητήματα υγείας.

Εκείνο που εξέπληξε τους αστυνομικούς κατά την εξέλιξη της έρευνας, είναι ότι ο «μαϊμού»-γιατρός είχε πείσει γιατρούς πως είναι συνάδελφος τους και διέθεταν το ιατρείο τους για συνεξετάζουν ασθενείς. Κάποιοι από αυτούς κλήθηκαν να καταθέσουν στην Ασφάλεια και έμειναν άναυδοι όταν πληροφορήθηκαν περί τίνος επρόκειτο. Ωστόσο, δύο γιατροί κατηγορούνται για συνέργεια στις απάτες, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, γνώριζαν την πλαστοπροσωπία του 47χρονου, ενώ για τον ίδιο λόγο κατηγορείται και η σύζυγος του συλληφθέντος. Και οι τρεις δεν συνελήφθησαν λόγω παρελεύσεως του αυτοφώρου, καθώς το αδίκημα είναι πλημμέλημα, αλλά συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία.

Ο ψευτογιατρός εντόπιζε τα θύματα του στα μοναστήρια

Ένα… χειρουργείο, μία επιταγή θύματος με την οποία πλήρωσε τα δίδακτρα των παιδιών του και οι γονείς δύο ανήλικων παιδιών που έχασαν τη ζωή τους αποκάλυψαν τη δραστηριότητα που είχε ο «Νίκος Κόντος». Ο 47χρονος αυτοπροσδιοριζόταν έντονα θρησκευόμενος και έδινε ψεύτικες ελπίδες σε ασθενείς με ανίατες ασθένειες και συγγενείς τους. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», εντόπιζε τα υποψήφια θύματά του στο Άγιον Όρος και σε μοναστήρια της Ελλάδας, όπου γονείς και συγγενείς έκαναν τάματα για την υγεία των δικών τους ανθρώπων που ασθενούσαν. Τους έπειθε να διακόψουν τη θεραπεία τους και τους έδινε δικά του σκευάσματα, δήθεν εξελιγμένα φάρμακα, υποσχόμενος πλήρη ίαση. Τα πρωτοποριακά σκευάσματα είχαν δραστικές ουσίες κάνναβης, ενώ έκανε και ενέσεις αρτεμισινίνης για την ελονοσία…

Μπορεί να μην υπήρχε τρόπος να αποτραπεί το απευκταίο αλλά εκείνος το έκανε επώδυνο. Πέθαναν ένα αγόρι 14 χρόνων από τις Σέρρες, μία 16χρονη από την Κω και ένας 76χρονος στην Αθήνα. Οι συγγενείς τους τού είχαν δώσει συνολικά 58.000 ευρώ! Τα χρηματικά ποσά τα έπαιρνε είτε σε μετρητά είτε σε μορφή επιταγών. Στη συνέχεια, φρόντιζε να τα «νομιμοποιεί», κυρίως μέσω της διοχέτευσης των επιταγών στην αγορά, χωρίς να φαίνεται ως οπισθογράφος. Με επιταγές πλήρωνε τα σχολεία των παιδιών του και άλλα… έξοδα σπιτιού.

Εμφανιζόταν ως νευροογκολόγος, νευροχειρουργός, φυσιοπαθητικός, παιδοχειρουργός, παιδοογκολόγος, στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού, ερευνητής ιατρικού κέντρου της Ελβετίας, ακόμη και πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο πλευρό του η σύζυγός του, η οποία άνοιγε πόρτες ως… γόνος εφοπλιστικής οικογένειας.

45 θύματα σε 13 μήνες

Συγκατηγορούμενοι για πλημμελήματα δύο γιατροί-ογκολόγοι, από Λαμία και Βόλο, οι οποίοι φέρεται να του παρείχαν τα ιατρεία τους δήθεν για… εξέταση ασθενών. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν, ενώ αποδεδειγμένα έχουν εξαπατηθεί και άλλοι γιατροί, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές. Ο 47χρονος εμπλέκεται σύμφωνα με αξιωματικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, που ερευνούσαν την υπόθεση τους τελευταίους 13 μήνες, σε τουλάχιστον 45 περιπτώσεις εξαπάτησης, με τον αριθμό, όπως εκτιμούν, να είναι πολύ μεγαλύτερος και γι’ αυτόν το λόγο θα δημοσιοποιηθούν φωτογραφίες και στοιχεία ταυτότητάς του.

Έδινε ραντεβού με υποψήφια θύματα σε διαγνωστικά κέντρα, όπου παρουσιαζόταν ως «ειδικός» στη θεραπεία του καρκίνου. Αναζητούσε θύματα που βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της ανίατης ασθένειας. Είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε ιατρικά κέντρα και να εξαπατήσει γιατρούς που μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για αυτόν. Με περίσσιο θράσος αμφισβητούσε τα αποτελέσματα των εξετάσεων που του παρουσίαζαν οι συγγενείς των θυμάτων του, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που έθετε τους ασθενείς, καθώς κυνικά θεωρούσε πως βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο.

Η «θεραπεία» περιελάμβανε σκευάσματα, με ουσίες αγνώστου προέλευσης και χημικής σύστασης, χωρίς φαρμακευτικές ενδείξεις, τα οποία παρουσίαζε ως δήθεν εξελιγμένα ειδικά φάρμακα-αποστάγματα, τα οποία, όπως προέκυψε στο πλαίσιο της έρευνας, περιείχαν, μεταξύ άλλων, δραστικές ουσίες κάνναβης. Σκευάσματα τέτοιου τύπου κατασχέθηκαν στην οικία του, όπου βρέθηκαν 65 μπουκάλια διαφορετικών ποσοτήτων.

Δεν ήξερε από αποστείρωση

Ο 47χρονος προσέγγιζε ανυποψίαστους ιατρούς διαγνωστικών κέντρων υποστηρίζοντας ότι μπορεί να συνεργαστούν για τη θεραπεία των ασθενών τους. Τους έλεγε ότι θα τους έφερνε ασθενείς και θα «μοιράζονταν τα χρήματα». Έστελνε υποψήφια θύματα σε διάφορα διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να ακούγεται το όνομά του ως «γιατρός». Έκανε τον συνοδό ασθενών σε παρόμοια κέντρα αναζητώντας και εκεί υποψήφια θύματα. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο συλληφθείς αναλάμβανε τον συντονισμό χειρουργικών επεμβάσεων.

Ένας από αυτούς τους γιατρούς, όπως και οι γονείς των δύο ανήλικων παιδιών που πέθαναν, φαίνεται να αποτέλεσαν την αφορμή για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.  Ο 47χρονος φέρεται να ζήτησε από τον συγκεκριμένο γιατρό να μπει σε χειρουργείο μαζί του. Του έκανε εντύπωση ότι ο «παν-επιστήμονας» με τη μεγάλη εξειδίκευση δεν ήξερε τη μεθοδολογία αποστείρωσης των χεριών πριν από ένα χειρουργείο.

Το χειρότερο ήταν ότι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο «αποστειρωμένος ψευδογιατρός»… έξυσε το μέτωπό του με τα αποστειρωμένα γάντια, κάτι που ποτέ δεν κάνει ένας χειρουργός, με αποτέλεσμα ο πραγματικός γιατρός να τον πετάξει έξω από το χειρουργείο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις