Την επιστημονική του εκτίμηση για τα αίτια της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα, στις 15 Νοέμβριου 2017, κατέθεσε στη δίκη για την τραγωδία ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Ο καθηγητής χαρακτήρισε πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Αττικής, τη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή και όχι μόνο. Η τεράστια ένταση της βροχής, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη δόμηση των τελευταίων δεκαετιών, συνετέλεσαν στην τραγωδία με τους 25 νεκρούς. Ανάλογο φαινόμενο, όπως είπε, είχε να παρατηρηθεί στη Μάνδρα τουλάχιστον εδώ και 150 χρόνια.

Σύμφωνα με το μάρτυρα, «ήταν τεράστιο το ύψος βροχής, πρωτόγνωρο για την Αττική. Υπήρξε έντονη ραγδαιότητα. Ήταν η πιο ραγδαία βροχόπτωση που έχουμε δει τα τελευταία 20 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Η φύση του εδάφους διευκόλυνε την έντονη απορροή των νερών και ότι υπήρξε τεράστιος όγκος φερτών υλικών που τριπλασίασε τον όγκο του νερού. Διαπιστώσαμε ότι τέτοια βροχόπτωση στην ίδια περιοχή δεν είδαμε τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια».

Ο κ. Λέκκας επισήμανε παράλληλα στην κατάθεσή του πως το καιρικό φαινόμενο βροχόπτωσης είχε προσδιοριστεί δύο μέρες πριν, «ασαφώς, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να εξειδικευτεί τοπικά».Όπως κατέθεσε, μελέτησε επιστημονικά το φαινόμενο καθώς παρουσίαζε τεράστιο ενδιαφέρον για τη διαχείριση κρίσεων φυσικών καταστροφών. Ο καθηγητής, ο οποίος εργάζεται επί 40 χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, αναφέρθηκε στο πολεοδομικό καθεστώς που υπάρχει στη Μάνδρα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η πόλη ουσιαστικά χτίστηκε μετά το 60 στην κοίτη του ποταμού, χωρίς κανένα έργο», σημειώνοντας πως παρατηρείται και απουσία πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού.

Επιπλέον τόνισε ότι «ενώ σαν χώρα έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του 80 αντισεισμική προστασία και αντισεισμικό σχεδιασμό, δεν έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο για τις πλημμύρες και τις φωτιές». Μάλιστα , όπως υπογράμμισε, «μόλις προ ημερών δόθηκε οδηγία στους Δήμους, με το νέο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας πώς να προσδιορίζουν τον πλημμυρικό κίνδυνο». Τόνισε, δε, απαντώντας σε ερώτηση της έδρας, πως θα μπορούσαν τα αντιπλημμυρικά έργα να μειώσουν τον κίνδυνο της πλημμύρας, ωστόσο αντίστοιχα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και αρνητικά.