Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν αποκαλούνται τυχαία έτσι. Απευθύνονται όντως στη μάζα, προς όλους εμάς δηλαδή. Κι αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η ψυχολογία μας (εμάς των μαζών) δε διακρίνεται από λεπτότητα ή διπλωματική διάθεση.

Μια βόλτα στα καφενεία, στις ουρές των τραπεζών, στα κομμωτήρια θα μας πείσει ότι: σημαντικό είναι αυτό που λένε και τονίζουν οι «Ειδήσεις σήμερα». Σύμφωνα με μια καταγραφή, ενός χθεσινού κεντρικού δελτίου ειδήσεων, η θεματολογία των ειδήσεων χρονομετρήθηκε είχε ως εξής:

  • Αστυνομικά θέματα: Συνολική διάρκεια 27 λεπτά
  • Ηχητικό Μιωνή: Συνολική διάρκεια 11 λεπτά (1.30 λεπτό για την αντιπολίτευση)
  • Εξωτερικές ειδήσεις (Ερντογάν κ.λπ.): Συνολική διάρκεια 6 λεπτά
  • Καιρός: Συνολική διάρκεια 4 λεπτά (πηγή: Αγγέλα Ντάρζανου)

Κάποιος ακροατής αν άκουγε αυτό το δελτίο ειδήσεων, δικαίως θα υπέθετε ότι δεν υπάρχουν δυνατά θέματα να απασχολούν την επικαιρότητα της χώρας μας. Όπως «δεν υπήρχαν» όταν έσκασε το πρόγραμμα κατάρτισης των επιστημών με τα «σκοιλ  λικικού», η επιλεκτική λίστα διανομής 20 εκατ. για την κρατική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», οι απευθείας αναθέσεις έργων σε εταιρείες που δημιουργούνται ένα μήνα πριν τους γίνει η ανάθεση κ.λπ.

Αν κάτι συνταράσσει τις ζωές μας και είναι άξιο λόγο να συζητήσουμε το βράδι στο τραπέζι, είναι ο ψευτογιατρός, η βιτριολική επίθεση, η εξαφάνιση-απαγωγή της 10χρονης και «ο καιρός αύριο». Επιστρέφουμε εν ολίγοις στα αρχέγονα ένστικτα του ανθρώπου που ως επί το πλείστον ήταν βίαια, επιθετικά και σεξουαλικά.

Κι όμως, την ίδια στιγμή η επικαιρότητα είχε δύο αμείλικτα θέματα:
1. Η Εισαγγελία Διαφθοράς κατηγορεί τον σύζυγο της εισαγγελέως Ελ. Ράΐκου, Λάζαρο Καρνέση, ιατρό στο επάγγελμα, ότι εμπλέκεται σε κατευθυνόμενη συνταγογράφηση σχετική με την υπόθεση Novartis. Αυτή η κατηγορία εμπλοκής του, στοίχησε στο Δημόσιο μια ζημιά ύψους 1,7 εκατ ευρώ. Το ποσό μπορεί να φαντάζει αμελητέο μπροστά σε άλλα διψήφια εκατομμύρια που ακούγονται να πηγαινοέρχονται, όμως η κατηγορία ουδόλως είναι αμελητέα.

2. Η Εισαγγελία Διαφθοράς έδωσε στην προανακριτική κατάθεση της Ελληνοελβετίδας Άρτεμης Νιάρου στην οποία αναφέρει ότι από την εταιρεία του Παναμά (Fairwinds Assets Incorporated) δόθηκαν 2,6 εκατ. ευρώ στον Στ. Παπασταύρου, στενός συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Εκτιμάται ότι αυτά τα χρήματα «αξιοποιήθηκαν» για την προεκλογική καμπάνια της Ν.Δ το 2015. Θυμίζουμε ότι η κα Άρτεμης Νιάρου εργάζεται σε ελβετική εταιρεία ιδιωτικών ερευνών για οικονομικά εγκλήματα, υποθέσεις διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος.

Αυτά τα δύο καυτά θέματα δεν συζητηθούν σε κανένα καφενείο, σε καμία ουρά αναμονής δημόσιας υπηρεσίας, σε κανένα σπίτι. Διότι δεν ειπώθηκαν στις ειδήσεις. Αν επιθυμούμε να συζητήσουμε κάτι πολιτικό, τα κανάλια μας έριξαν το καυτό ηχητικό «ντοκουμέντο Μιωνή». Έτσι είναι, όταν ικανοποιούνται οι επιθυμίες του κόσμου, τότε αυτός γίνεται «ευτυχισμένος» και πειθήνιος.
Τελικά περισσότερες ειδήσεις έχει μία στήλη Life Style παρά ένα δελτίο ειδήσεων. Μη πω ότι η στήλη είναι και πιο ειλικρινής…