Συγκεκριμένα ανησυχία προξενούν στις Αρχές  τα πέντε κρούσματα που καταγράφηκαν στην Καστοριά μετά από 72 μέρες χωρίς καμία νέα καταγραφή. Την Πέμπτη, μια 44χρονη γυναίκα από την περιοχή βρέθηκε θετική σε εξέταση για κορονοϊό στο νοσοκομείο Καστοριάς.  Σήμερα ακόμα τέσσερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν μετά την ιχνηλάτηση του χθεσινού περιστατικού και προέρχονται από το συγγενικό της περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κοzanimedia.gr, ήδη στο συγκεκριμένο χωριό της Καστοριάς βρίσκονται κλιμάκιο και κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, για ιχνηλάτηση και δειγματοληψία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και κατοίκους, μετά και από άμεσες ενέργειες της Αντιπεριφέρειας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα και το Δήμο Καστοριάς. Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Απριλίου και μετά από 24 ημέρες είχαν βγει από την καραντίνα έξι χωριά της Καστοριάς. Μεταξύ των χωριών ήταν και η Μεσοποταμία, το Καλοχώρι, η Οινόη και η Πτεριά.

Ακόμη ένα κρούσμα στην Παραμυθιά

Εκτός από τα κρούσματα στην Καστοριά, ακόμη ένα νέο καταγράφηκε στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, η οποία πλέον μετρά 13 ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό.

«Ολοκληρώθηκε ένας ευρύτερος κύκλος δειγματοληψίας και διαπιστώθηκε ένα κρούσμα το οποίο είναι μέσα από τη μία οικογένεια που εντοπίστηκε με κορονοϊό. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται πλέον σε συγκεκριμένα σημεία. Ανησυχία υπάρχει γιατί μέχρι το προηγούμενο Σάββατο δεν είχαμε κρούσματα και μέσα σε 24 ώρες έγιναν 12. Στόχος μας είναι να ιχνηλατήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους πολίτες», δήλωσε μεταξύ άλλων στον Alpha ο δήμαρχος Παραμυθιάς, Γιάννης Καραγιάννης.

Συνολικά, στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξετάστηκαν ανά νοσοκομείο τα εξής δείγματα: Άρτα 18, Χατζηκώστα 25, ΠΓΝΙ 32, Πρέβεζα 4, Λευκάδα 6, Κέρκυρα 5, ΚΟΜΥ Παραμυθιάς 45, Φιλιάτες 14. Σύνολο 149.

Τα 13 κρούσματα της Πέμπτης

1 κρούσμα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, 1 στη Σύρο, 1 στη Ροδόπη, 1 στην Καστοριά (+4 σήμερα), 1 στην Πέλλα, 3 στην Ξάνθη και 5 εισαγόμενα κρούσματα (3 από πτήσεις και 2 που εντοπίστηκαν στα σύνορα με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα).

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Μυστήριο με το “ορφανό” θετικό κρούσμα της Σύρου

Στη Σύρο, ο ασθενής που βρέθηκε θετικός στη νόσο COVID-19 ανέφερε ότι δεν είχε φύγει τον τελευταίο καιρό από το νησί και δεν είχε έρθει σε επαφή με κάποιο γνωστό κρούσμα, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΔΟΥ), ωστόσο, συνεχίζει τα τεστ σε πιθανές επαφές των κρουσμάτων και στις δύο αυτές περιοχές και τα αποτελέσματα αναμένονται σύντομα.

Παράλληλα, οι ειδικοί εντείνουν τα τεστ στις επιδημικές εστίες της Ξάνθης και της Ροδόπης, ενώ στην προσπάθεια να μην καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων από τα πρόσφατα διάσπαρτα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε Μεσσηνία, Καστοριά και Σύρο, έχουν προχωρήσει σε απομόνωση των επαφών και ιχνηλάτηση, προκειμένου να μην ξεφύγει η μετάδοση του κορονοϊού στις κοινότητες, δημιουργώντας τοπικές εστίες.

Ουρές χιλιομέτρων στον Προμαχώνα – Φόβοι για περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα

Κι ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα αποτελούν ακόμη ένα πρόβλημα για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, οι ουρές στον Προμαχώνα είναι ατελείωτες, καθώς χιλιάδες Βαλκάνιοι επισκέπτονται τη χώρα μας για να κάνουν διακοπές. Τα εισαγόμενα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας και είχαν ως πύλη εισόδου τον Προμάχωνα προκαλούν «νέο πονοκέφαλο» στους ειδικούς, την ώρα μάλιστα που καταγράφεται και μία γενικότερη αύξηση κρουσμάτων στα Βαλκάνια.

Ειδικότερα η έξαρση του κορονοϊού παρατηρείται και στους τρεις βόρειους γείτονές μας (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία) την ώρα που τα χερσαία σύνορά μας με αυτές τις χώρες έχουν ανοίξει και υποδεχόμαστε τουρίστες από όλα τα Βαλκάνια.

Μάλιστα την στιγμή που η καραντίνα στην Ξάνθη έχει πάρει παράταση και γίνεται εξονυχιστική ιχνηλάτηση στην Παραμυθιά, καταγράφονται κρούσματα και σε περιοχές που δεν μας έχουν απασχολήσει τόσο στο παρελθόν όπως στη Μεσσηνία αλλά και στη Σύρο όπου χτες ανακοινώθηκε ένα κρούσμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις