Οι φετινές Πανελλαδικές που κινήθηκαν σε ομαλά επίπεδα, όσον αφορά την δυσκολία, έκλεισαν “επώδυνα” καθώς τα θέματα στη Χημεία ήταν πολύ απαιτητικά και δυσκόλεψαν ακόμα και τους καλά διαβασμένους. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο αριθμός των θέσεων είναι υψηλός (στις 77.970) και έτσι δεν θα μείνουν πολλοί υποψήφιοι φοιτητές εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, το 86% των υποψηφίων αναμένεται εισαχθεί σε κάποιο τμήμα. Ως προς τις βάσεις, οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών, αναφέρουν πως θα υπάρξει πτωτική τάση στις πολυτεχνικές σχολές και τις ιατρικές. Στα άλλα δύο πεδία, το 1ο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και το 4ο των Σπουδών της Οικονομίας και της Πληροφορικής, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρές μεταβολές. Μιλώντας στην εφημερίδα, εκπαιδευτικός αναφέρει πως στα χτεσινά μαθήματα της Χημείας και της Οικονομίας, “οι υποψήφιοι σίγουρα θα αντιμετώπισαν πρόβλημα με το χρόνο, καθώς τα ζητούμενα απαιτούσαν πολλές πράξεις, είχαν δύσκολες μετατροπές και οι εκφωνήσεις ίσως δυσκόλεψαν τους μαθητές”.

Αναλυτικά, στο 1ο Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών, οι βάσεις θα μείνουν σε σταθερά επίπεδα. Στις υψηλόβαθμες σχολές όπως οι Νομικές και οι Ψυχολογίες οι μεταβολές θα είναι μικρές. Πέρσι η Νομική Αθήνας έπεσε στα 18.013 μόρια, στη Θεσσαλονίκη στα 17.824 μόρια και στη Θράκη στα 17.225 μόρια. Στις σχολές Ψυχολογίας η πιο υψηλόβαθμη σχολή έφτασε τα 17.608 μόρια (ΕΚΠΑ) και η πιο χαμηλόβαθμη τα 16.641 μόρια. Στο 2ο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, φέτος αναμένεται περαιτέρω κάθοδος στις βάσεις εισαγωγής ακόμα και στις υψηλόβαθμες σχολές. Η Χημεία θα ρίξει τις βάσεις, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα οι υποψήφιοι δεν αντιμετώπισαν τόσες δυσκολίες.   Πέρσι οι πολυτεχνικές σχολές είχαν σοβαρές απώλειες, με τα κεντρικά Ιδρύματα να χάνουν ακόμα και 800 μόρια και τα περιφερειακά να καταγράφουν πτώση ακόμα και 2.900 μορίων. Οι σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ ήταν οι μοναδικές που κρατήθηκαν πάνω από το “κατώφλι” των 18.000 μορίων, με 18.314 μόρια και 18.019 μόρια αντίστοιχα.

Στο 3ο Επιστήμες Υγείας, αναμένεται πτωτική τάση στις ιατρικές σχολές. Πέρσι, η Ιατρική Αθήνας έπεσε στα 18.724 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 18.585 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική είχε 18.123 μόρια. Ωστόσο θα υπάρξουν σχολές με βαθμό εισαγωγής χαμηλότερο της βάσης. Σε κάποια τμήματα Γεωπονίας επαρχιακών πανεπιστημίων, η εισαγωγή αναμένεται να γίνει ακόμα και 6.500 μόρια. Στο 4ο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, τα φετινά θέματα κρίθηκαν βατά, με τις επιδόσεις των υποψηφίων να αναμένονται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.  Πέρσι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης ήταν στα 17.959 μόρια. Αντίστοιχα και η Πληροφορική ήταν στα 16.433 μόρια, ενώ και το Τουριστικών Σπουδών στον Πειραιά, που μετράει μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, έχει βάση εισαγωγής στα 14.694. Δεν έλειψαν βέβαια και τα τμήματα στα οποία η εισαγωγή έγινε με πολύ χαμηλούς βαθμούς, με την πληθώρα αυτών να βρίσκεται σε επαρχιακά πανεπιστήμια. Ενδεικτικά, στο τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο η βάση εισαγωγής ήταν πέρσι στα 5.925 μόρια, ενώ και η Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ίδιο νησί στα 5.305 μόρια.

Από Δευτέρα τα μηχανογραφικά

Οι βαθμολογίες αναμένονται τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών, ξεκινά από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Οι υποψήφιοι θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους για να λάβουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας και στη συνέχεια θα επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Στην παραπάνω διεύθυνση θα μπορούν σε πρώτη φάση να μελετήσουν το μηχανογραφικό και να κάνουν προσωρινή αποθήκευση των επιλογών τους. Μετά την ανακοίνωση των βαθμών, οι υποψήφιοι θα μπορούν να κλειδώσουν τις επιλογές τους επιλέγοντας οριστικοποίηση.