Παρά την απαγόρευση απευθείας πτήσεων από τη Σουηδία, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας», το μεσημέρι της Πέμπτης, Σουηδοί προκειμένου να κάνουν τουρισμό στη Ρόδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Τουρισμού είχε δώσει άδεια ειδικού σκοπού για την πτήση, καθότι εντός θα βρίσκονταν στελέχη της TUI και Σουηδοί δημοσιογράφοι. Ωστόσο, σύμφωνα με επιτόπιο ρεπορτάζ του Mega, η πλειονότητα όσων έφτασαν ήταν οικογένειες με τα παιδιά τους, που θα κάνουν μια εβδομάδα διακοπών, αξιοποιώντας ειδική προσφορά της TUI. Η ρεπόρτερ του Mega ρώτησε αρκετούς Σουηδούς αν είναι δημοσιογράφοι ή στελέχη της TUI και έλαβε αρνητική απάντηση.

Λίγο αργότερα, στον αέρα του Mega βγήκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος τόνισε ότι η πτήση είχε ειδική άδεια, πως τεστάρονται όλοι, δεν τίθενται θέμα με την ασφάλεια. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν στελέχη της TUI και δημοσιογράφοι. «Το κάνουμε αυτό το διάστημα στην προσπάθεια προώθησης της χώρας». «Πράγματι ένα μεγάλο μέρος της πτήσης, περίπου 30% με 40% είναι δημοσιογράφοι και στελέχη της TUI που έρχονται για να δουν πώς λειτουργούν τα πράγματα, ώστε να προωθηθεί ο τουρισμός», είπε ο Χάρης Θεοχάρης. Δεν εξήγησε ωστόσο ποιοι είναι αυτοί που αποτελούν το υπόλοιπο 60% των επιβαινόντων της επίμαχης πτήσης.

Οι δηλώσεις Θεοχάρη στο Mega

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Αν (Σουηδοί) έρθουν από άλλη χώρα επιτρέπεται. Όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες, με πτήσεις με ανθρώπους που έρχονται για λόγους προώθησης της χώρας, δίνονται ειδικές άδειες. Ήρθαν άνθρωποι με τέτοιο σκοπό, ήμασταν σε συνεννόηση με την σουηδική πρεσβεία κι έτσι δόθηκε η άδεια».

Κληθείς να σχολιάσει το πώς είναι δυνατόν να έρχονται τουρίστες από τη Σουηδία, μολονότι υπάρχει σχετική απαγόρευση, με την απάντηση του δεν έπεισε, καθώς περιορίστηκε να πει ότι «δεν απαγορεύεται να έρθουν Σουηδοί ή Βρετανοί» και πως «απαγορεύονται οι απευθείας πτήσεις». Με άλλα λόγια, ο υπουργός Τουρισμού είτε δεν γνώριζε για το θέμα είτε απλώς ήθελε για της μη απαντήσεως να στείλει την μπάλα στην εξέδρα.

«Η χώρα μας έχει ειδικούς κανόνες- δεν υπάρχει παραβίαση, ούτε παρανομία», τόνισε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του Νίκου Ευαγγελάτου, που του εξηγούσε ότι δεν είναι δυνατόν να έρθουν σουηδοί τουρίστες τη στιγμή που εξακολουθεί να υπάρχει σε ισχύ η απαγόρευση, τουλάχιστον έως τις 15 Ιουλίου.Τι ισχύει για τις πτήσεις από τη Σουηδία

Η Σουηδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η Ελλάδα δεν άνοιξε τα σύνορα της. Σύμφωνα με NOTAM που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) «επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Σουηδία». Ο λόγος είναι η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Σουηδία.

Η απόφαση αυτή δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και θυμό στη Σουηδία, καθώς πολλοί είχαν κλείσει ήδη τις διακοπές τους στην Ελλάδα και δεν ανέμεναν αυτή την εξέλιξη. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Ανν Λίντε, χαρακτήρισε λυπηρή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και συστήνει στους Σουηδούς πολίτες «να εξετάσουν εάν είναι σκόπιμο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αυτό το Καλοκαίρι». Πολλοί tour operators προχώρησαν σε ακυρώσεις γκρουπ.

Ωστόσο, το μεσημέρι της Πέμπτης προσγειώθηκε στη Ρόδο ένα επιβατικό αεροσκάφος από τη Στοκχόλμη. Πρόκειται για την πτήση 463 της TUIfly Nordic από τη σουηδική πρωτεύουσα, που μετέφερε σουηδούς τουρίστες στο σμαραγδένιο νησί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις