Λίγες ώρες μετά το σφράγισμα των συνόρων της χώρας σε Σέρβους πολίτες, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ένα αεροπλάνο της Air Serbia, από το Βελιγράδι και μια πτήση της Aegean. Σύμφωνα με τον ρεπορτάζ του MEGA πρόκειται για αεροπλάνα που αναχώρησαν από το Βελιγράδι, αλλά δεν μετέφεραν Σέρβους πολίτες. Τα αεροσκάφη μπορούν να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Αθήνας, αλλά δεν μπορούν σε αυτά να επιβαίνουν σέρβοι πολίτες.

Σημειώνεται, ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για Σέρβους πολίτες  από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εξαιρέσεις ισχύουν στην περίπτωση που ένας σέρβος πολίτης είναι μέλος οικογένειας ανθρώπου από την Ε.Ε. ή έχει μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.

Τα ξημερώματα εκατοντάδες Σέρβοι -κυρίως από το Βελιγράδι- έσπευσαν τα ξημερώματα να περάσουν τα σύνορα προκειμένου να προλάβουν το απαγορευτικό που ανακοίνωσε για τις 6 τα ξημερώματα η ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα πάρα πολλά αυτοκίνητα να εγκλωβιστούν στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα. Οι ταξιδιώτες περίμεναν σε ουρές για περισσότερες από 4-5 ώρες με αποτέλεσμα να τους πιάσει το κλείσιμο των συνόρων μόλις λίγα μέτρα πριν εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια.

Οι ουρές ήταν τεράστιες, καθώς στο σημείο είχαν φτάσει και πολίτες άλλων χωρών, για τους υπηκόους των οποίων τα σύνορα είναι ανοικτά. Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σλοβάκοι, Μολδαβοί με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κομφούζιο και με τους τελωνειακούς υπαλλήλους εκατέρωθεν να μην μπορούν να διαχωρίσουν τις εθνικότητες.

Οι Αρχές έκριναν ότι ήταν μάταιο να πείσουν τους Σέρβους να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στη χώρα τους, καθώς τα οχήματα είχαν σχηματίσει τεράστιες ουρές. Τελικά, ύστερα από συνεννόηση των Αρχών, αποφασίστηκε να ανοίξουν τα σύνορα και να εισέλθουν όσοι βρίσκονταν στον μεθοριακό σταθμό στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι Σέρβοι να ξεσπάσουν σε πανηγυρισμούς!

Γιατί η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα

Στη γειτονική χώρα τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού γεγονός που σήμανε συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να ανακοινώσει την αναστολή, από σήμερα Δευτέρα, 06/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης.

Ωστόσο η εξέλιξη αυτή έρχεται να προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα στην ήδη δύσκολη αγορά της Βόρειας Ελλάδας αφού η Σερβία αποτελεί μια καλή αγορά για τον ελληνικό τουρισμό καθώς οι Σέρβοι μόνο το 2019 άφησαν 297 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο πραγματοποίησαν 7,7 εκατ. διανυκτερεύσεις ενώ έρχονται στη χώρα μας με τα αυτοκίνητά τους, καταγράφοντας 935.000 οδικές αφίξεις.

Τι λένε οι Σέρβοι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας δήλωσε ότι η απόφαση της Ελλάδας ελήφθη εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στη Σερβία και διότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό κάποιοι Σέρβοι τουρίστες, που πέρασαν τα σύνορα τις προηγούμενες ημέρες. Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας χαρακτήρισε «δυσάρεστη και κακή την απόφαση» υπογραμμίζοντας ότι «κυρίως βλάπτει τα συμφέροντα της ίδιας της Ελλάδας».

Εκτίμησε ότι  όταν η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει νέα αξιολόγηση των δεδομένων για την επιδημία, θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από τη Σερβία. Έντονη δυσφορία εκφράζεται από τους τουριστικούς πράκτορες. Η Ένωση Τουριστικών Πρακτορείων Σερβίας (YUTA) χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και κάλεσε τους τουριστικούς φορείς στην Ελλάδα να αντιδράσουν.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις