«Εξαφανίζονται» από τα φαρμακεία της γειτονιάς γνωστά φάρμακα που πωλούνται σε χαμηλές τιμές. Παρά την επαναλειτουργία της αγοράς μετά τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό, δεν λείπουν οι καταγγελίες από ασθενείς, που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν. Μεταξύ άλλων, λείπουν καρδιολογικά φάρμακα, νευρολογικά, δερματολογικά κ.λ.π.

Πρόκειται για φαινόμενο που οφείλεται εν πολλοίς στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές. Στις εξαγωγές δηλαδή που γίνονται με φάρμακα που εισάγονται στη χώρα μας για τους Έλληνες ασθενείς, αλλά στη συνέχεια επανεξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, επειδή η τιμή διάθεσής τους εκεί είναι πιο συμφέρουσα. Με βάση τα στοιχεία των επίσημων φορέων, οι παράλληλες εξαγωγές κυμαίνονται κάθε χρόνο κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την περυσινή χρονιά είχαν αγγίξει τα 380 εκατομμύρια ευρώ.

Αντιδράσεις από την απόφαση του ΕΟΦ για τις παράλληλες εξαγωγές

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, στις αρχές Ιουλίου με απόφαση του Οργανισμού αίρεται η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων. «Το δυστύχημα είναι ότι τα φαρμακεία αλλά και οι ασθενείς δυσκολεύονταν αφάνταστα για να βρουν ή δεν έβρισκαν τα εν λόγω φάρμακα ακόμη και στην περίοδο που ίσχυε η απαγόρευση εξαγωγών. Ως εκ τούτου μας προξενεί τεράστια εντύπωση σε ποια στοιχεία στηρίχθηκε ο ΕΟΦ και προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών» σημειώνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος.

Ο κλάδος καλεί τον ΕΟΦ να παρέμβει άμεσα προς διευθέτηση του θέματος, όχι απελευθερώνοντας τις παράλληλες εξαγωγές αλλά διενεργώντας ελέγχους για τα φάρμακα εκείνα τα οποία δεν μπορούν να βρουν οι Έλληνες ασθενείς. «Είναι σαφές ότι πέρα από οποιοδήποτε οικονομικό όφελος προέχει η υγεία των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα σε τέτοια κρίσιμη εποχή πανδημίας λόγω κορονοϊού» καταλήγει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει στην απόφασή του ο ΕΟΦ, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη. Ο ΕΟΦ, επισημαίνεται, επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις