Πενήντα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.672 (ημερήσια μεταβολή +1,4%), εκ των οποίων 54,6% είναι άνδρες.

Ειδικότερα, στη γραπτή ανακοίνωση σημειώνεται: «Σήμερα ανακοινώνουμε 50 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3672, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες. 919 (25.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1948 (53.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ». «Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», καταλήγει η ανακοίνωση.

 Από τα πενήντα επιπλέον κρούσματα, αναλυτικότερα:

  • 24 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • τρία εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
  • επτά κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.

Κοτανίδου: Το δεύτερο κύμα θα έρθει Νοέμβριο – Δεκέμβριο

Τη δική της εκτίμηση κάνει η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και σημείωσε ότι θα χτυπήσει «Νοέμβριο προς Δεκέμβριο γιατί τότε θα κλειστούμε μέσα σε κλειστούς χώρους». Η ίδια έσπευσε να τονίσει: «Έχουμε την τύχη στην Ελλάδα να έχουμε καλό κλίμα που μας βοηθάει να είμαστε για μεγαλύτερο διάστημα έξω ώστε να μην συνωστιζόμαστε και να έχουμε αποστάσεις».

Σε ερώτηση για τα πανηγύρια σημείωσε ότι: «Ενέχουν κινδύνους γιατί γίνεται ένας τεράστιος συνωστισμός. Όταν συνωστίζονται 200-300-1000 άτομα σε έναν χώρο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρχει ένας φορέας του ιού όπως αγκαλιάζονται θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα». Σε ραδιοφωνική συνέντευξη κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις ακόμα και όταν βρίσκονται με «φίλους ή την παρέα σας».

Μόσιαλος

Ο καθηγητής για την πολιτική της υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, προχώρησε σε ανάρτηση στο facebook για να δώσει διευκρινίσεις για τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, όταν και τόνισε πως οι δοκιμές για το εμβόλιο για τον κορονοϊό βρίσκονται στην τρίτη φάση και αναμένονται να υπάρχουν εξελίξεις τον Αύγουστο. Διαβάστε Αναλυτικά


Καβάλα: Συναγερμός για θετικό κρούσμα σε τρόφιμο γηροκομείου

Τρόφιμος ηλικίας άνω των 75 ετών, στο «Κωνστάντειο» Γηροκομείο Καβάλας, βρέθηκε θετικός στο νέο κορονοϊό. Προκλήθηκε αναστάτωση, καθώς στο γηροκομείο διαμένουν περίπου 40 ηλικιωμένοι. Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, ξεκίνησαν έλεγχοι από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε όλους τους τρόφιμους του γηροκομείου, αλλά και στις επαφές του θετικού στον κορονοϊό ηλικιωμένου. Διαβάστε αναλυτικά

Περισσότεροι από 550.000 νεκροί παγκοσμίως

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 550.000 ανθρώπους παγκοσμίως, με το 50% και πλέον των νεκρών να καταγράφεται στις τέσσερις πλέον πληγείσες χώρες, τις ΗΠΑ (132.309 θάνατοι), τη Βραζιλία (67.964), τη Βρετανία (44.517) και την Ιταλία (34.914), σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, έως τις 16.45 ώρα Ελλάδος σήμερα.

Συνολικά, 550.013 νεκροί έχουν καταγραφεί παγκοσμίως (για 12.081.516 κρούσματα), εκ των οποίων οι 201.124 (για 2.782.032 κρούσματα) στην Ευρώπη, την πλέον πληγείσα ήπειρο σε αριθμό θυμάτων. Από την άλλη, μεταξύ των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τη νόσο Covid-19, 6.447.909 ασθενείς, ήτοι περισσότεροι από τους μισούς, έχουν αποθεραπευτεί, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.