Με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης κάνει γνωστό ότι επιθυμεί να σταματήσουν τα έργα αναστήλωσης στο Βαλιδέ Τζαμί.  Αυτό το έκανε γνωστό στο τοπικό ενημερωτικό site «To NΗΣΙ»

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι «δεν με αφήνουν ασυγκίνητο τα όσα διαδραματίζονται στην Πόλη και ιδιαίτερα με αφορμή την τουρκική πρόκληση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Πιστεύω ότι γι’ αυτό το λόγο πρέπει να σταματήσουν τα έργα στο Βαλιδέ τζαμί».

Θυμίζουμε ότι με 1,2 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε το 2018 από το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου η αναστήλωση του παλαιότερου οθωμανικού τεμένους στη Μυτιλήνη, Βαλιδέ Τζαμί. Φορέας εκτέλεσης του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Εκτός από την επισκευή του κυρίως χώρου του τζαμιού, η μελέτη προβλέπει την επισκευή και στήριξη του μιναρέ του, αλλά και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

Δηλώσεις που υπονομεύουν την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και τον Πολιτισμό

Ο Περιφερειάρχης βεβαίως δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία, μιας και το μνημείο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Όπως και ο Υπουργός Βορίδης, γνώριζε ότι το σπίτι του Κεμάλ και το μουσείο Κεμάλ ανήκει στο τουρκικό Προξενείο, κι ότι η πρότασή του ήταν ανέφικτη. Βουλευτής της Καστοριάς επίσης δήλωσε έτοιμος να πάρει τα όπλα…

Σπασμένα παράθυρα του Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα  EUROKINISSI

Πέρα των όποιων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων ή τοπικών δηλώσεων σε ακροδεξιό ακροατήριο, η λογική των “αντιποίνων” δεν τιμωρεί τον Ερντογάν αλλά τον πολιτισμό. Επίσης ανοίγει ασκούς του Αιόλου σε ακροδεξιά στοιχεία. Ο βανδαλισμός που έγινε στο βανδαλισμός του Κουρσούμ Τζαμί των Τρικάλων, ένα μνημείο το οποίο προστατεύεται από την UNESCO, προκαλεί ανησυχίες.

Το μνημείο

Το Βαλιδέ Τζαμί στην οδό Σιγείου στη συνοικία Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης είναι το παλαιότερο στο νησί, και κτίστηκε το 1615 στο κέντρο της, εκτός του κάστρου μουσουλμανικής γειτονιάς της Οθωμανικής πόλης. Χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού το 1981, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε η παραμικρή εργασία συντήρησης του μνημείου. Ο μιναρές του, χαμηλός και σύμφωνος με τα αραβικά αρχιτεκτονικά δεδομένα, είναι χτισμένος από κόκκινη πέτρα από το Αϊβαλί και σώζεται σχεδόν ολόκληρος. Τα εξωτερικά του στοιχεία όπως η κρήνη σώζεται στον αύλειο χώρο του παλιού αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις