Πάνω από 122.000 μοριακά τεστ έχουν διεξαχθεί από την 1η μέχρι την 16η Ιουλίου στα 27 αεροδρόμια της χώρας, στον Προμαχώνα και στα λιμάνια μετά το «άνοιγμα» των αεροπορικών μεταφορών και των οδικών-ακτοπλοϊκών μετακινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες είναι τα τεστ που τα αποτελέσματά τους παραμένουν μη ανακοινώσιμα σε διάσπαρτα κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια.

Μάλιστα, από όταν άνοιξαν οι πτήσεις από Αγγλία δεν ανακοινώθηκαν χιλιάδες αποτελέσματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις τουριστών, που έχουν έρθει, έχουν κάνει διακοπές, έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και ακόμα δεν τους έχει ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς την επανεκκίνηση του τουρισμού και αυτή τη στιγμή ισορροπεί στο λεπτό σχοινί του κορονοϊού. Μία γενικευμένη έξαρση ακόμα και σε τοπικό επίπεδο ίσως έχει δυσανάλογο κόστος τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε ανθρώπινο. Η κυβέρνηση πλέον ποντάρει στην ατομική ευθύνη αλλά και σε αυστηροποίηση των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επαναφορά της ενημέρωσης για τον κορονοϊό από τον Νίκο Χαρδαλιά, αυτή τη φορά σε εβδομαδιαία βάση.

Οι έλεγχοι στα αεροδρόμια

Τα μοριακά τεστ που έγιναν από την 1η έως την 14η Ιουλίου 2020 στα 27 αεροδρόμια της χώρας ανέρχονται συνολικά σε 92.876, στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα σε 21.406, στο λιμάνι της Πάτρας 5.866 και στην Ηγουμενίτσα 2.618, με το σύνολο να ανέρχεται σε 122.766.

Ωστόσο, από τα ξημερώματα της Τετάρτης οπότε και επιτράπηκαν οι απευθείας πτήσεις από την Μεγάλη Βρετανία, ο αριθμός των μοριακών τεστ αυξήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις κατά 30%-40%, ανάλογα με την επιδημιολογική “επικινδυνότητα” των ταξιδιωτών και των τόπων προέλευσής τους.

Από τα ξημερώματα της 15ης έως και το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου, σε ένα χρονικό διάστημα περίπου 36 ωρών, στα 27 αεροδρόμια έγιναν 13.491 μοριακά τεστ σε επιβάτες, στον Προμαχώνα 2.054, στο λιμάνι της Πάτρας 847, σε αυτό της Ηγουμενίτσας 369, με το σύνολο να φθάνει τα 16.761 μοριακά τεστ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το χρονικό διάστημα 1-14 Ιουλίου, στα αεροδρόμια γίνονταν κατά μέσο όρο 6.634 μοριακά τεστ την ημέρα, στον Προμαχώνα 1.529, στο λιμάνι της Πάτρας 419 και 187 σε αυτό της Ηγουμενίτσας. Δηλαδή ο συνολικός ημερήσιος όρος ήταν 8.769 μοριακά τεστ, αριθμός που μεταβαλλόταν ανάλογα με την προέλευση των ταξιδιωτών και τα επιδημιολογικά φορτία των χωρών από τις οποίες προέρχονταν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις